SUA emite noi protocoale de tratament pentru a opri răspândirea Ebolei



Un posibil pacient cu Ebola este transportat la Spitalul Public Gebze Fatih din Kocaeli, Turcia, în 21 octombrie 2014.
Un posibil pacient cu Ebola este transportat la Spitalul Public Gebze Fatih din Kocaeli, Turcia, în 21 octombrie 2014. (Lokman Tarim/Anadolu Agency/Getty Image)

Statele Unite au emis luni noi protocoale stricte pentru angajaţii medicali ce tratează victime ale epidemiei de ebola, cerând membrilor echipelor medicale să poarte echipamente de protecţie care nu lasă expuse pielea sau părul, pentru a se reduce şansele ca aceştia să se infecteze.

Noile protocoale sunt emise de Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), cu sediul în Atlanta, într-un moment în care cele 43 de persoane expuse în cazul primului pacient diagnosticat cu ebola în SUA au fost declarate ca fiind fără risc, scazând temerile generate de declanşarea unei epidemii în SUA. Aceste temeri au apărut şi s-au răspândit după ce două asistente medicale din Texas, care au intrat în contact cu acest pacient, au contactat la rândul lor boala.

Pe baza noilor protocoale, angajaţii medicali care se ocupă de Ebola trebuie să urmeze prin nişte cursuri speciale şi să-şi demonstreze competenţa în folosirea echipamentului de protecţie, care include acum un costum de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă. Folosirea acestui echipament trebuie să fie monitorizată de un supraveghetor pentru a se asigura respectarea corectă a procedurilor speciale în cazul pacienţilor cu Ebola, care se transmite prin contact direct cu fluidele corporale, dar nu este aeropurtat.

Acest virus a ucis până acum peste 4.500 de oameni în principal în naţiunile vest-africane Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

“Chiar şi un singur caz de infectare a unui angajat medical este inacceptabil”, a declarat Tom Frieden, director al CDC, într-o teleconferinţă cu reporterii, pe tema noilor regulamente.

Vechile protocoale pentru angajaţii medicali, bazate pe protocoalele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, susţineau că aceştia trebuiau să poarte măşti şi ochelari dar permiteau o oarecare expunerii a pielii.

Peste 40 de oameni expuşi la primul pacient diagnosticat cu Ebola în SUA, Thomas Eric Duncan, au ieşit luni din izolare şi au fost declaraţi sănătoşi.

Oficialii din Texas au declarat că alţi 120 de oameni sunt în continuare monitorizaţi pentru simptome ale virusului până la expirarea perioadei de incubaţie a virusului, care este de 21 de zile. Jumătate dintre ei sunt angajaţi medicali ce au avut contact cu Duncan după ce acesta a fost spitalizat.

Administraţia Obama, lansând critici dure la un răspuns guvernamental considerat necorespunzător pentru criza provocată de Ebola, ia de asemenea măsuri pentru a asigura o acţiune mai eficientă şi mai rapidă în viitor.

În această săptămână, 30 de membri ai unei echipe medicale militare îşi vor începe pregătirea la Fortul Sam Houston din San Antonio, Texas, pentru a putea interveni şi ajuta rapid în orice caz potenţial de Ebola care ar apare în SUA, au declarat oficialii armatei. Echipa include 20 de asistente medicale, 5 doctori specializaţi în boli infecţioase şi 5 instructori ce deţin cunoştinte avansate privind protocolul pentru bolile infecţioase, a declarat maiorul Beth Smith, o purtătoare de cuvânt pentru Centrul Nordic de Comandă Militară din Colorado Springs, Colorado.

Noul însărcinat cu coordonarea răspunsului pentruEebola pe teritoriul SUA, avocatul Ron Klain, îşi va începe activitatea miercuri. Klain a fost numit în această poziţie de către preşedintele american Barack Obama şi a fost invitat să depună mărturie vineri în cadrul unei audieri a Camerei Reprezentanţilor, dar a anunţat că nu va participa.

Mandatul său constă în a reduce temerile privind virusul Ebola şi îmbunătăţirea coordonării între statele federale pentru a se putea controla mai eficient răspândirea virusului.

Pe pieţele financiare a fost evident faptul că investitorii au devenit tot mai optimişti cu privire la ameninţarea virusului. Câteva dintre cele mai lovite acţiuni – incluzând cele ale unor companii de zbor şi hoteluri – au sărit luni la valorile anterioare. În schimb, acţiunile micilor companii de biotehnologie, ale producătorilor de echipamente medicale şi ale producătorilor de medicamente care au o legătură cu cercetarea şi pregătirea în domeniul virusului Ebola au scăzut mult.

Dr. Mark Rupp, specialist în bolile infecţioase la Centrul Medical Nebraska din Omaha, care îl tratează pe cameramanul infectat Ashoka Mukpo, a declarat luni la o conferinţă de presă că el speră că scoaterea celor 43 de persoane de pe lista de monitorizare din Dallas va ajuta puţin la calmarea unor temeri descrise de el ca iraţionale în privinţa Ebolei.

Statele Unite şi unele guverne europene verifică mai multe aeroporturi pe care ar putea sosi pasageri care vin din Liberia, Sierra Leone şi Guineea, cele mai lovite ţări de Ebola în vestul Africii.

Într-o mişcare similară, compania aeriană Carnival Cruise Lines a declarat luni că pasagerilor li se va cere să completeze un chestionar în care să menţioneze dacă au experimentat sau nu simptome de febră sau vomă, dacă au călătorit recent în vestul Africii şi dacă au avut contact cu cineva despre care se ştia sau se bănuia că ar fi fost infectat cu Ebola.