Ce pastă de dinţi să folosim?

(photos.com)

Pacienţii mă întreabă deseori ce tip de pastă de dinţi să folosească. Pe piaţa produselor de profil ce privesc igiena bucală, găsim o gamă largă de paste de dinţi. Voi încerca să răspund la această întrebare.

Absolut toate pastele de dinţi conţin: un agent spumant (detergenţi); agenţi de curăţare; agenţi terapeutici; agenţi de legare, umectanţi, aromatizanţi, conservanţi, îndulcitori; apă şi agenţi de colorare (de obicei se folosesc coloranţi vegetali).

Formula pastelor de dinţi este, în general, aceeaşi. Variaţiile constau în concentraţia anumitor substanţe, în funcţie de grupul-ţintă, astfel încât avem: pastă de dinţi pentru albirea dinţilor, pentru persoane cu dinţi sensibili, anti-tartru şi anti-placă bacteriană pentru persoane cu boli parodontale, precum şi pastă de dinţi care le include pe toate ş.a.m.d.

Pastele de dinţi cu rol de albire nu albesc cu adevărat dinţii. Ele conţin agenţi de lustruire (materiale abrazive) în cantitate mai mare decât o pastă normală, astfel încât prin spălare se pot îndepărta coloraţiile superficiale de pe smalţul dinţilor, pentru a se ajunge la nuanţa lor naturală.

Pasta de dinţi pentru dinţii sensibili şi cea pentru persoane cu boli parodontale (care au gingiile inflamate), au, de obicei, o concentraţie mai mare de săruri, precum şi unele medicamente (agenţi terapeutici). Această pastă de dinţi nu tratează afecţiunea, dar păstrează o igienă bucală mai bună. Însă, dacă tehnica de periaj nu este suficient de bună, rezultatul va fi slab.

Pasta de dinţi anti-tartru nu este prevăzută pentru îndepărtarea tartrului, dar previne formarea lui.

Există, de asemenea, paste de dinţi cu fluor (de fapt, majoritatea conţin fluoruri), sau fără fluor. Se recomandă folosirea preparatelor cu fluor, însă, în cazul copiilor sub 5 ani, se recomandă o pastă de dinţi fără fluor, deoarece fiind mici, aceşti copii pot înghiţi o mai mare cantitate de pastă, iar unii chiar o mănâncă, riscul intoxicării fiind ridicat.

Aşadar, ce pastă de dinţi este bună?

Dacă sunteţi o persoană ce suferă de boli parodontale sau cu dinţi sensibili, vă recomand o pastă pentru dinţii sensibili. În rest, folosiţi pasta de dinţi care vă place cel mai mult. Contează mai puţin firma sau preţul, important este să aveţi o tehnică de periaj corectă. Este recomandabil să nu folosim aceeaşi pastă de dinţi pentru o perioadă lungă de timp. De exemplu, 1-2 luni folosiţi un fel de pastă, după care schimbaţi firma, sau gama produsului. Motivul este următorul: bacteriile din cavitatea bucală capătă rezistenţă la compuşii antiseptici şi antimicrobieni din pasta de dinţi. Diferiţi producători folosesc diferite substanţe antiseptice. Scopul este acelaşi, dar substanţa diferă. Schimbând între ele pastele de dinţi la o perioadă de timp, flora microbiană va rămâne în continuare scăzută şi mai puţin activă.

Dr. Andrei Manea este medic stomatolog

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură