Ştiri false care circulă pe net în România: „Miner chinez găsit viu după ce a stat blocat 17 ani într-o mină” (video)

Stire falsă despre un miner care a stat închis 17 ani într-o mină
Stire falsă despre un miner care a stat închis 17 ani într-o mină (Screenshot)

Material video pe pagina originală a articolului pe Epoch Times România.

Mai multe mass-media din Romania au preluat ştirea despre minerul chinez care a supravieţuit după ce a rămas 17 ani blocat într-o mină. Articolul a fost publicat pe World News Daily Report, un site de ştiri false.

"Un grup de mineri din provincia de vest Xinjiang a avut o surpriză incredibilă atunci când galeria în care bărbaţii făceau excavaţii s-a deschis într-o secţiune a unei mine mai vechi, care fusese abandonată cu 17 ani în urmă, după ce unele secţiuni largi de tuneluri s-au prăbuşit după un cutremur. În vreme ce minerii explorau galeriile miniere, ei au dat peste Cheung Wai (59 de ani), un supravieţuitor al accidentului petrecut în 1997. Bărbatul a fost transportat imediat la spital, unde i se vor face evaluări fizice şi psihice complete în următoarele săptămâni", reiese din articolul respectiv.

Articolul precizează că Cheung Wai a rămas prins în subteran alături de alţi 78 de mineri, el fiind singurul supravieţuitor, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter a lovit regiunea şi a provocat prăbuşirea structurii de rezistenţă din lemn a minei. Bărbatul a putut supravieţui datorită faptul că unele conducte de ventilaţie încă mai funcţionau.

Daily World News nu are un disclaimer în care să confirme că publică ştiri false, dar toate ştirile sale sunt false. Câteva dintre ştirile false sunt "India: Veşmântul lui Gandhi a fost vândut cu 85 de milioane de dolari la licitaţie" şi "Un fost Papă avertizează de agenda extraterestră a Vaticanului", "SUA: Un orb a fost vindecat de o formă rară de herpes", "Iordan: Se pare că arheologi au descoperit oraşul biblic Sodoma", "O nouă mostră DNA arată că Hitler era evreu", "Urme de bacterie mâncătoare de carne descoperite pe pământ marţian", "Afganistan: Primul teren de criket care nu este minat a fost inaugurat" etc. etc.

Povestea despre minerul chinez nu a beneficiat de acoperirea mass-mediei principale din China.

Este adevărat însă că minele de cărbune din China sunt cele mai periculose din lume, potrivit unui raport al Wall Street Journal. Anul trecut, publicaţia a raportat că aproximativ 1049 de mineri au fost ucişi în accidente în cursul anului.

"Accidentele petrecute la minele de cărbuni din China au cauzat mai mult de 33.000 de decese în ultimul deceniu, potrivit datelor de la Administraţia de Stat a Siguranţei Minelor de Cărbune", relatează publicaţia Wall Street Journal luna trecută.

Un ultim incident a avut loc în aprilie anul acesta, când 26 de mineri au fost ucişi într-un accident în provincia de sud-vest Yunnan, după ce o explozie a cauzat inundarea minei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne