Tibetul afectat de incalzirea globala
Conform unui nou studiu al Biroului Tibetan de Meteorologie, temperatura medie anuala a Tibetului creste mai rapid decat in orice alt loc din lume
Raportul sustine ca un studiu asupra vremii, intitulat “Clima tibetana si curentul incalzirii globale,” arata ca temperatura medie anuala din Tibet creste cu o rata de 0,3 grade Celsius la fiecare 10 ani, crestere care este mai ridicata decat cea a Chinei si a restului lumii.
Temperatura medie a Chinei a crescut cu 0,4 grade Celsius la fiecare 100 de ani. Un raport recent asupra schimbarii climatului, intocmit de Panoul Interguvernamental al O.N.U. pentru Schimbarea Climatului (IPCC), sustine ca temperaturile mondiale au crescut cu 0,74 grade Celsius in ultimii 100 de ani.
Iarna trecuta, temperaturile medii din diferite regiuni ale Tibetului au fost cu 0,5 pana la 2,8 grade Celsius mai ridicate decat in anii normali. Temperatura medie a intregii regiuni a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decat in mod normal.
Patru dintre cele mai calde ierni tibetane din ultimii 35 de ani au avut loc incepand cu anul 2000.
Temperatura medie din Lhasa, capitala Tibetului, a crescut de la 7,7 grade Celsius in anii 1970 la 8,4 grade Celsius in anii 1990 si era de 8,9 grade Celsius in ultimii 6 ani.
Acest raport ia in considerare cele mai evidente si recente semne ale schimbarii climatului in Platoul Tibetan.
Platoul Tibetan acoperit cu gheata este sursa principalelor rauri majore din Asia, incluzand raurile Yangtze, Gange, Lancang (Mekong), Yarlung si Indus.
Conform savantilor, accelerarea topirii ghetarilor si reducerea zapezilor ar putea afecta serios resursele de apa si rezervele de apa pe termen lung pentru intreaga Asie.