De la FIFA către Lună. Oficial rus propune investigarea internaţională a aselenizărilor americane

Ar trebui să fie lansată o anchetă internaţională asupra diverselor detalii neclare privind aterizările americane pe Lună în perioada 1969-1972, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comitetului rus pentru Investigaţii, Vladimir Markin, conform Moscow Times.
Oficial rus cere o investigaţie internaţională asupra aselenizării americane din 1969. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.06.2015

Ar trebui să fie lansată o anchetă internaţională asupra diverselor detalii neclare privind aselenizările americane pe Lună în perioada 1969-1972, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Comitetului rus pentru Investigaţii, Vladimir Markin, conform Moscow Times.

Markin a scris într-un articol pentru ziarul Izvestia că autorităţile americane au întrecut măsura prin lansarea unei anchete anticorupţie la scara mare, în care au fost arestaţi până acum 9 oficiali FIFA. Scandalul generat de acest caz a dus la demisia în 2 iunie a preşedintelui veteran al FIFA, Sepp Blatter, şi a declanşat o dezbatere intensă în legătură cu rolul Rusiei în obţinerea dreptului său de a găzdui Campionatul Mondial de Fotbal din 2018.

Manifestându-şi frustrarea şi declarând că “procurorii americani s-au autodeclarat arbitri supremi ai problemelor internaţionale din lumea fotbalului”, Markin a propus ca investigatorii internaţionali să examineze unele dintre elementele cele mai dubioase ale trecutului american.

O investigaţie internaţională ar putea să ajute la rezolvarea misterului dispariţiei filmărilor legate de aterizarea originală pe Lună în 1969, sau să explice de ce s-au evaporat aproximativ 400 kg de rocă lunară aparent obţinută în timpul mai multor misiuni similare între 1969 şi 1972, a sugerat Markin.

“Nu susţinem faptul că [americanii] nu ar fi zburat [pe Lună] şi că ar fi realizat pur si simplu un film în legătură cu aceasta. Dar toate aceste artefacte ştiinţifice – sau poate culturale – fac parte din moştenirea umanităţii şi dispariţia lor fără nicio urmă este o pierdere comună. O investigaţie va dezvălui ceea ce s-a întâmplat”, a scris Markin.

Agenţia Spaţială americană NASA a recunoscut în 2009 că înregistrările originale ale primei aterizări pe Lună au fost şterse dar a adăugat că a reuşit să îmbunătăţească calitatea imaginilor difuzate la televizor în legătură cu aterizarea, a raportat Reuters la acea vreme.

Din cele aproximativ 380 kg de rocă lunară aparent obţinută în timpul unor misiuni pe Lună, o mare parte este depozitată în Centrul Spaţial Lyndon B. Johnson din Texas, deşi mostre ale acestora pot fi văzute în diverse muzee ale lumii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor