Diaconu denunţă eşecul diplomaţiei române în cazul lui Marko Attila, ascuns de guvernul lui Orban

Bogdan Diaconu
Bogdan Diaconu (Epoch Times România)

Au trecut nu mai puţin de 71 de zile de când Parlamentul României a votat încuviinţarea arestării preventive a deputatului UDMR Marko Attila, acuzat de corupţie în dosarul Alina Bica, şi de când acesta a dispărut din vizorul autorităţilor române fugind la Budapesta, a declarat revoltat preşedintele PRU, Bogdan Diaconu.

"Acest lucru înseamnă 71 de zile de neputinţă a statului român în aplicarea justiţiei, timp în care Marko Attila postează nestingherit pe pagina sa de socializare că este nedreptăţit şi dă declaraţii presei maghiare din România despre inocenţa sa, adică despre nerecunoaşterea actului de justiţie de care a fugit cu complicitatea statului maghiar care îi oferă protecţie", a afirmat Bogdan Diaconu.

Cele 71 de zile înseamnă, în viziunea şefului PRU, peste două luni de eşec al diplomaţiei române şi al Ministerului de Externe condus de Bogdan Aurescu, dar şi de nepăsare a preşedintelui Klaus Iohannis "al cărui stat de drept se dovedeşte o glumă proastă când e vorba de politicienii maghiari penali din România."

Avocatul deputatului UDMR a declarat, pentru gândul.info, că Marko Attila se află sub protectoratul premierului maghiar Viktor Orban, adăugând, totodată, că acesta"are o relaţie specială cu ambasada Ungariei", ambasadă care a monitorizat cazul său. De asemenea, surse politice au declarat pentru publicaţia citată că Marko Attila ar avea dublă cetăţenie - română şi maghiară.

"Ascunderea lui Marko Attila de către Ungaria permite însă desfăşurarea în continuare a unor proceduri ilegale de retrocedări false, similare cu cea a Colegiului Miko din Sfântu Gheorghe pentru care a şi fost condamnat", a avertizat deputatul.

Un exemplu în acest sens invocat de Bogdan Diaconu - la Tribunalul Harghita există pe rol pretenţia Asociaţiei Composesorale Bunurile Private din Ciuc de "retrocedare" a circa 20.000 ha de pădure prin simpla înfiinţare de către UDMR a unei asociaţii cu acelaşi nume ca al Asociaţiei originale care deţinea acele suprafeţe de pădure, valoarea "retrocedării" fiind estimată la 50 de milioane de euro.

"Dacă statul român nu face efortul de a-l recupera pe Marko Attila pentru a-i da justiţiei şansa să oprească furtul calificat de proprietăţi, există şansa să nu putem opri la timp reţeaua de retrocedări false puse la cale de Ungaria cu ajutorul UDMR, dar şi al altor entităţi maghiare, iar statul român să fie păgubit de suprafeţe importante de pădure, dar şi de clădiri şi alte bunuri de o valoare inestimabilă", a subliniat deputatul Bogdan Diaconu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne