Dinţi sănătoşi - sfaturi din medicina tradiţională chineză
alte articole
Ce înseamnă dinţi frumoşi şi albi? În primul rând, dinţii sănătoşi nu înseamnă doar o bună igienă a cavităţii bucale. Dinţii reflectă starea de sănătate generală, a întregului corp, precum şi starea de funcţionare a rinichilor. Conform medicinei tradiţionale chineze, starea de sănătate a dinţilor depinde foarte mult de rinichi.
Dar, pentru început, haideţi să vedem care era abordarea privind igiena bucală în medicina tradiţională chineză antică. În scrierile medicale antice, se recomanda clătirea gurii după fiecare masă, mai ales înainte de somn. În istoria veche, dinţii nu erau curăţaţi cu periuţa, în schimb, gura era clătită cu apă, pentru îndepărtarea tuturor resturilor de mâncare. În apă se putea adăuga şi puţină sare.
Conform medicinei chineze, toate substanţele hrănitoare necesare vieţii intră în corp prin gură. Dacă nu se clăteşte cavitatea bucală şi nu se îndepărtează resturile alimentare, dinţii se vor deteriora. Aceasta este situaţia în special cu alimentele dulci şi acre. Qi-ul putred şi stătut ce provine de la resturile alimentare rămase printre dinţi, în timp, corodează dinţii şi provoacă o cavitate.
Sun Simiao (581-682 e.n) – medic renumit din China antică – recomanda să se clătească gura cu apa călduţă cu sare în fiecare dimineaţă şi să se clănţăne dinţii de 100 de ori. Dacă se procedează astfel, peste numai 5 zile, dinţii vor deveni puternici. Dimineaţa şi seara trebuie să se ciocnească dinţii inferiori cu cei superiori. Se pot presa dinţii, unii de alţii, de câteva ori pe zi. Se consideră că o astfel de presare întăreşte rădăcinile dinţilor şi ajută la ameliorarea durerii.
Spre sfârşitul Dinastiei Tang, a apărut o metodă de frecare a dinţilor cu ajutorul beţişoarelor de plop şi salcie. Crenguţele erau strivite în apă, apoi, se înmuiau în soluţii medicamentoase şi erau folosite pentru frecarea dinţilor.
Dinţii şi rinichii
Însă pentru a-ţi asigura o dantură sănătoasă nu era suficient să fii preocupat să urmezi o igienă bucală bună. În medicina tradiţională chineză se afirma că dinţii sunt excrescenţe ale oaselor, iar starea de sănătate a oaselor şi a măduvei osoase controlează rinichii.
Rinichii determină creşterea şi reproducerea. Conform teoriei celor Cinci Elemente, rinichii corespund elementului “apă” şi reflectă sezonul rece, clima rece, culoarea neagră, frica manifestată ca şi emoţie, iar ca gust, rinichii corespund gustului sărat. Scăderea energiei rinichilor se manifestă prin apariţia cariilor dentare şi a infertilităţii, prin dereglarea creşterii părului, oase slăbite, dureri de mijloc şi de genunchi, ţiuit în urechi şi încărunţirea timpurie a părului.
Funcţionarea renală depinde mult de Jing. Aceasta este o energie fină, moştenită de la părinţi, pe care omul o iroseşte sau o adună în timpul vieţii cotidiene. Acest tip de energie este răspunzător de creşterea, dezvoltarea şi înmulţirea omului. Jing menţine energia rinichilor şi apără corpul de pătrunderea qi-ului negativ în interior. Sănătatea dinţilor depinde şi de cantitatea de energie din rinichi.
De exemplu, în Canonul Intern al Împăratului Galben, sau Huangdi Neijing, se spune că, la 7 ani, la femei, energia rinichilor devine puternică, dinţii se schimbă şi părul creşte; la 21 de ani, qi-ul rinichilor devine omogen, de aceea, încep să crească molarii de minte, iar dezvoltarea atinge apogeul. La 8 ani, la bărbaţi, rinichii se umplu de qi, de aceea şi dinţii încep să se schimbe, creşte părul, iar la 24 de ani, muşchii şi oasele capătă putere şi rezistenţă, de aceea, se dezvoltă şi molarii de minte.
Sfaturi pentru a avea dinţi sănătoşi
Medicii chinezi considerau că dinţii devin mobili din cauza slăbirii energiei rinichilor. Menţinerea energiei rinichilor poate preîntâmpina căderea dinţilor. Iată câteva sfaturi pentru reumplerea şi păstrarea energiei rinichilor.
Alimentaţia. Algele marine arame, wakame şi hijiki menţin energia rinichilor. O alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, nuci şi seminţe pot, de asemenea, aduce beneficii rinichilor. Lactatele nepasteurizate, precum laptele şi iaurturile, pot fi foarte benefice pentru oase şi dinţi. Feriţi-vă de produsele procesate, precum făina albă, zahărul rafinat şi uleiurile hidrogenate.
Modul de viaţă. Nu vă extenuaţi fizic. Un efort fizic intens epuizează energia rinichilor.
Umplerea cu energie. Practicaţi exerciţii energetice. Qigong-ul, sau meditaţia, permit reumplerea corpului cu energie şi, drept efect, protejarea danturii.
Pentru a vă apăra dinţii, respectaţi regulile profilactice din medicina chineză care vă îndrumă cum să aveţi dinţi sănătoşi şi adresaţi-vă din timp medicului specialist.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.