Diplomat român la Moscova, declarat persona non grata. MAE acuză o răzbunare pentru o măsură similară a României

Serghei Lavrov (Yuri Kadobnov / AFP via Getty Images)
Andrei Popescu
03.07.2024

Un membru al delegaţiei Ambasadei României la Moscova a fost declarat, miercuri, persona non grata, susţinând că decizia Moscovei este un “răspuns” la o măsură similară anunţată de Bucureşti la sfârşitul lunii mai.

“Ministerul Afacerilor Externe informează că miercuri, 3 iulie 2024, Federaţia Rusă a declarat drept persona non grata un membru al Ambasadei României la Moscova. Această decizie a părţii ruse, neîntemeiată în raport cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice, survine ca răspuns la măsurile adoptate de către autorităţile române la 24 mai 2024, privind declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, se arată într-un comunicat al MAE român.

De asemenea, MAE a reamintit că decizia autorităţilor române a avut în vedere desfăşurarea de către diplomatul rus respectiv de activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice.

Tot miercuri, cele două camere legislative ale Adunării Federale a Rusiei au aprobat, miercuri, suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, acuzând imposibilitatea desfăşurării unui “dialog constructiv” în cadrul acestui organism. Moscova a invocat inclusiv decizia României de a nu permite participarea delegaţilor ruşi la un eveniment OSCE de săptămâna trecută.

“Senatorii Rusiei şi deputaţii Dumei de Stat consideră că decizia de suspendare a participării delegaţiei Adunării Federale la Adunarea Parlamentară a OSCE, precum şi la plata contribuţiilor, este justificată şi legitimă. Ultima picătură care a umplut paharul acestui impas a fost refuzul României de a acorda vize membrilor delegaţiei ruse pentru participarea acestora la sesiunea anuală din 2024 de la Bucureşti”, au precizat legiuitorii ruşi, acuzând că organismul a ales “să denatureze în mod deliberat cauzele şi efectele evenimentelor care au loc în Ucraina”.

Ministerul român al Afacerilor Externe nu a permis participarea delegaţiilor Rusiei şi Bielorusiei la sesiunea anuală a Adunării Parlamentare a OSCE, desfăşurată în România între 29 iunie şi 3 iulie.

“Decizia părţii române se bazează pe poziţia cunoscută şi consecventă a României în raport cu Federaţia Rusă, în contextul războiului de agresiune în curs împotriva Ucrainei”, a transmis purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor