Faţa schimbărilor climatice în India

India, recunoscută ca una dintre cele douăsprezece ţări cu megadiversitate din lume, se confrunta cu provocări ecologice grave.
Un semn pe lacul Surinsar în regiunea Jammu Himalaya din India (Venus Upadhayaya / Epoch Times)
Venus Upadhayaya
17.04.2013

India, recunoscută ca una dintre cele douăsprezece ţări cu megadiversitate din lume, se confrunta cu provocări ecologice grave.

Tema festivităţilor din acest an cu ocazia Zilei Pământului este "Faţa schimbărilor climatice". Iată o scurtă descriere a schimbărilor climatice ce au loc în ţara care se luptă să găsească un echilibru între ecologia sa în schimbare şi presiunea crescută asupra resurselor naturale.

Schimbarea din Himalaya

Munţii Himalaya de Est din India sunt una dintre cele douăzeci şi cinci de centre de biodiversitate din lume. Zona este caracterizată de o bogăţie de specii, unice din punct de vedere geografic pentru regiunea Himalaya.

Cu toate acestea, ecologia zonelor superioare din Himalaya se confrunta cu o ameninţare extinsă din cauza tunelurilor şi deturnării râurilor din Himalaya.

Potrivit unui raport al revistei indiene Tehelka, guvernul indian a planificat 600 de baraje pe râul Gange şi tuneluri de 130 km, începând la doar 14 km de izvoarele sale.

Ecologiştii se tem că tuneluri atât de lungi ar duce la pierderea florei, faunei şi solului fertil.

Încălzirea globală a climei schimbă Himalaya mai repede decât orice altă regiune din lume, iar gheţarii care alimentează majoritatea râurilor indiene se topesc.

Potrivit unui studiu intitulat "Schimbarea din Himalaya", al Centrul Internaţional de Dezvoltare Montană Integrată (ICIMOD), încălzirea din Himalaya a fost mai mare decât media globală de 0,74 grade Celsius din ultimele câteva sute de ani.

Studiul sugerează că o proporţie mai mare de precipitaţii cad sub formă de ploi în multe zone, comparativ cu alte momente anterioare. Ca rezultat, topirea zăpezii începe mai devreme şi iarna este mai scurtă. Acest lucru afectează regimurile fluviale, rezervele de apă şi mijloacele de existenţă ale oamenilor şi creează pericole naturale.

Linia indiană de coastă este afectată

India are un litoral lung şi plin cu ecosisteme bogate. Ecosistemele costiere şi marine includ o varietate de mangrove, recife de corali, iarbă de mare, estuare, lagune etc.

Cu toate acestea, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, "Protejarea zonelor de coastă ale Indiei", în ciuda bogăţiei lor ecologice şi contribuţiei la economie, zonele de coastă şi cele marine din ţară nu au primit o protecţie adecvată şi sunt afectate.

Raportul susţine că aproximativ 34 la sută din mangrovele din India au fost distruse între 1950-2000 (deşi în ultimii ani a avut loc o restaurare şi o conservare substanţială), aproape toate zonele de corali sunt ameninţate, cantităţile de peste marin sunt în scădere şi mai multe specii ornamentale de peste şi castraveţi marini sunt pe cale de dispariţie.

Raportul mai arată că doar 9 la sută din apele reziduale din oraşele de coastă din India sunt tratate înainte de a intra în apele de coastă, povara chimică a acestor ape fiind de asemenea sporită de volumele uriaşe de scurgeri de chimicale utilizate în agricultură.

Râurile transportă deşeuri netratate

Râurile din India au susţinut civilizaţia ţării din cele mai vechi timpuri, acţionând ca punţi de legătură. Cu toate acestea, ele sunt actualmente grav ameninţate de fluxul extrem de mare de deşeuri care a ajuns în ele.

Rapoartele mass-media susţin că 80 la sută din deşeurile ţării ajung netratate în râurile sale.

Râurile Gange şi Yamuna se confrunta cu o ameninţare extinsă din cauza deşeurilor, rapoartele sugerând că aceste râuri perene alimentate de zăpada originară din Himalaya sunt degradate de canalizare şi ape reziduale după ce au ajuns în oraşe.

Uciderea treptată a resurselor ţării are loc într-un ritm şocant, în timp ce ritmul de conservare şi măsurile de protecţie sunt relativ lente.

Problema a devenit atât de gravă încât apele poluate au devenit cea mai mare cauza a problemelor de piele, dizabilităţilor şi ratei ridicate a mortalităţii infantile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor