Africa de Vest ar putea pierde o întreagă generaţie

Preşedintele liberian Ellen Johnson Sirleaf spune că Ebola i-a adus ţara într-un punct mort şi că vestul Africii riscă să piardă o întreagă generaţie din cauza acestei boli.
Virusul Ebola, la microscop. (Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2014

Preşedintele liberian Ellen Johnson Sirleaf spune că Ebola i-a adus ţara într-un punct mort şi că vestul Africii riscă să piardă o întreagă generaţie din cauza acestei boli.

“Pe cuprinsul Africii de Vest, o generaţie de tineri riscă să se piardă în faţa unei catastrofe economice deoarece recoltele lipsesc, pieţele sunt închise şi graniţele sunt blocate”, a declarat duminică câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace în cadrul emisiunii “Letter to the World” de la BBC.

“Virusul a fost capabil să se răspândească atât de rapid datorită puterii insuficiente a serviciilor de urgenţă, medicale şi militare ale căror resurse rămân în continuare limitate.”

În vecina Sierra Leone, duminică a fost cea de-a treia zi în care s-au distribuit raţii alimentare de urgenţă pentru a hrăni cei 260.000 de rezidenţi ai unei comunităţi lovite de Ebola – o comunitate ce trăieşte în suburbiile capitalei Freetown.

Zona Waterloo din Freetown are 350 de case sub carantină, în care trăiesc oameni suspectaţi de infecţie cu Ebola iar numărul infecţiilor creşte în acest district, conform Programului Mondial pentru Alimentaţie.


Pachetele cu alimente pentru 30 de zile au fost livrate caselor sub carantină şi pacienţilor cu Ebola de la centrele de tratament.

Sirleaf a declarat că cele trei ţări puternic afectate de Ebola (Sierra Leone, Liberia şi Guineea) se aflau deja într-o situaţie proastă când a izbucnit epidemia în vestul Africii.

“Nu este o coincidenţă că Ebola a pus stăpânire pe cele trei state fragile ce se luptă cu efectele războaielor interconectate”, a declarat Sirleaf, adăugând că Liberia a avut la un moment dat 3.000 de doctori, dar la sfârşitul războiului său civil acum 11 ani au mai rămas doar 36 de doctori în ţară.

“Această luptă necesită un angajament din partea fiecărei naţiuni care are capacitatea de a ajuta, fie că e vorba de fonduri de urgenţă, provizii medicale sau expertiză medicală … Este datoria tuturor, ca cetăţeni globali, să trimitem un mesaj că nu vom părăsi milioanele de vest africani şi că nu îi vom lăsa să se apere de unii singuri în faţa unui adversar pe care nu îl cunosc şi în faţa căruia au puţine şanse de apărare”, a adăugat Sirleaf.

Cea mai gravă epidemie de Ebola înregistrată până în prezent a ucis peste 4.500 de oameni, majoritatea lor provenind din Liberia, Sierra Leone şi Guineea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor