Decizia cu privire la cererea de eliberare condiţionată a lui Vîntu amânată pentru 26 mai

Sorin Ovidiu Vântu
Sorin Ovidiu Vântu (Epoch Times România)

Sorin Ovidiu Vîntu se întoarce în închisoare. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti au amânat pentru data de 26 mai o decizie privind cerea sa. Conform Realitatea Tv, din dosar ar fi lipsit anumite documente

SOV a fost adus la instanţa cu o maşină a poliţiei şi a refuzat să facă orice fel de declaraţie de presă.

Vîntu a fost condamnat, pentru a doua oară, pe 24 ianuarie 2014 la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că l-a favorizat pe Nicolae Popa, fostul director Gelsor. La fel ca Adrian Năstase, SOV s-a declarat şi el persecutat politic şi nevinovat.

SOV, părintele FNI, acuzat în acest dosar că l-a finanţat pe Nicolae Popa pentru ca acesta să poată sta departe de ţară, ascuns de procurori, s-a dezincriminat, arătând că nu era nevoie să îl ajute el pe fostul director FNI, acesta era jucător de popice şi câştigă bine din meseria lui. În timpul celor zece ani petrecuţi în Indonezia, Nicolae Popa s-ar fi întreţinut din turnee de popice, fără să aibă nevoie de banii lui SOV.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi Alexandru Stoian, şoferul lui SOV, şi afaceristul Octavian Ţurcan. Atât cei trei cât şi procurorii au atacat sentinţa. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, ajungând la instanţa supremă în fază de recurs.

Anterior, pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General îl trimiseseră în judecată pe Vîntu pentru faptul că ar fi expediat în Indonezia sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „FNI”.

Procurorii susţin că în perioada octombrie 2009 - ianuarie 2010 SOV i-ar fi trimis bani lui Nicolae Popa în două etape: 50.000 de euro şi respectiv 20.000 de euro. Popa ar fi avut nevoie de bani petru a se ascunde de autorităţile menite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său. Pedeapsa de 15 ani închisoare la care fusese condamnat, prin hotărâre judecătorească, era definitivă şi executorie.

Procurorii susţin că Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer menite să prevină descoperirea tranzacţiilor şi a persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 de euro s-ar fi făcut de Octavian Ţurcan.

De asemenea, pe 11 noiembrie 2009, Vîntu ar fi transmis lui Popa suma de 20.000 de euro, prin intermediul lui Alexandru Stoian, mai susţin procurorii.

Conform anchetatorilor, după ce Nicolae Popa a fost arestat în Indonezia, pe 2 decembrie 2009, Vîntu şi Alexandru Stoian l-ar fi ajutat prin acţiunile lor pe Nicolae Popa, îngreunând procedurile de extrădare a acestuia în România pentru ca acesta să scape de închisoare şi să rămână în Indonezia.