Având în vedere o posibilă anchetare, Sepp Blatter angajează un fost procuror federal american

FIFA, în mijlocul scandalului de corupţie
FIFA, în mijlocul scandalului de corupţie (Philipp Schmidli/Getty Images)

Controversatul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a angajat un avocat american foarte influent pentru a-l reprezenta, a declarat miercuri o sursă, în condiţiile în care autorităţile elveţiene au identificat zeci de tranzacţii bancare suspecte în cadrul unei anchete care zguduie organismul de conducere al fotbalului mondial, conform Reuters.

Blatter l-a angajat pe Richard Cullen, preşedintele firmei de avocatură McGuireWoods şi fost procuror federal american, a declarat o sursă familiară cu problema, care a discutat cu Reuters sub anonimat.

Procurorii elveţieni au identificat 53 de tranzacţii bancare suspecte, a declarat miercuri procurorul general al Elveţiei, Michael Lauber, subliniind că investigaţia va dura o perioadă de timp.

Lauber a declarat jurnaliştilor că nu exclude intervievarea lui Blatter şi a secretarului general al FIFA Jerome Valcke, deşi Elveţia nu a luat în vizor până acum nicio persoană.

Elveţia, ţara în care îşi are sediul FIFA, a anunţat luna trecută o investigaţie penală şi a confiscat mai multe calculatoare de la sediul FIFA. În aceeaşi zi, Statele Unite au dezvăluit inculparea a nouă oficiali ai fotbalului mondial şi a cinci oameni de afaceri în cadrul unei anchete de corupţie separate.

La rândul său, comitetul de etică al FIFA a confirmat că desfăşoară propria sa investigaţie asupra persoanelor suspectate că ar fi încălcat regulile în legătură cu selectarea ţărilor care vor găzdui Cupele Mondiale din 2018 şi 2022, adică Rusia şi, respectiv, Qatar.

Comitetul de etică a declarat că este pregătit să investigheze mai mulţi suspecţi şi să angajeze personal suplimentar dacă este nevoie.

Miercuri, Ricardo Teixeira, fostul şef al Confederaţiei Braziliene de Fotbal (CFB) a declarat că nu a obţinut nimic în urma votului pe care l-a acordat în favoarea alegerii Qatarului ca gazdă a Cupei Mondiale din 2022. El a adăugat că afirmaţiile privind o implicare a sa în ceva ilegal sunt absurde.

Cea de-a treia bancă din Elveţia, Julius Baer, a declarat miercuri că a lansat o investigaţie internă în legătură cu FIFA şi că va coopera cu autorităţile.

Lauber a afirmat că echipa sa a obţinut dovezi privind 104 relaţii între bancă şi clienţi şi, în acelaşi timp, Unitatea elveţiană de Informaţii Financiare – o agenţie care luptă împotriva spălării de bani – a declarat că a identificat 53 de tranzacţii bancare suspecte în urma datelor furnizate de bănci.

Blatter a fost reales a cincea oară la conducerea FIFA la doar două zile după ce ancheta împotriva organizaţiei a fost făcută publică. Dar, o săptămână mai târziu, el şi-a anunţat demisia şi vor avea loc noi alegeri prezidenţiale în perioada decembrie 2015 – februarie 2016.

În plus, secretarul general al Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC), Alex Soosay, a demisionat miercuri, în loc să insiste să-şi dovedească nevinovăţia ca urmare a unor acuzaţii că ar fi încercat să interfereze cu o anchetă anticorupţie asupra AFC.

Soosay a fost suspendat luna trecută de către AFC după ce presa malaeziană a raportat că un oficial din cadrul confederaţiei formate din 46 de membri i-a cerut lui Soosay “să modifice sau să ascundă” documente în timpul unui audit extern în 2012.

Autorităţile elveţiene au declarat că investigaţia lor penală vizează în special deciziile privind stabilirea gazdelor pentru cupele mondiale din 2018 şi 2022. Atât Rusia cât şi Qatarul neagă că ar fi încălcat legea şi susţin că se pregătesc pentru susţinerea evenimentelor sportive conform programului stabilit iniţial.

Întrebat dacă investigaţia elveţiană ar putea încurca planurile Rusiei, Lauber a declarat că acea decizie nu este problema sa, a relatat Reuters.

Lauber a mai susţinut că munca sa este complet independentă de cazurile care se desfăşoară în prezent în SUA. Deşi a acceptat o cerere pentru asistenţă legală din partea SUA, totuşi, Elveţia nu a cerut în schimb un ajutor similar, a adăugat el.

Investigaţiile lui Lauber analizează materialul elaborat de Michael Garcia, un avocat american angajat de FIFA pentru a investiga încălcările normelor etice şi care a petrecut mai mulţi ani examinând licitaţiile Rusiei şi Qatarului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe