Deficitul de apă reprezintă o sursă de profituri uriaşe pentru unii
alte articole
Deficitul de apă nu reprezintă ceva neobişnuit în lumea aflată în curs de dezvoltare. Să luăm în considerare China, care deţine 7% din resursele de apă ale lumii, dar foloseşte 16% din apa planetei sau India, unde problema este chiar mai gravă. Ţara conţine aproximativ 18% din populaţia lumii dar numai 3% din apa dulce a planetei, conform unui articol publicat în The Financialist.
Lipsa apei combinată cu o slabă administrare a resurselor a creat o situaţie în care disponibilitatea apei pe persoană este de o cincime din media globală: 1.200 de metri cubi pe an comparativ cu 6.000 de metri cubi la nivel global.
Agricultura foloseşte 90% din cerinţa actuală de apă în India, dar urbanizarea accelerată amplifică nevoile municipale, în timp ce creşterea economică amplifică de asemenea cererea industrială. În oraşele indiene, doar 64% dintre rezidenţi sunt racordaţi la reţelele de alimentare cu apă potabilă - comparativ cu 91% în China sau 80% în Brazilia – şi, deseori, apa curge doar între 1 până la 6 ore pe zi. Însă, chiar şi atunci când există apă, calitatea ei lasă de dorit. Aproximativ 9% din locuinţele din India dispun de apă contaminată cu chimicale precum arsenic şi nitraţi, conform declaraţiilor guvernului indian. De asemenea, apa este frecvent contaminată cu bacterii în timpul sezonului ploios.
Rezolvarea unor astfel de probleme este esenţială pentru cetăţenii Indiei, dar oferă de asemenea o oportunitate pentru investitori. Cele trei căi principale pentru a atenua lipsa de apă sunt îmbunătăţirea eficienţei, reducerea poluării şi crearea unor surse alternative de furnizare. O zonă cheie de investiţii este reprezentată de tratarea apei: în prezent, India tratează doar 30% din apele reziduale, comparativ cu ţările dezvoltate unde această cifră este cuprinsă între 70 şi 100%. De asemenea, există oportunităţi pentru desalinizare. Un proiect pentru curăţarea râului Gange, care curge prin 11 state, este estimat la 1 trilion de rupii (15 miliarde de dolari). Proiectul este aşteptat să genereze aproximativ 10 miliarde de litri de apă pe zi în următorii 10 până la 15 ani.
Per total, India are nevoie de investiţii în valoare de 13,5 trilioane de rupii (220 miliarde de dolari) pentru sistemele urbane de canalizare şi aprovizionare cu apă potabilă în următorii 20 de ani şi acest lucru crează o oportunitate majoră pentru investitorii din industria apei, conform Credit Suisse. Guvernul va susţine o mare parte din fonduri dar implicarea sectorului privat – reprezentat din aproximativ 25 de companii mari şi câteva companii multinaţionale – va creşte, de asemenea. Companiile de tratare a apei - inclusiv furnizori de echipamente, operatori de centrale, companii de tratare a apelor reziduale şi firme de desalinizare – sunt aşteptate să găsească suficiente oportunităţi de afaceri pentru a susţine o creştere medie anuală a câştigurilor de 15% în următorii câţiva ani. “Investiţiile semnificative sunt necesare”, a declarat Anatha Narayan de la Credit Suisse, “pentru a corecta administrarea eronată a resurselor de apă.”
The Financialist este o publicaţie digitală prezentată de Credit Suisse, care analizează tendinţele şi ideile care influenţează pieţele, afacerile şi economiile.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.