Dezvăluirile lui Turcescu: Antena 3 a primit bani din străinătate să promoveze anumiţi candidaţi în 2012

Jurnalistul Robert Turcescu
Jurnalistul Robert Turcescu (youtube.com)

Jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit sâmbătă, pe blogul personal, o serie de documente din care reiese că Antena 3, postul lui Dan Voiculescu, a primit bani de la o firmă elveţiană pentru a promova anumiţi candidaţi în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, lucru de altfel interzis prin lege.

Un prim document prezentat de Turcescu este un contract între trustul Intact, grupul de presă al familiei Voiculescu, şi firma elveţiană SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL, în care scrie negru pe alb că e vorba de servicii care vizează „în principal, promovarea Beneficiarului şi a candidaţilor desemnaţi de acesta în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012″. Contractul era în valoare de 20.000 de euro.

„Suma de aproape 20.000 de euro nu pare mare, dar ce-aţi zice s-o înmulţim de zece ori într-un alt contract semnat pe 12.12.2012 între aceleaşi entităţi? De data asta e vorba de 200.000 de euro pentru „publicarea unui număr de 10 advertoriale pe site-ul antena3.ro, jurnalul.ro şi incomemagazine.ro în perioada 15 decembrie 2012-15 ianuarie 2013”, a declarat Turcescu prezentând şi cel de-al doilea contract controversat.

Practic, Turcescu dezvăluie că firma elveţiană SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL a încheiat trei contracte (două dintre care le-a găsit Turcescu) în valoare de câteva sute de mii de euro, în plină campanie electorală pentru alegerile generale din 2012, pentru „a promova nişte candidaţi indicaţi de ea (aşa scrie în unul din contracte!), pentru a publica advertoriale (nu ştim despre ce, poate tot despre politicieni?), pentru a face un spot TV de 30 de secunde (poate tot pentru un politician?), dar şi pentru servicii de comunicare şi PR (pentru cine, oare nu tot pentru nişte politicieni?), toate aceste servicii urmând a fi furnizate de SC Intact Media Group SA, adică de grupul de presă al familiei Voiculescu”.

Însă legea privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale prevede clar că „este interzisă finanţarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, de către persoane fizice ori juridice străine”. Se pare însă că atât elveţienii, cât şi jurnalista Alessandra Stoicescu de la Antena 3, director executiv al SC Intact Media Group, care au semnat contractele au preferat să evite această prevedere legală.

Cine sunt elveţienii

SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL care a băgat sute de mii de euro în trustul de presă al lui Voiculescu pentru a sprijini nişte candidaţi români la alegerile din 2012, are ca şefi doi români, Aurelian Duca şi Andrei Calin Zanc, şi un elveţian pe nume Jean Di Domenico. Director de marketing al firmei, după cum reiese din contracte este o doamna pe nume Camelia Molletta.

Pentru a oferii câteva indicii despre cine este doamna Camelia Molletta, Turcescu a mentionat „un citat lung, dar important, din articolul publicat de Cătălin Antohe în Evenimentul Zilei, acum o lună de zile:”

„Surse confidenţiale au dezvăluit, pentru Evenimentul Zilei, că afacerea conaş ar putea genera un cutremur de proporţii în întreaga politică românească. Cheia afacerilor derulate în jurul CoNAS se află în mâinile unei doamne numite Camelia Molletta, cetăţean elveţian de origine română, prezentată la un moment dat în presă ca fiind apropiată şi de Dan Voiculescu. Molletta ar şti, spun sursele, ce s-a întâmplat cu milioanele de euro dispărute de la CoNAS, în afară de cei 600.000 euro cheltuiţi pentru deplasările de lux ale şefilor.

Reporterii EVZ nu au reuşit să dea de urma Cameliei. Aceasta s-a pierdut în Elveţia, unde ar fi cercetată pentru înşelăciune şi deturnare de fonduri. „În stare de arest preventiv”, susţin aceleaşi surse. Ea, împreună cu o altă româncă, consilier local la un sector din Bucureşti, s-a ocupat şi de organizarea la CoNAS a unui curs pentru viitorii evaluatori de spitale. Cele câteva sute de cursanţi ar fi fost selecţionaţi din rândul naivilor care aveau de cheltuit în jur de 1.000 de euro.

La sfârşit, pentru cei mai mulţi, banii s-au dovedit aruncaţi pe fereastră pentru diplome fără valoare. Aceeaşi Camelia Molletta ar fi păcălit mai multe televiziuni particulare din România, cu care ar fi încheiat, în toamna anului 2012, mai multe contracte al căror obiect real era publicitatea electorală pentru promovarea unor candidaţi pentru alegerile din luna decembrie a aceluiaşi an. În contracte nu se scria însă explicit despre publicitate electorală, ne-au spus sursele, deoarece firma elveţiană care a semnat cu televiziunile, fiind persoană juridică străină, nu putea finanţa, legal, campania electorală.

Deşi televiziunile şi-ar fi respectat partea de înţelegere cu privire la promovarea candidaţilor, nu au primit nici măcar un ban din zecile sau chiar sutele de mii de euro promise de Molletta prin contract. Soluţionarea dosarului Cameliei Molletta va provoca un mare deranj pentru mediul politic românesc. „La dosarul cauzei, se află mai multe dovezi, precum mesaje, emailuri de la persoane «cu nume» din România, foşti primari şi foşti membri ai Guvernului”. Procurorii elveţieni au în acel dosar romane întregi despre cum se vântură milioanele prin politica românească, ne-au declarat aceleaşi surse”, mai scria Cătălin Antohe.

Turcescu evidenţiază că el a publicat două asemenea contracte, iar în unul dintre ele se scrie clar despre „promovarea candidaţilor desemnaţi de Beneficiar în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012”.

Revenind la acţionarii/proprietarii firmei elveţiene, mai precis la Aurelian Duca, Turcescu explică că acesta este tatăl unei domnişoare Oana Duca care a fost direct responsabilă de acordarea acelui contract către o firma de turism a familiei Voiculescu, prin care s-au cheltuit milioane de euro din bani publici cu excursii în jurul lumii făcute de funcţionarii publici de la CoNAS.

„Ştiu, e complicat, dar, deh, s-au mai rafinat şi tehnicile de finanţare ale partidelor, s-au învăţat şmecherii noi, banii nu se mai duc direct către trusturile de presă, vin cu manta, de afară, chit că e ilegal, dar, câteodată, mai scapă prin documente şi adevăratul scop al finanţărilor de genul asta, adică bani pentru promovare electorală! Aşadar: Oana Duca, prin CoNAS, îi dă un contract de milioane de euro firmei de turism a fiicei lui Voiculescu, iar tatăl Oanei Duca promovează electoral pe sute de mii de euro, printr-o firmă din Elveţia, nişte politicieni-candidaţi în campania din 2012 (abia aştept să aflăm care!) tot la grupul de presă al familiei Voiculescu”, a remarcat jurnalistul.

În cazul în care se întreabă cineva ce a obţinut firma elveţiană de la politicienii români ca să le întoarcă un eventual favor şi să investească în campania electorală a unora dintre ei, Turcescu este de părere că, probabil, este vorba despre nişte contracte.