Diaconu: Justiţia română a devenit bătaia de joc a Ungariei, care îl ascunde pe Marko Attila

Bogdan Diaconu
Bogdan Diaconu (Epoch Times România)

Nemulţumit că Guvernul de la Budapesta îl "ascunde" pe deputatul Marko Attila în privinţa căruia Parlamentul României a votat încuviinţarea arestării preventive, preşedinţele PRU, Bogdan Diaconu, a solicitat Ministerului de Externe să ceară expulzarea acestuia şi, în cazul unui refuz, să facă demersuri pentru penalizarea diplomatică a statului vecin "cu cele mai drastice măsuri".

"Ascunderea de către Guvernul de la Budapesta a deputatului condamnat Marko Attila în privinţa căruia Parlamentul a votat încuviinţarea arestării preventive reprezintă o îngenunchere a României al cărei sistem de justiţie a devenit bătaia de joc a Ungariei. Conceptul de "protecţie din partea premierului Ungariei Viktor Orban" invocat de avocatul lui Marko Attila pentru a justifica fuga acestuia de justiţie în Ungaria reprezintă o aberaţie juridică şi un motiv foarte serios pentru declanşarea unui scandal diplomatic", a declarat Bogdan Diaconu.

În acest context, deputatul solicită MAE român să ceară "de îndată Ungariei expulzarea lui Marko Attila de pe teritoriul său şi îşi prezinte scuze oficiale pentru adăpostirea unui infractor."

În caz contrar, Bogdan Diaconu susţine că MAE are datoria să penalizeze diplomatic Ungaria cu cele mai drastice măsuri, dacă intenţionează ca cineva să mai creadă că România este un stat suveran şi are, totodată, datoria să sesizeze de îndată Comisia Europeană vizavi de acest "comportament aberant" al unui stat membru al UE în privinţa respectării justiţiei.

"Tăcerea MAE în această privinţă, ca şi a DNA, este neverosimilă. Ungaria nu este la primul afront grav adus României, dar adăpostirea infractorilor care se ocupă cu retrocedări ilegale reprezintă un semnal de încurajare al tuturor agenţilor Budapestei care au o asemenea misiune în ţara noastră: spolierea cu orice preţ a statului român, cu promisiunea că îşi vor găsi scăparea de justiţie în Ungaria", a subliniat preşedintele PRU.

Ţinând cont de aceste argumente, Bogdan Diaconu este de părere că statul român trebuie să demonstreze că braţul justiţiei sale este lung şi că nu poate fi evitat, pentru că, în caz contrar, reţelele de retrocedări ilegale maghiare îşi vor face de cap în continuare în România ştiind că Ungaria îi va scăpa pe responsabili de rigorile legii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.