Cele mai periculoase diete

Cele mai periculoase diete
Cele mai periculoase diete (Facebook)

Dorinţa de a scăpa de kilogramele în plus cât mai repede ne poate conduce pe un drum periculos. Această dorinţă ne face să recurgem de multe ori la diete periculoase ce ne pot pune echilibrul organismului în pericol. Nutriţionişti din toată lumea, inclusiv din România, ne atenţionează să slăbim raţional şi să evităm dietele periculoase.

Experţii din cadrul Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie au realizat un top al celor mai periculoase diete, iar celebra dietă Dukan, despre care se spune că este folosită de vedete precum Jennifer Lopez sau Giselle, ocupă primul loc în acest clasament.

Cele mai periculoase diete. Dieta Dukan

Astfel că cea mai controversată dietă de slăbit rapid este cea a lui Pierre Dukan, care are la bază reducerea foarte drastică a carbohidraţilor, o sursă importantă de energie de care avem nevoie zilnic. Pe lângă criticile aduse de colegii de breaslă din mai multe ţări pentru regimul alimentar pe care îl promovează şi care nu respectă principiile alimentare de bază, recent, Pierre Dukan a fost exclus din Ordinul Medicilor din Franţa, echivalentul Colegiului Medicilor din România.

Dukan este acuzat că, în urmă cu circa 40 de ani, ar fi prescris unei femei care dorea să slăbească un medicament folosit în cazul diabeticilor supra-ponderali, medicament care, în timp, ar fi cauzat moartea a peste 500 de persoane, potrivit presei franceze. Tras la răspundere abia acum, nutriţionistul francez ar trebui să suspende orice activitate medicală la începutul lunii octombrie a acestui an şi să plătească 6.000 de euro despăgubiri pacientei.

Nutriţioniştii avertizează că nu este deloc echilibrată şi are efecte adverse foarte neplăcute, cum ar fi lipsa de energie, constipaţie, respiraţie urât mirositoare. Iar pe termen lung, eliminarea unor clase de alimente poate cauza osteoporoză şi probleme renale.

Specialiştii au descris dieta – care propune ca timp de 10 zile să se mănânce doar proteine – ca fiind "confuză, consumatoare de timp, foarte rigidă", iar cei care o urmează pot suferi de "lipsă de energie, constipaţie şi pot experimenta coşmaruri".

Cele mai periculoase diete. Dieta KEN

O altă dietă aflată printre cele mai periculoase este controversata dietă KEN (Ketogenic Enteral Nutrition), folosită de viitoarele mirese. Dieta presupune renunţarea totală la mâncare timp de 10 zile şi hrănirea organismului printr-un tub introdus prin nas, care ajunge direct în stomac. Conectat la o pungă cu pompă electrică corpul primeşte zi şi noapte 2 litri dintr-un lichid ce conţine proteine şi apă. Stomacul este forţat să nu mai mănânce, iar organismul va recurge la alimentarea din propriul strat de grăsime. Reziduurile organismului, cum sunt fierul şi mercurul stau tocmai aici în acest strat de grăsime, care topit în urma acestei diete elimină toxinele direct în organism şi provoacă intoxicaţii acute ce dăunează creierului şi ficatului.

Specialiştii consideră periculos faptul că, deşi această metodă este folosită de medicii nutriţionişti în tratarea persoanelor care suferă de obezitate morbidă, există şi femei cu o greutate normală care vor să încerce dieta.

O dietă despre care se spune că este nouă în SUA, dar în Europa există de mai mulţi ani. Din dorinţa de a slăbi cât mai repede, femeile apelează la ceea ce unii dintre specialişti consideră că este una dintre cele mai mai periculoase diete existente vreodată.

Cele mai periculoase diete. Dieta cu grepfrut

Dieta cu grepfrut - cunoscută şi ca “dieta hollywoodiană” presupune consumul unei jumătăţi sau a sucului proaspăt de grepfrut odată cu fiecare masă. În plus, alimentaţia zilnică nu trebuie să depăşească 800 de calorii. Practic, dieta este strictă, iar pierderea kilogramelor este accelerată de enzimele pe care le conţine grepfrutul.

Experţii însă atrag atenţia că monotonia acestui regim poate induce, în viitor, obiceuri alimentare nesănătoase şi, în plus, nu există dovezi ştiinţifice concrete care să ateste beneficiile grepfrutului pentru siluetă. Ba, dimpotrivă! Grepfrutul poate interacţiona cu anumite medicamente, potenţându-le efectul şi transformând o doză normală într-o supradoză toxică pentru organism.

Aşadar, dacă suferiţi de boli de inimă, aţi trecut printr-un transplant de organe, aveţi cancer sau diverse infecţii, întrebaţi medicul înainte de a consuma acest fruct.

Cele mai periculoase diete. Dieta biotică

Dieta biotică promovează scăderea nivelului de grăsimi prin modificarea echilibrului hormonal.

Această dietă asociază acumularea de grăsimi în diferite părţi ale corpului cu şase tipuri de hormoni - promotorii săi susţinând că, pentru a slăbi, oamenii trebuie să consume doar anumite alimente care influenţează hormonii responsabili cu depunerea ţesutului adipos.

Nutriţioniştii britanici susţin că acest tip de dietă este o "pseudoştiinţă", care pune în pericol sănătatea prin recomandarea fără discernământ a suplimentelor alimentare.

Cele mai periculoase diete. Dieta Atkins

Altă dietă aflată în topul celor mai periculoase este şi dieta Atkins, care în urma unui studiu efectuat în Statele Unite ale Americii a demonstrat că scurtează viaţa. Studiul, făcut pe o perioadă de 26 de ani la 85 de mii de femei şi pe o perioadă de 20 de ani pe 45 de mii de bărbaţi a arătat că în rândul celor care au decurs la această dietă a crescut rata mortalităţii.

La fel ca şi dieta Dukan, dieta Atkins se centrează pe consumul de proteine. Bolile cardiovasculare sunt un efect negativ apărut în urma acestei diete. Consumul mare de grăsimi saturate creşte nivelul de colesterol, despre care se ştie că poate duce la infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Purdue din SUA, monitorizând mai multe femei cu vârsta cuprinsă între 43 şi 80 de ani care urmau o cură de slăbire, au observat, prin comparaţie, că cele care urmau o dietă de genul Atkins, bogată în proteine de origine animală, aveau şi oasele mai slăbite, fiind mai predispuse la osteoporoză decât cele care urmau un altfel de regim.

Măsurătorile au arătat că densitatea oaselor femeilor care includeau mai multă carne în alimentaţie era mult mai mică decât a celor care o ocoleau, relatează Daily Mail.

Cele mai periculoase diete. Dieta “ Party Girl Drip”

Este o dietă la care recurg unele vedete cum ar fi Rihanna sau Simon Cowell când ajung la extenuare şi care parcă este dintr-un film SF, pentru că nu trebuie decât să ţi-o injectezi intravenos. Această injecţie minune conţine un cocktail de calciu, magneziu şi vitamine. Folosită pentru tratarea bolnavilor de malnutriţie, această injecţie a ajuns să fie folosită şi de vedete. Nutriţioniştii britanici susţin că nu există încă dovezi despre efectul pozitiv al injectării cu vitamine într-un organism sănătos, slăbit doar de efort şi stres. Dozele ridicate de vitamine pot dăuna grav organismul, de aceea persoanele care folosesc excesiv vitaminele acuză stări de depresie, agitaţie sau altele asemenea.

Cele mai periculoase diete. Dieta cu tenii

Oricât ar părea de înspăimântătoare această dietă, există oameni care au apelat la ea. Mai exact, s-au lăsat de bunăvoie infectaţi cu paraziţi, cum ar fi teniile, în încercarea disperată de a slăbi. Teniile pot cauza însă o serie de infecţii, provocând simptome serioase, cum ar fi durere abdominală severă, deteriorări musculare.

Mai mult decât atât, pe lângă durerile de stomac şi cele de cap, nu vă poate asigura nimeni că tenia va rămâne în stomac. Specialiştii spun că poate ajunge şi la creier, ceea ce poate fi fatal.

Cele mai periculoase diete. Dieta HCG

Este o dietă pe cât de bizară, pe atât de populară. Aceasta presupune un consum de 500 - 800 de calorii zilnic (în condiţiile în care un adult sănătos are nevoie de circa 1.700 de calorii zilnic), suplimentate cu injecţii ce conţin un hormon specific sarcinii, gonadotropina corionică umană (human chorionic gonadotropin - hcg).

Aceasta este o substanţă secretată în mod natural de către placentă în primele luni de sarcină, iar injectarea sa persoanelor care nu sunt însărcinate este cel puţin riscantă. Nici un studiu ştiinţific nu a confirmat vreodată beneficiile injectării cu această substanţă! În plus, orice plan alimentar ce presupune mai puţin de 1.000 de calorii pe zi este periculos, slăbirea producându-se, în acest caz, în special prin epuizare.

Cu cât sunt eliminate mai rapid un număr mare de kilograme, cu atât mai mare va fi şi tendinţa de a le redobândi imediat ce dieta încetează, avertizează nutriţioniştii.

Cele mai periculoase diete. Dieta cu ţigări

Cura cu ţigări este o cură populară, dar letală. Ingredientele-cheie nu sunt greu de ghicit: apă şi ţigări. Încă din 1920 dieta cu ţigări a luat amploare în rândul modelelor şi nu numai. Deşi multă lume cunoaşte efectele negative ale fumatului, şi în prezent se apelează la această cură drastică. Practic, se înlocuiesc gustările şi, uneori, chiar mesele principale cu ţigări. De aici până la boli de inimă, osteoporoză, cancer, impotenţă şi alte probleme de acest tip nu este un pas foarte mare.

Cele mai periculoase diete. Dieta frumoasei din pădurea adormită

Poate că sună straniu, însă această metodă este una dintre cele mai simple diete de slăbit. Tot ce presupune este să dormi cât mai mult pentru a slabi. Însuşi Elvis Presley a apelat la ea din dorinţa de a se menţine în formă. De ce este ea inclusă pe lista dietelor periculoase, dacă somnul de calitate este sănătos pentru organism? Pentru că implică sedarea timp de mai multe zile, ceea ce poate conduce cu timpul la probleme de sănătate grave şi chiar la moarte. Cei care au urmat această dieta consumau foarte puţină mâncare atunci când se trezeau pentru scurte perioade de timp.

Evitaţi, aşadar, dietele periculoase ce vă pot dăuna echilibrului organismului şi încercaţi să aveţi un stil de viaţă cu adevărat sănătos, nu să vă chinuiţi cu diete.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.