Doctor militar chinez: recoltarea forţată de organe în China este organizată de stat şi militarizată

Cleme, foarfere şi alte instrumente chirurgicale într-o sală de operaţii în timpul unui transplant
Cleme, foarfere şi alte instrumente chirurgicale într-o sală de operaţii în timpul unui transplant (Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)

Un doctor chinez din Regiunea Militară Shenyang, care a dorit să rămână anonim, a confirmat că recoltarea forţată de organe în China este organizată de stat şi militarizată, potrivit Minghui, un centru de informare privind persecuţia împotriva Falun Gong.

Medicul a confirmat existenţa lagărelor de concentrare din China şi a notat faptul că "cel mai mare lagăr, numit în mod codificat 672-S, poate găzdui peste 120.000 de persoane, aici aflându-se atât practicanţi Falun Gong, cât şi alţi prizonieri de conştiinţă. Cel mai mare al cincilea lagăr, localizat în districtul Jiutai din Jilin, poate deţine peste 14.000 de oameni."

"Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez a decis să trateze practicanţii Falun Gong ca pe nişte "inamici de clasă" şi să-i folosească într-o manieră profitabilă din punct de vedere economic. Cu alte cuvinte, practicanţii Falun Gong nu mai erau consideraţi fiinţe umane, ci materii prime pentru produse comerciale".

În anul 1999, Jiang Zemin, fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCC), a lansat o persecuţie pe scară largă împotriva Falun Gong (o practică spirituală înrădăcinată în cultura tradiţională chineză). Astfel, în conformitate cu politica "defăimaţi-le reputaţia, ruinaţi-i financiar şi distrugeţi-i fizic", mii de practicanţi Falun Gong au fost reţinuţi abuziv şi închişi în lagăre de muncă, centre de spălare a creierului sau centre de detenţie.

În timp ce PCC a lansat persecuţia utilizând aparatul de stat, recoltarea organelor de la practicanţii Falun Gong în viaţă a devenit un mod lucrativ de a-i "distruge fizic". Pentru a implementa recoltarea de organe, oficialii s-au folosit de armată, de poliţia militară, de sistemul de lagăre de detenţie şi de închisorile de muncă.

Întregul proces este o crimă orchestrată de stat şi direcţionată de guvern. Iar cu ajutorul datelor medicale colectate de la practicanţii Falun Gong închişi, a fost creată o bancă de organe şi o reţea de trafic de organe.

Anne, soţia unui fost chirurg care a prelevat cornee de la aproximativ 2.000 de practicanţi Falun Gong în viaţă, împreună cu al doilea martor, numit Peter, au fost primele persoane care au expus recoltarea forţată de organe de la persoane în viaţă.

La începutul lui martie 2006, un martor a dezvăluit informaţiile despre lagărul de muncă Sujiatun din nord-estul Chinei, unde practicanţii Falun Gong erau închişi pentru a le fi recoltate organele. La scurt timp după anunţul iniţial, soţia fostului chirurg a dezvăluit că, de la sfârşitul anului 2001 şi până în octombrie 2003, acesta a prelevat corneele de la aproximativ 2.000 de practicanţi Falun Gong în viaţă. Organele interne ale acestora erau de asemenea prelevate, iar corpurile erau ulterior cremate.

Doctorul militar chinez a confirmat existenţa Lagărului de Concentrare Sujiatun, precizând că în China există cel puţin alte 36 de lagăre de concentrare precum cel de la Sujiatun.

Jiang Zemin a ordonat începerea recoltării de organe de la practicanţi Falun Gong

Fostul ministru al Sănătăţii din cadrul Departamentului General de Logistică al Armatei de Eliberare a Poporului, Bai Shuzhong, a precizat, într-un apel telefonic iniţiat de un agent de investigaţii, că Jiang Zemin a fost cel care a ordonat începerea recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong.

Bai a declarat în timpul apelului telefonic, că "pe atunci Jiang era preşedinte, … a existat un ordin, un fel de instrucţiuni, care spuneau să implementăm astfel de lucruri, transplantarea de organe… Deoarece pe atunci, după ce preşedintele Jiang a emis ordinul, am depus foarte mult efort împotriva Falun Gong. Asta ca să spun că, nu era doar armata care efectua transplanturi de rinichi".

O altă confirmare a ordinului lui Jiang de începere a recoltării de organe a fost publicată în august 2013. În timp ce Bo Xilai vizita Germania având funcţia de ministru al Comerţului în 2006, acesta a recunoscut că Jiang a dat ordinul să se înceapă recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă în viaţă.

Armata este principalul organizator al recoltării de organe

Armata chineză şi poliţia armată au extins şi au construit centre de detenţie mari, închisori şi lagăre de muncă în interiorul bazelor militare pentru a ascunde aceste crime de ochii marelui public.

Departamentul General de Logistică al Armatei a înfiinţat un sistem central de baze de date care conţinea informaţii de la diferite bănci de organe. Bazele de date conţineau identităţile practicanţilor Falun Gong reţinuţi, şi alte informaţii pertinente precum tipul de sânge etc.

Acest departament este responsabil pentru securitatea lagărelor secrete, administrarea organelor pentru spitale, cât şi de transportarea organelor, contabilitate şi securitate. Spitalele militare sunt principalii jucători din industria de recoltare a organelor. Vânzarea organelor către spitalele civile este menită să atragă pacienţi străini care desfăşoară aşa-numitul "turism pentru transplant", de pe urma căruia statul obţine profit.

Doctorul militar a dezvăluit modul în care se desfăşura procesul: "practicanţii Falun Gong şi ceilalţi deţinuţi sunt închişi folosindu-se numele lor real. Când ei sunt selectaţi ca donatori de organe pentru transplant, sunt folosite numele lor false. Cu alte cuvinte, este creată o identitate falsă. Totuşi, informaţiile persoanei rămân încă valabile, iar un formular de donare voluntară pentru transplant este semnat (cu o semnătură falsă). Am întâlnit peste 60.000 de astfel de documente cu semnături false.

Toate documentele precizează că indivizii au convenit voluntar să fie donatori de organe şi că îşi asumă consecinţele. Unele formulare sunt chiar semnate şi pentru transplanturile de inimă. Multe semnături par să aibă scrisul unei singure persoane. Aceste documente sunt păstrate timp de 18 luni, şi apoi sunt distruse. Ele sunt păstrate la nivel provincial în bazele militare. Evaluarea acestor documente ar necesita permisiunea unui comisar al guvernului Central al PCC staţionat în zonă.

Este necesară o examinare fizică şi apoi urmează prelevarea de organe pentru transplant. Dacă transplantul nu are succes, documentele aparţinând sursei de organe, împreună cu cadavrul, trebuie să fie distruse în 72 de ore. Toate documentele şi cadavrul (uneori chiar o persoană în viaţă) trebuie să fie cremate, iar cremarea trebuie să fie certificată de personalul administrativ militar. Acest personal militar are dreptul de a aresta, reţine, sau de a executa orice medic, poliţist, poliţist paramilitar, sau cercetător care dezvăluie secrete. Personalul militar primeşte aprobarea din partea Comisiei Militare a PCC.

Multe persoane dau foarte multă atenţie statisticilor de transplant anunţate de guvern. Dar, de fapt, numărul transplanturilor de organe "la negru" este de multe ori mai mare decât numărul publicat de către guvern. De exemplu, dacă guvernul spune că există 30.000 de cazuri pe an, numărul real ajunge în jur de 110.000", a explicat doctorul militar.

De asemenea, medicul mai arată că peste 85% din transplanturile de organe din lume au fost făcute în China: "Există de fapt o reţea globală imensă de recoltare şi transplantare a organelor, iar tranzacţiile sunt centrate în China. Începând din anul 2000, peste 85% din transplanturile de organe ale lumii au fost făcute în China. Acest număr apare într-un document al Comisiei Militare. Câţiva oameni au fost promovaţi la rangul de generali pentru 'realizările lor' în această industrie".

Printre cei promovaţi se află şi Xu Caihou, fostul vicepreşedinte al Comisiei Centrale Militare a PCC, Liao Xilong, fostul director al Departamentului General de Logistică al Armatei Chineze, şi Sun Dafa, un comisar politic din cadrul Departamentului General de Logistică. Fiecare a direcţionat în mod activ recoltarea de organe.

Experţii militari de transplant au rezolvat dificultăţile tehnice principale

Mass media de stat chineză a raportat că Wu Menchao, un cercetător de vârf în domeniul respingerii de organe provocate de sistemul imunitar, şi preşedintele celui de-al doilea Spital Estic de Chirurgie Hepatobiliară din cadrul Universităţii Medicale Militare Secunde, a descoperit o modalitate prin care poate face corpul să nu respingă un transplant de ficat. Acesta a efectuat peste 4.000 de transplanturi de organe până în anul 2010.

Jiang Zemin s-a întâlnit cu Wu Menchao de patru ori, acordându-i titlul de "Model Medical Expert" şi decorându-l cu medalia eroului de primul grad. Sun Dafa, comisarul politic al Departamentului General de Logistică, i-a înmânat un premiu de un milion de yuani chinezeşti (161.163 de dolari) în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Shanghai, pe 17 ianuarie 2006.

Departamentul General de Logistică Militară a furnizat organe proaspete, la cerere, către sute de spitale din China, atât civile cât şi militare, şi a colectat banii pentru organele furnizate. Majoritatea spitatelor care efectuează transplanturi de organe aparţin armatei. Vânzarea organelor către spitalele civile se face pentru a facilita recrutarea potenţialilor clienţi din afara Chinei.

Veniturile produse în urma transplanturilor de organe nu sunt considerate ca făcând parte din bugetul militar. De aceea, sistemul de transplanturi de organe este o modalitate prin care oficialii din armată pot face bani, în special oficialii de rang înalt.

Organizaţia Mondială pentru Investigaţia Persecuţiei împotriva Falun Gong a dezvăluit o serie de jurnale de cercetare medicale şi documente, cât şi o serie de date publicate pe website-urile spitalelor în 2014. Potrivit organizaţiei, peste 800 de spitale din China au avut facilităţi de transplantare a organelor şi au efectuat 160.000 de transplanturi de organe, dintre care 36.000 de transplanturi de ficat şi 120.000 de transplanturi de cornee.

Raportul expune doar vârful reţelei de recoltare forţată de organe din China. Majoritatea transplanturilor au avut loc în spitalele medicale, incluzând spitalul general care aparţine Comisiei Centrale Militare, 12 spitale generale care aparţin de şapte regiuni militare, spitalele generale care aparţin unor ramuri majore ale armatei şi spitalele ataşate unor universităţi militare medicale.

De exemplu, Spitalul Changzhen din Shanghai, de pe lângă Universitatea Militară Medicală a Doua, a raportat că a efectuat 4.230 de transplanturi de organe până la sfârşitul anului 2013.

Spitalul Numărul 281 al Armatei de Eliberare a Poporului (spital de gradul al doilea), din oraşul Qinhuangdao, provincia Hebei, care susţine "că are o sală de chirurgie redusă ca mărime şi personal, şi un echipament medical insuficient", a efectuat de 28 de ori între şase şi nouă transplanturi de ficat desfăşurate concomitent, până în luna aprilie 2007.

Li Xiangtie, chirurg şi director al Departamentului de Urologie din cadrul Spitalului General al Regiunii Militare Jinan, a stabilit un număr record de 16 transplanturi de rinichi în 24 de ore.

Spitalul Changzheng Shanghai, de pe lângă Universitatea Militară Medicală, a raportat că a efectuat 120 de transplanturi de ficat pentru pacienţi cu hepatită severă, între anii 2003 şi 2006. Oficialii spitalului s-au mai lăudat că au găsit un ficat compatibil la numai patru ore după ce pacientul a intrat pe uşa spitalului.

Pe website-ul internaţional de transplant de organe, preţul transplantului de rinichi este fixat pe lista publică la 60.000 de dolari. Acelaşi website a precizat că preţurile transplanturilor de ficat erau în jur de 100.000 de dolari, iar transplanturile de plămâni şi inimă costau 150.000 de dolari fiecare.

Spitalele implicate în recoltarea de organe făceau profituri mari. Spitalul Numărul 309, denumit "Centrul Militar de Transplantare a Organelor" al Departamentului General de Logistică al Ministerului Sănătăţii, a înregistrat o creştere a profiturilor de la 30 de milioane de yuani în 2006, până la 230 de milioane de yuani în 2010.

De asemenea, spitalul Dapin, de pe lângă Universitatea Medicală Militară a Treia, a înregistrat o creştere a veniturilor de 25 de ori în zece ani, de la 36 de milioane de yuani în 1999, la 900 de milioane în 2009.

Articolul original a fost scris de corespondenţii Minghui, Mu Wenqing şi He Yu.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.