Streleţ: Sectorul financiar-bancar are nevoie de remanieri

Candidatul pentru funcţia de premier, Valeriu Streleţ
Candidatul pentru funcţia de premier, Valeriu Streleţ (facebook.com / valeiu.strelet)

Criza din sectorul financiar-bancar ar trebui discutată în mod deschis în plenul parlamentului, este de părere Valeriu Streleţ, prim-ministrul Republicii Moldova, într-un interviu acordat în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei. Streleţ a mai adăugat că în urma discuţiilor ar trebui să fie luate şi decizii de demitere din funcţii, având în vedere că în ultimii ani, Banca Naţională (BNM) a acţionat nu foarte responsabil.

„Eu nu pretind că sunt foarte mare specialist în sectorul financiar-bancar, dar reieşind din experienţă şi observaţii, consider că Banca Naţională nu a acţionat cu toată diligenţa şi responsabilitatea în mai multe situaţii pe durata a cel puţin ultimii patru ani”, a afirmat politicianul, adăugând că optează pentru „o dezbatere deschisă, cu analiză, în plenul Parlamentului şi în urma deciziilor luate să se facă anumite remanieri”.

Streleţ a mai ajuns la concluzia că, după ce, anul trecut, Moldova a pierdut aproape jumătate din rezervele valutare, mai exact, s-a ajuns de la 2,6 miliarde de dolari la 1,7 miliarde de dolari, acesta fiind un alt aspect care ar trebui luat în calcul.

„Este o problemă. În lege scrie că prejudicierea intereselor Băncii Naţionale este unul din posibilele motive de demisie. Or, aici prejudiciul este evident şi vădit, şi a dus la un lanţ întreg de consecinţe pentru noi, economie şi societate. Eu cred că este loc pentru dezbateri profunde”, a subliniat prim-ministrul.

Potrivit realitatea.md, câteva demiteri au avut loc încă în luna martie, însă nu foarte semnificative. Atunci, prin decizia Parlamentului, au fost demişi, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Ema Tabârţă şi preşedintele Comisiei naţionale pentru Piaţa Financiară, Artur Gherman. Fostul viceguvernator al BNM, a calificat demisia, ca fiind una „politică şi stranie”, adăugând că nu s-a dorit decât găsirea „ţapului ispăşitor”, adevăraţii vinovaţii activând în continuare în funcţiile pe care le-au avut şi până acum.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe