Lăzăroiu: Există un supliment magic de alegători offstream. Cine îl va accesa în 2016?

În România există un potenţial de câteva milioane de alegători pe care cele două partide mari, PSD şi PNL, nu îl pot scoate din case la urne. Dar cine ar putea valorifica acest potenţial şi mai ales cum? Într-o analiză postată pe contributors.ro, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, arată că, pe lângă actorii politici deja cunoscuţi, în 2015 se vor înfiinţa noi partide politice "care promit figuri mai proaspete şi o agendă mai apropiată de suplimentul magic al prezidenţialelor (3-5 milioane de alegători offstream)."
Andrei Pricopie
10.01.2015

alte articole

Sebastian Lăzăroiu (www.gov.ro)
Andrei Pricopie
10.01.2015

În România există un potenţial de câteva milioane de alegători pe care cele două partide mari, PSD şi PNL, nu îl pot scoate din case la urne. Dar cine ar putea valorifica acest potenţial şi mai ales cum? Într-o analiză postată pe contributors.ro, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, arată că, pe lângă actorii politici deja cunoscuţi, în 2015 se vor înfiinţa noi partide politice "care promit figuri mai proaspete şi o agendă mai apropiată de suplimentul magic al prezidenţialelor (3-5 milioane de alegători offstream)."

"Avem deja câteva iniţiative care se pot dovedi interesante: partidul de stânga pus la cale de Sebastian Ghiţă, partidul promis de Monica Macovei în campania electorală de la prezidenţiale şi iniţiativa lui Nicuşor Dan, un actor local relevant la alegerile locale din 2012 pentru funcţia de Primar General al Capitalei (aproximativ 9% din opţiuni). Alte două iniţiative, cu şanse mai mici de succes, sunt cele anunţate deja de tandemul Geoană-Vanghelie şi Bogdan Diaconu, ambele încercând să rupă bucăţi din electoratul PSD, doar că a doua exploatează mai degrabă filonul naţionalist", scrie Lăzăroiu, de profesie sociolog.

În opinia acestuia, un nou partid va fi greu de înfiinţat în condiţiile în care cei doi mari jucători, PNL şi PSD, au ambiţii de a polariza scena politică, iar piedicile formale care pot fi puse în calea constituirii unor noi formaţiuni politice sunt, mai ales, contestările repetate în justiţie. Prin asemenea subterfugii, la îndemâna cunoscătorilor, înfiinţarea unui nou partid poate depăşi 12 luni.

Un alt aspect remarcat de Lăzăroiu este că orice partid de centru-dreapta va rupe, fără doar şi poate, din actualul electorat al PNL, pe când un nou partid de stânga, care promovează o agendă a stângii moderne, are un potenţial electoral independent de voturile PSD.

Partidul lui Sebastian Ghiţă

"Va putea mogulul media, Sebastian Ghiţă, să construiască acel partid care să reprezinte electoratul tinerilor educaţi din mediul urban şi care este mai apropiat de ceea ce în ţările Occidentale defineşte ”centru-stânga”? Va aduna acest partid voci credibile, care să vorbească direct şi apăsat despre separarea Statului de Biserica Ortodoxă, despre parteneriate civile între persoane de acelaşi sex, despre dezincriminarea consumului de droguri şi alte asemenea teme devenite din ce în ce mai populare în anumite segmente ale populaţiei?", se întreabă fostul consilier.

Paradoxul este ca o parte a acestui electorat a fost atras de candidata Monica Macovei în primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar o altă parte, chiar mai mare, s-a mobilizat în al doilea tur de scrutin împotriva candidatului PSD, a afirmat acesta, subliniind că oricât de puţin naturală pare opţiunea lor pentru un candidat auto-declarat de centru-dreapta, va fi şi mai stranie o mobilizare în jurul unui apropiat al PSD, "personaj altfel extrem de controversat prin modul în care şi-a construit imperiul financiar."

Chiar şi aşa, Lăzăroiu este de părere că importanţa acestei noi construcţii de stânga este vitală pentru PSD, dacă vrea să evite izolarea pe termen mediu şi lung.

Partidul Monicăi Macovei

"Şi pentru Monica Macovei va fi o adevărată provocare construcţia unui nou partid. Dezamăgiţii de fuziunea PNL-PDL pot reprezenta o ţintă, dezamăgiţii de evoluţia PMP ar putea fi un alt target, dar, cum spuneam mai sus, n-ar trebui să ne surprindă nici o acumulare de simpatizanţi ai stângii moderne, în condiţiile în care niciun partid nu va reuşi să îi reprezinte. Problemele sunt însă multiple. Macovei se dovedeşte mai degrabă un simbol, decât un lider, iar un partid are nevoie de lideri, spre deosebire de o organizaţie neguvernamentală, care poate fi foarte populară şi când e ridicată în jurul unor simboluri. De asemenea, un partid nu poate fi condus de la Bruxelles sau Strasbourg, oricât de mare ar fi disponibilitatea liderului spre mobilitate", a opinat Sebastian Lăzăroiu.

Macovei are însă câteva atuuri, care nu vor putea fi ignorate pe scena politică, susţine fostul ministru al Muncii, amintind, în primul rând, tenacitatea şi consecvenţa acesteia, atribuite destul de rare la clasa politică actuală. În al doilea rând, Lăzăroiu laudă discursul orientat mai mult spre valori şi principii şi mai puţin spre combinatorica politică, un fapt, iarăşi, destul de neobişnuit la liderii politici români.

De asemenea, acesta precizează că Macovei are un ascendent asupra actualului preşedinte, prin susţinerea acordată în al doilea tur de scrutin, în schimbul susţinerii unei agende care are în prim plan chiar liberalizarea vieţii politice.

Partidul lui Nicuşor Dan

În ce îl priveşte pe Nicuşor Dan, ambiţiile acestuia, deşi par mai modeste, pot produce unde şoc pe scena politică în scrutinul local din capitală, susţine Lăzăroiu, arătând că vehiculul pe care vrea sa îl construiască este mai curând destinat tractării unei liste de consilieri generali. Fostul consilier aminteşte că, de unul singur, Nicuşor Dan a reuşit un remarcabil 9% la alegerile din 2012, neavând un partid în spate.

În orice caz, noile partide care ar putea să apară nu vor putea accesa cele 3-5 milioane de alegători fără o agendă de modernizare a statului şi liberalizare a vieţii politice, a subliniat Lăzăroiu, argumentând că promisiunile de tip populist, fie că sunt de stânga sau de dreapta, ar putea avea un impact mult mai scăzut la acest tip de electorat.

"În cazul în care noile partide se vor înscrie în agenda mainstream, atunci e foarte probabil că vom avea în 2016 o participare modestă la alegeri, în limitele obişnuite (aproximativ 50% la locale şi 40% la parlamentare). Cu alte cuvinte, mulţi din cei 3-5 milioane vor fi suficient de dezamăgiţi ca să stea în casă, aşa cum au făcut-o în mai multe rânduri din 2004 încoace. Un scenariu foarte convenabil PSD şi PNL", a concluzionat fostul consilier al lui Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor