Departamentul de Stat doreşte să aducă pacienţi străini infectaţi cu ebola în SUA

Departamentul de Stat american a făcut planuri în mod discret pentru a aduce doctori şi ajutoare medicale infectate cu ebola în SUA, pentru tratament, conform unui document intern al departamentului care susţinea că singura modalitate de a determina alte ţări să trimită echipe medicale în Africa de Vest este ca SUA să promită că vor deveni un refugiu medical mondial.
Un bărbat îmbrăcat într-un costum de protecţie termină de curăţat apartamentul unui angajat medical, 12 octombrie 2014, în Dalas. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.10.2014

Departamentul de Stat american a făcut planuri în mod discret pentru a aduce doctori şi ajutoare medicale infectate cu ebola în SUA, pentru tratament, conform unui document intern al departamentului care susţinea că singura modalitate de a determina alte ţări să trimită echipe medicale în Africa de Vest este ca SUA să promită că vor deveni un refugiu medical mondial.

Unele ţări “aşteaptă în mod implicit sau explicit asigurări pentru realizarea de evacuări medicale de urgenţă” înainte ca ele să fie de acord ca propriile echipe medicale să se alăture lucrătorilor umanitari americani şi ai ONU prezenţi în Africa de Vest, susţine Departamentul de Stat într-un memoriu de patru pagini nedatat, care a fost publicat de ziarul Washington Times.

“Statele Unite trebuie să manifeste autoritate şi să acţioneze în timp ce noi cerem altora să acţioneze, primind pe teritoriul ţării noastre cetăţeni străini în vederea tratării lor de ebola”, conform memoriului, care îl prezintă ca autor pe Robert Sorenson, vicedirector al Biroului pentru sănătate şi apărare biologică internaţională.

Peste 10.000 de oameni au fost infectaţi cu ebola în Liberia, Sierra Leone şi Guineea, şi Statele Unite au căpătat un rol esenţial în eforturile de a opri epidemia în Africa de Vest. Preşedintele Obama a trimis mii de soldaţi şi personal medical american în zonele lovite de virus, dar alte ţări nu se prea grăbesc să facă la fel.

În memoriu, oficialii afirmă că preferinţa lor este ca pacienţii să meargă în Europa dar există unele cazuri în care America este “destinaţia logică pentru tratarea cetăţenilor străini.”

Documentul a fost prezentat Congresului, unde legiuitorii sunt deja agitaţi cu privire la modul în care administraţia Obama abordează epidemia de ebola. Memoriul chiar detaliază preţul anticipat pe pacient, costurile de transport ridicându-se la 200.000 USD iar cele de tratare la 300.000 USD.

Un oficial al Departamentului de Stat a declarat marţi seara că discuţiile au fost suspendate pe moment.

“Nu există nicio politică guvernamentală americană care să permită intrarea în SUA a cetăţenilor străini infectaţi cu ebola. Nu există niciun motiv ca Departamentul de Stat să schimbe acest lucru”, a declarat oficialul.

Un alt oficial a declarat că Departamentul de Stat ia în considerare folosirea avioanelor americane echipate corespunzător pentru a transporta cetăţenii străini infectaţi cu ebola în alte ţări.

“Noi am discutat despre faptul ca unele ţări să poată folosi capacităţile noastre medevac pentru a-şi evacua proprii cetăţeni în ţările lor natale sau în alte ţări”, a declarat cel de-al doilea oficial.

Memoriul intern al Departamentului de Stat este descris ca “sensibil dar neclasificat”.

Obama a fost foarte clar în privinţa dorinţei sale de a recruta cadre şi ajutoare medicale care să lupte împotriva ebolei în Africa.

“Ştim că cea mai bună modalitate de a proteja americanii este aceea de a opri epidemia la sursă”, a spus Obama într-un discurs adresat marţi la Casa Albă, lăudând lucrătorii umanitari americani care deja s-au implicat în aceste eforturi.

Aproximativ jumătate din cele peste 10.000 de cazuri de infecţie cu ebola înregistrate în Africa de Vest au fost mortale.

De asemenea, Australia a devenit luni prima naţiune vestică care a impus restricţii de intrare în ţară asupra călătorilor din cele trei ţări vest-africane puternic afectate de ebola.

Ministrul australian al Imigrării, Scott Morrison, a declarat luni în Parlamentu că guvernul australian nu numai că anulează toate vizele temporare şi nepermanente pentru cetăţenii din Sierra Leone, Guineea şi Liberia, dar cere de asemenea ca toţi deţinătorii de vize permanente din acele regiuni să fie supuşi unei carantine de 21 de zile atunci când se întorc în Australia.

Chiar dacă în Australia nu s-a înregistrat până acum niciun caz pozitiv de ebola, a găsit necesar să ia aceste măsuri preventiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor