Beneficiile consumului de cireşe
alte articole
Există nenumărate beneficii pe care le putem avea atunci când consumăm cireşe, aceste mici fructe dulci şi colorate numărându-se printre fructele cu cel mai scăzut conţinut de calorii, fiind în acelaşi timp surse preţioase de substanţe nutritive, vitamine şi minerale, de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în parametrii normali.
Beneficiile consumului de cireşe. Proprietăţile cireşelor
Studiile avansate privind importanţa nutritivă a consumului de cireşe au relevat că pe termen lung aceste fructe au efect anticancerigen graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care contracarează radicalii liberi, protejând celulele organismului de acţiunea nocivă a acestora.
Pigmentul antocianic din cireşe, care dă culoarea roşie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele, şi reduce riscul de afecţiuni ale inimii şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor afecţiuni neurodegenerative, cum sunt demenţa sau boala Alzheimer.
Antioxidanţii, mineralele, acidul elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele, melatonina şi antocianele fac din aceste fructe un adevărat izvor de sănătate.
Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vreţi să adormiţi mai repede este suficient să mâncaţii câteva cireşe. În plus, mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.
Cireşele sunt, potrivit specialiştilor, antiinflamatoare naturale care funcţionează asemănător cu medicamentele prescrise de doctori pentru durerile de dinţi sau de cele apărute după un antrenament intens, aşa numita febră musculară. Studiile au arătat că cireşele consumate după efort pot ajuta la refacerea rapidă a musculaturii. De asemenea, acestea sunt recomandate şi bolnavilor de gută, o formă foarte dureroasă de artrită.
Vitamina A din compoziţia cireşelor este excelentă pentru piele deoarece conţine mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic şi o piele strălucitoare. Cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele sau afinele.
Cireşele conţin peste 75% apă, ceea ce le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie, şi scad nivelul de colesterol LDL din organism. 100 de grame de cireşe au o valoare energetică de 48 kcal. Sucul de cireşe ajută la eliminarea toxinelor din organism, iar conţinutul ridicat de potasiu conferă un efect diuretic excelent. Dieta cu cireşe nu este indicată doar celor care vor să slăbească, ci şi în scop medical, persoanelor care suferă de boli hepatice, celor cu un nivel scăzut de minerale în organism, în caz de oboseală, anemie, afecţiuni biliare. De asemenea, au fost observate efecte pozitive ale consumului de cireşe în cazul copiilor care prezintă deficit de dezvoltare sau creştere.
Beneficiile consumului de cireşe. Recomandări privind consumul de cireşe
- Cireşele stimulează imunitatea naturală a organismului şi reglează funcţia sistemului digestiv (au rol în reglarea procesului de fermentaţie intestinală), prin conţinutul ridicat de antioxidanţi. S-a dovedit că deteriorarea celulelor, în urma acţiunii radicalilor liberi, accelerează procesul de îmbătrânire.
- Datorită conţinutului ridicat de potasiu, aceste fructe au un efect diuretic excelent.
- Fiind bogate în provitamina A, cireşele contribuie la creşterea acuităţii vizuale şi menţin sănătatea ţesuturilor (piele, mucoase, epiteliu).
- După vârsta de 40 de ani, unele persoane pot suferi de acidoză sau alcaloză, responsabile de îmbătrânirea prematură. Prin acţiunea de reechilibrare a ph-ului din sânge, cireşele diminuează efectele acestor tulburări.
- Gustul dulce al cireşelor este oferit de fructoză care este perfect asimilată de diabetici.
- Sucul de cireşe ajută la eliminarea resturilor alimentare şi a toxinelor din organism, curăţă tractul urinar şi intestinele. De aceea ar trebui introdus în mod special în dieta persoanelor care suferă de reumatism, gută şi artrită.
- De asemenea, cireşele încurajează şi susţin producerea melatoninei de către organism.
Beneficiile consumului de cireşe. Pentru uz extern
- Cireşele sunt utile pentru remedierea pielii uscate. Un pumn de cireşe fără sâmburi se mixează iar pasta obţinută se aplică pe faţă. După 20 de minute, tenul se va clăti cu apă minerală sau cu apă fără calcar.
- Uleiul extras din miezul sâmburelui de cireşe este util pentru tratarea verucilor şi petelor pielii.
- Cataplasmele din cireşe strivite pot fi aplicate pentru îngrijirea pielii dar şi pentru ameliorarea migrenelor.
Beneficiile consumului de cireşe. Cozile de la cireşe
Cozile de cireşe au efecte pozitive mai ales în tratarea bolilor tractului urinar. În afară de calităţile lor antiinflamatorii, acestea sunt renumite pentru acţiunea lor diuretică. Ceaiul se prepară prin fierberea a 30 g de cozi de cireşe într-un litru de apă, se strecoară şi se beau trei căni pe zi.
Un remediu care poate fi folosit pentru tratarea gripei este macerarea a 50 g de cozi de cireşe într-un litru de apă timp de 12 ore. Amestecul se va fierbe apoi zece minute şi se va lăsa la infuzat alte zece minute. Se va scurge, iar lichidul rezultat se va bea în patru părţi egale, pe parcursul unei zile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.