Unirea României cu R. Moldova. Băsescu denunţă tratatul stabilit de cei "doi criminali", Stalin şi Hitler

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Partidului Mişcarea Populară îşi propune ca obiectiv Unirea României cu Republica Moldova, a anunţat duminică, în cadrul unui discurs susţinut la Conferinţa Regională Centru a PMP de la Albă Iulia, fostul preşedinte Traian Băsescu, care consideră că a venit momentul să discute deschis despre refacerea integrităţii teritoriale a ţării noastre.

"Ţara este în NATO, ţara este în Uniunea Europeană, dar dacă vă uitaţi la următorul obiectiv de ţară pe care îl propun actualele partide, şi mă refer la PSD şi la PNL, am constatat că... nu de partide, dar de la Cotroceni a venit proiectul de ţară, şi anume să intrăm în zona euro... Oameni buni, ceva mai ridicol n-am auzit pentru că să intri în zona euro este o obligaţie din tratat, ăsta nu poate fi obiectiv de ţară. Obiectivul de ţară al acestui partid trebuie să fie unirea României cu Moldova.

Acesta este un obiectiv demn de un partid şi de viitorul ţării. Ne-am asigurat securitatea prin intrarea în NATO, ne-am asigurat un viitor bun fiind parte a UE, trebuie să ne ocupăm de data aceasta şi de corectat erorile istoriei. România de astăzi nu mai poate accepta să trăiască după un tratat stabilit de doi criminali, Stalin şi Hitler, şi semnat de alţi doi criminali, Ribbentrop şi Molotov", a declarat Traian Băsescu, citat de Mediafax

Foarte mulţi au tentaţia să spună că pentru România este un efort, poate prea mare, iar pentru Republica Moldova este o favoare pe care noi le-am face-o, a continuat fostul preşedinte, adăugând că, în opinia lui, ambele ţări sunt interesate în mod egal de unire şi, cu siguranţă, există beneficii de ambele părţi.

"România îşi măreşte greutatea în interiorul NATO şi al UE, R. Moldova poate scăpa mult mai uşor de calvarul tranziţiei care, aşa cum se prefigurează lucrurile, urmare a evenimentelor din Ucraina, nu se va termina niciodată. R. Moldova nu este în faţa unei promisiuni sau a unei garanţii că după un timp va deveni membră a UE.", a afirmat Traian Băsescu.

Şansa R. Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România

Potrivit fostului preşedinte, Consiliul European a refuzat constant un asemenea angajament faţă de R. Moldova şi cu atât mai puţin un astfel de angajament se poate face acum, după ce Rusia a arătat că orice pas al Ucrainei ar fi tratat ca un afront şi ca o afectare a securităţii sale naţionale, dacă acest pas ar fi către NATO şi UE.

„Îmi sunt foarte bine cunoscute abordările la nivel european şi la nivel NATO şi o spun aici, în faţa a sute de oameni, şansa Republicii Moldova de a ajunge în UE este unirea cu România", a adăugat Traian Băsescu.

În ceea ce îi priveşte pe politicienii din România, ei nu au curajul să vorbească despre unire, iar cei din R. Moldova „au şi mai puţin curaj ca românii".

Saltul de la 2% la 38% al unioniştilor din R. Moldova

„În 2004, când am devenit preşedintele României, acest gând al unirii României cu Republica Moldova şi a Republicii Moldova cu România a fost un gând care a fost constant în mintea mea şi i l-am spus şi lui Voronin şi preşedintelui interimar Ghimpu, l-am spus şi actualului preşedinte Timofti, asta e soluţia de viitor pentru ambele state", a dezvăluit fostul şef de stat.

În 2005, doar 2% dintre cetăţenii R. Moldova doreau unirea cu România, însă în 2012 procentul crescuse la 38%, ceea ce reprezintă „un progres extraordinar". În opinia lui Traian Băsescu, unirea cu România este dorită de generaţia tânără, de generaţia vârstnică, dar sunt „acei cetăţeni ai R. Moldova care au trăit şi au evoluat sub educaţia venită de la Moscova în timpul Uniunii Sovietice şi acolo există încă multă reţinere".

„România are în Republica Moldova două publicaţii de limbă română şi un post de radio (...) deci România trebuie să facă mai mult în primul rând pentru prezenţa limbii române în spaţiul Republicii Moldova. România nu trebuie să reducă numărul de burse, aşa cum propunea domnul prim ministru Ponta şi fostul prim ministru Leancă, să reducem numărul de burse acordat moldovenilor şi eventual să modificăm şi legea cetăţeniei, să o dăm mai greu, aceştia au fost doi piloni extraordinari care au sprijinit saltul de la 2% unionişti la 38% şi trebuie să continuăm", a mai declarat Traian Băsescu.

Acum este momentul potrivit pentru a fi discutat subiectul Unirii

„Este momentul potrivit să pregătim o ofertă pentru Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova, este momentul să pregătim un referendum în cele două ţări. (...) ce trebuie făcut acum este un proces de accelerare a soluţiilor de interconectare energetică a Republicii Moldova.

Nu poţi concepe o şansă de unire a Republicii Moldova cu România în condiţiile în care laşi Republica Moldova dependentă de Federaţia Rusă şi de Ucraina. (...) Cred că a sosit momentul să vorbim deschis despre refacerea integrităţii teritoriale a României", a concluzionat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne