Alianţa PNL-PDL: Macovei vrea asigurări privind respectarea statului de drept, justiţiei şi luptei anticorupţie

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a vorbit, în cadrul unei emisiuni Pro TV, despre alianţa PNL şi PDL, subliniind că ar trebui ca orice formă de alianţă, orice ar fi, să aibă ca punct de plecare statul de drept, respectarea justiţiei, menţinerea DNA şi ANI, şi anticorupţia. Dacă se vor face promisiuni publice, explicite şi clare în acest sens şi se dau dovezi că aşa se va face, atunci Macovei consideră să se poate înainta în direcţia unei astfel de alianţe.

„Trebuie să ne coalizăm cei de pe partea dreaptă, însă nu ştiu dacă fuziunea este cel mai bun lucru în acest moment. Eu văd o coaliţie care să susţină un candidat unic la alegerile prezidenţiale. Şi, în acelaşi timp, văd ca prim capitol sau ca primă condiţie, prima necesitate în orice înţelegere între partide să fie justiţia, anticorupţia, statul de drept, respectarea legii”, a subliniat Monica Macovei.

Întrebată dacă există această temă în discuţiile care se poartă între PNL şi PDL, Macovei a menţionat că nu face parte din echipa de negociere, dar din punctul său de vedere tema justiţiei trebuie să fie pe primul loc, fapt pe care îl transmite conducerii PDL.

„Cred că ar trebui făcut un studiu sociologic în primul rând, pe ce vrea electoratul, şi al PDL, şi al PNL, şi celălalt electorat al ţării. Clar trebuie să facem, repet, o alianţă, o platformă – cum s-o numi – de dreapta. Ce înseamnă dreapta? Respectarea legii, sectorul privat – pentru că sectorul privat creează locuri de muncă, nu statul – taxe puţine şi mici, locuri de muncă, pentru ca să înţeleagă lumea ce înseamnă dreapta. Legea se aplică, nu se discută, egală pentru toţi”, a adăugat europarlamentarul.

În ceea ce priveşte o posibilă fuziune, Monica Macovei a subliniat că degeaba se va face la centru, important este ca şi structurile din teritoriu să dorească acest lucru.

„Deci, o coaliţie, o platformă, oricum o numim de dreapta, care să susţină un candidat unic în toamnă la Preşedinţie. Nici nu cred că se poate grăbi asta cu fuziunea, nici nu cred că se poate face o fuziune într-un timp atât de scurt. Una serioasă şi trainică. Şi apoi trebuie văzut, pentru că fuziunea degeaba o faci la centru, trebuie văzut în teritoriu dacă structurile vor. Trebuie lucrat pentru asta, dincolo de ce cred eu. Oricum trebuie lucrat în teritoriu”, a afirmat aceasta.

Întrebată dacă cea mai mare distanţă dintre cele 2 partide a fost atinsă în vara lui 2012, Macovei a replicat: „Categoric, da. Vara lui 2012 şi apoi crearea USL – atât vreau să spun. De-asta spun că, din punctul meu de vedere, nu este de negociat – este nenegociabil – orice formă de alianţă, orice ar fi, fără ca primul lucru şi prima condiţie, deci primul capitol, să fie: statul de drept, respectarea justiţiei, menţinerea DNA şi ANI, şi anticorupţia. Asta e pe primul loc. Cine promite public, explicit şi clar şi dă dovezi că aşa va face – ok”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne