Diaspora moldovenească dezamăgită de guvernare: O ţară atât de mică a fost crunt batjocorită

Este pentru al doilea an consecutiv când, în perioada 28-30 august, în Republica Moldova se desfăşoară Zilele Diasporei. Premierul Valeriu Streleţ s-a întâlnit în acest an cu moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării, îndemnându-i să fie patrioţi şi să revină acasă, chiar dacă a recunoscut că autorităţile nu le oferă nimic în afară de... strategii, anunţă Jurnal TV.
Moldova adera la U.E. (Epoch Times Romania)
Maria Maevschi
30.08.2015

În perioada 28-30 august, în Republica Moldova se desfăşoară, pentru al doilea an consecutiv, Zilele Diasporei. Premierul Valeriu Streleţ s-a întâlnit în acest an cu moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării, îndemnându-i să fie patrioţi şi să revină acasă, chiar dacă a recunoscut că autorităţile nu le oferă nimic în afară de... strategii, anunţă Jurnal TV.

„Ne-am dori ca diaspora noastră să revină acasă, să creăm condiţii pentru a valorifica tot ce acumulaţi mai bun în afara ţării, dar deocamdată ne axăm pe... strategii... O revenire acasă, ar fi în cele din urmă un gest de patriotism”, a menţionat Streleţ în cadrul discuţiilor cu diaspora.

Trişti şi dezamăgiţi, reprezentanţii diasporei moldoveneşti prezenţi la eveniment au declarat: „Nu înţelegem ce se petrece în Moldova, iar în Guvernul de astăzi nu avem încredere”. Îndemnul premierului li s-a părut cumva nejustificat, întrucât motivele care i-au făcut să plece nu au dispărut.

„Sunt foarte puţini moldovenii care vor să se întoarcă acasă. Dacă cu 2-3 ani în urmă, îi auzeai spunând că mai stau câţiva ani şi pleacă, acum spun acest lucru tot mai rar. Motivul ar fi criza politică şi economică din ţară şi birocraţia, care este foarte greu de depăşit”, a subliniat o moldoveancă stabilită în Marea Britanie.

„Mulţi moldoveni sunt foarte supăraţi. Inima lor este în Moldova, dar încă nu le permite să se întoarcă”, a punctat o altă moldoveancă stabilită în Portugalia.

„Dorinţa de a te întoarce este foarte mare, dar problemele împiedică acest lucru, si deci aşteptăm momentul potrivit. Să luăm, de exemplu corupţia, piaţa RM a ieşit de sub control”, a declarat pentru Jurnal TV, Valentina Geamănă, moldoveancă stabilită de 16 ani cu familia în Italia.

Potrivit acesteia, pe lângă evenimentele petrecute în ultima perioadă în Moldova, cel mai descurajator pentru moldovenii de peste hotare a fost să afle despre jaful unui miliard de dolari din băncile RM, lucru despre care s-a scris foarte mult în presă străină.

„S-au scris foarte multe articole, în Italia, despre furtul secolului. Imaginea ţării nu o crează comunele, dar o crează guvernanţii RM. Ei sunt cartea noastră de vizită, şi au cam dat-o în bară. Ţi-e ruşine că o ţară atât de mică, a fost atât de batjocorită”, a adăugat aceasta.

Potrivit Biroului de Migraţie şi Azil, aproximativ 800.000 de moldoveni muncesc peste hotarele ţării, cifrele neoficiale fiind, însă, cu mult mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor