Parlamentarii şi-au votat superimunitatea

Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta
Crin Laurenţiu Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis să introducă câteva amendamente la Codul Penal care îi scot practic din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele ţării, parlamentari şi profesiile liberale. Modificarea legii a fost votată în plenul Camerei Deputaţilor, a raportat Realitatea.

Proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente, a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei, find votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen. Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în cadrul aceleaşi şedinţe controversate în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistiei.

Potrivit raportului, la şedinţa comisiei au fost prezenţi 22 de deputaţi, din totalul de 27 de membri, iar raportul a fost adoptat cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar 4 abţineri. Proiectul nu a fost dezbătut în plen, fiind supus direct votului final. În acest fel, raportul propus de Comisia juridică a fost adoptat cu 240 voturi "pentru", 57 de voturi "împotrivă" şi 4 abţineri. Camera Deputaţilor este forul decizional la acest proiect.

Potrivit Camerei Deputaţilor, deputaţii jurişti au modificat "Conflictul de interese" din Codul penal şi au scăzut pedeapsa maximă pentru această infracţiune de la 5 ani la 3 ani de închisoare.

În acelaşi timp, parlamentarii, preşedintele şi profesiile liberale au ieşit din categoria funcţionarilor publici. Asta înseamnă că parlamentarii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat că noile modificări aruncă în aer dosarele penale privind conflictul de interese.

"Conflictul de interese pentru membrii parlamentului urmează să fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a şedinţei de plen. Senatorii şi deputaţii nu vor mai fi subiecţi ai infracţiunii respective şi nici nu vor mai putea fi verificaţi din această perspectivă de ANI sau alte unităţi de parchet. Istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi. Se va crea o super-imunitate. Este o iniţiativă care dacă va fi adoptată, dă o lovitură grea statului de drept, afectând iremediabil credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi NATO", a explicat acesta.

Antonescu apără superimunitatea parlamentarilor

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că, în opinia lui, este corectă modificarea legii privind regimul în care sunt cercetaţi parlamentarii, pentru că aceştia nu trebuie să fie asimilaţi catagoriei funcţionarilor publici şi nici nu trebuie să fie cercetaţi pentru abuz în serviciu, aceasta fiind o decizie a USL.

"Parlamentarii pot fi anchetaţi, parlamentarii însă nu sunt funcţionari publici, cred că ăsta este un lucru evident pentru toată lumea şi faptul că până acum ei erau asimilaţi funcţionarilor publici era un lucru nefiresc, care nu se regăseşte nicăieri în lumea democratică şi care, din fericire, prin această modificare a fost schimbat. Deci, este foarte corectă. Nu înseamnă cu nimic că parlamentarii - aşa cum iar aţi început dumneavoastră, unii, să titraţi - au vreo superimunitate. Regimul parlamentarilor este exact acelaşi în faţa legii, în faţa Statutului Senatului şi Camerei, dar ei nu sunt funcţionari publici", a declarat Crin Antonescu.

Liderul PNL a anunţat că cercetările în ceea ce priveşte conflictul de interese vor putea fi derulate în continuare. Însă în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, această infracţiune trebuie eliminată în cazul parlamentarilor.

"Abuzul în serviciu nu, pentru că nu putem să imaginăm ce abuz în serviciu poate să facă un parlamentar. Aaaa, se poate întâmpla - Doamne, fereşte! - ca un parlamentar să poată fi acuzat de fapte de corupţie, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, de acord. Se poate, nu e de dorit, dar se poate întâmpla. Se pot întâmpla o serie de alte fapte, dar abuz în serviciu? Cum poate face un parlamentar abuz în serviciu?", a adăugat Antonescu.