De la FIFA către Lună. Oficial rus propune investigarea internaţională a aselenizărilor americane
focus
alte articole
Ar trebui să fie lansată o anchetă internaţională asupra diverselor detalii neclare privind aselenizările americane pe Lună în perioada 1969-1972, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comitetului rus pentru Investigaţii, Vladimir Markin, conform Moscow Times.
Markin a scris într-un articol pentru ziarul Izvestia că autorităţile americane au întrecut măsura prin lansarea unei anchete anticorupţie la scara mare, în care au fost arestaţi până acum 9 oficiali FIFA. Scandalul generat de acest caz a dus la demisia în 2 iunie a preşedintelui veteran al FIFA, Sepp Blatter, şi a declanşat o dezbatere intensă în legătură cu rolul Rusiei în obţinerea dreptului său de a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.
Manifestându-şi frustrarea şi declarând că “procurorii americani s-au autodeclarat arbitri supremi ai problemelor internaţionale din lumea fotbalului”, Markin a propus ca investigatorii internaţionali să examineze unele dintre elementele cele mai dubioase ale trecutului american.
O investigaţie internaţională ar putea să ajute la rezolvarea misterului dispariţiei filmărilor legate de aterizarea originală pe Lună în 1969, sau să explice de ce s-au evaporat aproximativ 400 kg de rocă lunară aparent obţinută în timpul mai multor misiuni similare între 1969 şi 1972, a sugerat Markin.
“Nu susţinem faptul că [americanii] nu ar fi zburat [pe Lună] şi că ar fi realizat pur si simplu un film în legătură cu aceasta. Dar toate aceste artefacte ştiinţifice – sau poate culturale – fac parte din moştenirea umanităţii şi dispariţia lor fără nicio urmă este o pierdere comună. O investigaţie va dezvălui ceea ce s-a întâmplat”, a scris Markin.
Agenţia Spaţială americană NASA a recunoscut în 2009 că înregistrările originale ale primei aterizări pe Lună au fost şterse dar a adăugat că a reuşit să îmbunătăţească calitatea imaginilor difuzate la televizor în legătură cu aterizarea, a raportat Reuters la acea vreme.
Din cele aproximativ 380 kg de rocă lunară aparent obţinută în timpul unor misiuni pe Lună, o mare parte este depozitată în Centrul Spaţial Lyndon B. Johnson din Texas, deşi mostre ale acestora pot fi văzute în diverse muzee ale lumii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.