DNA şi CSM critică modificarea Codului Penal

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au criticat marţi modificarile aduse Codului Penal în Parlament.
Sigla şi sediul DNA (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.12.2013

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au criticat marţi modificarile aduse Codului Penal în Parlament.

DNA avertizează că parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate, ca urmare a modificărilor aduse marţi Codului Penal.

Direcţia Naţională Anticorupţie critică aceste modificări, arătând că, în urma schimbărilor aduse de deputaţi Codului Penal, potrivit căreia preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici, cum ar fi abuzul în serviciu, sau conflictul de interese.

"De asemenea, inculpaţii trimişi în judecată, în calităţile sus menţionate, ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi puşi în libertate. Menţionăm că, pe rolul instanţelor de judecată se află în curs de judecare sau în executarea pedepselor un număr de 28 de parlamentari, în cauze instrumentate de DNA", se mai arată într-un comunicat, citat de Mediafax.

DNA avertizează că, prin această modificare, legislaţia română "va intra în contradicţie flagrantă cu dispoziţiile convenţiilor internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat în 2002, respectiv 2004: Convenţia penală împotriva corupţiei a Consiliului Europei şi Convenţia ONU asupra corupţiei".

"Ambele Convenţii cer statelor părţi ca în incriminarea corupţiei să dea o definiţie cât mai cuprinzătoare categoriilor funcţionarilor. Concret, corupţia membrilor forurilor legiuitoare este în mod expres reglementată în aceste două Convenţii. Or, prin scoaterea acestor categorii din sfera de reglementare, România se va afla în situaţie de neconformitate şi cu standardele de cooperare judiciară internaţională, nemaifiind în măsură să execute cereri de asistenţă judiciară în materie penală cu referire la aceste categorii de persoane, atunci când se aplică regula dublei incriminări", explică DNA.

DNA critică şi modificarea articolului din Codul Penal privind conflictul de interese, arătând că noua prevedere "restrânge în mod nejustificat aplicabilitatea conflictului de interese la anumite categorii de persoane care îndeplinesc un serviciu public".

În urma modificării aduse Codului Penal de către deputaţi, primarii vor ieşti de sub incidenţa acestui articol şi, prin urmare, vor putea să acorde contracte finanţate din bani publici sau din fonduri europene propriilor rude, susţine DNA.

În prezent, peste 100 de primari şi viceprimari sunt trimişi în instanţă în cauze care au fost instrumentate de DNA.

Şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a remis marţi un comunicat, declarând inacceptabile modificările aduse Codului Penal şi legii amnistiei şi graţierii votată (şi respinsă) ieri în Parlement şi criticând faptul că legile au fost votate şi dezbătute pe furiş, fără consultarea CSM, aşa cum se impunea.

„Proiectele de acte normative în cauză au fost dezbătute de către Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în lipsa reprezentanţilor Consiliul Superior al Magistraturii şi nu au fost transmise spre avizare acestuia." se afirmă în comunicatul remis Epoch Times.

La rândul său, Preşedintele Traian Băsescu, a ţinut ieri o conferinţă de presă pe acest subiect, calificând drept inadmisibile scoaterea preşedintelui, deputaţilor şi senatorilor etc. din categoria funcţionarilor publici:

"Nu putem confunda Parlamentul, Preşedinţia cu un butic din Gara de Nord şi să spunem că titularii nu sunt funcţionari, dar beneficiază de maşină că sunt înalţi demnitari, de şofer, de facilităţi de cazare, de paşaport diplomatic, dar când vine vorba să răspundă în faţa legii vor să fie consideraţi buticari. La conflictul de interese la fel. Nu se poate, sunt zece ani de mers înapoi”, a concluzionat şeful statului.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor