Numărul victimelor epidemiei de ebola ar putea fi de 3 ori mai ridicat


Un angajat în sectorul medical este suspus dezinfectării la un centru de tratament al organizaţiei Doctori Fără Frontiere, după ce a lucrat o oră într-o zonă cu risc ridicat de infectare cu Ebola, 5 octombrie 2014, în Paynesville, Liberia.
Un angajat în sectorul medical este suspus dezinfectării la un centru de tratament al organizaţiei Doctori Fără Frontiere, după ce a lucrat o oră într-o zonă cu risc ridicat de infectare cu Ebola, 5 octombrie 2014, în Paynesville, Liberia. (John Moore/Getty Images)

Cel puţin 4.877 de oameni au murit şi cel puţin 9.936 de cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în cadrul celei mai grave epidemii de ebola înregistrată până acum, a declarat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adăugând că numărul real al victimelor ar putea fi de 3 ori mai mare.

Astfel, OMS a declarat că în Guineea numărul de cazuri ar fi mai mare decât cel raportat cu un coeficient de 1,5, în Sierra Leone cu 2 şi în Liberia cu 2,5, în timp ce rata mortalităţii se crede că este de aproximativ 70% din numărul total de cazuri. Asta ar sugera un număr de victime de aproape 15.000.

Liberia este statul cel mai puternic lovit, cu 4.665 de cazuri înregistrate şi 2.705 decese, urmată de Sierra Leone, cu 3.706 cazuri înregistrate şi 1.259 de decese. Guineea, unde a izbucnit epidemia, a avut 1.540 de cazuri înregistrate şi 904 decese.

Săptămâna trecută, transmiterea bolii a fost cea mai intensă în capitala liberiană, Monrovia, şi în capitala statului Sierra Leone, Freetown, în timp ce capitala Guineei, Conakry, a raportat 18 cazuri confirmate.

Deşi ebola este sub control în Nigeria şi Senegal, boala se răspândeşte către Coasta de Fildeş atât dinspre Liberia cât şi dinspre Guineea, pe o rută comercială majoră.

Totuşi, OMS a declarat că districtul liberian Lofa a înregistrat o a treia săptămână consecutivă de reducere a numărului de cazuri. Rapoartele observatorilor sugerează că acest declin este un rezultat al măsurilor de controlare a bolii.

Printre miile de cazuri se află şi 443 de angajaţi în domeniul sănătăţii, dintre care 244 au murit. OMS a declarat că desfăşoară investigaţii complexe pentru a determina de ce s-au infectat atât de multe cadre medicale.

“Primele indicaţii arată că o proporţie substanţială a infectărilor a avut loc în afara contextului tratării persoanelor cu ebola”, a declarat OMS.

Un plan ONU de a opri epidemia, cunoscut sub numele de 70-70-60, implică izolarea a cel puţin 70% dintre cazurile de infecţie şi îngroparea în condiţii de siguranţă a cel puţin 70% dintre persoanele decedate, până la data de 1 decembrie, cu un termen limită de 60 de zile de la demararea planului. Aceste procente sunt aşteptate să crească la 100% într-un termen limită de 90 de zile, adică până pe 1 ianuarie.

Numărul paturilor de izolare a crescut substanţial, la 1.126, dar sunt doar 25% din cele 4.388 de paturi considerate necesare în cele 50 de unităţi de tratament pentru ebola. De asemenea, au existat promisiuni ferme din partea echipelor medicale că numărul acestor unităţi va fi redus la 30, însemnând o posibilă reducere a răspândirii bolii.

Fără acele paturi din unităţile de tratament, familiile celor bolnavi trebuie să aibă grijă de aceştia în casele lor, riscând contractarea virusului.

OMS estimează că sunt necesare 28 de laboratoare în cele trei ţări, în prezent existând doar 12. De asemenea, vor fi necesari aproximativ 20.000 de membri de personal pentru a monitoriza oamenii care au avut contact cu pacienţii bolnavi de ebola şi care s-ar putea să fi contractat boala.

De asemenea, cele mai afectate trei ţări vor avea nevoie până la 1 decembrie de 230 de echipe însărcinate cu administrarea cadavrelor victimelor. Acum au 140.