Puterea subtilă a SUA în scandalul care zguduie FIFA

(SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)

Fotbalul este cu adevărat sportul mondial. Este jucat şi vizionat la nivel global de mai mulţi oameni decât oricare alt sport. Tot la fiecare patru ani, fotbalul se află în centrul atenţiei totale când este organizată Cupa Mondială, un mega-eveniment sportiv vizionat de sute de milioane de oameni în jurul lumii.

O organizaţie privată cu sediul în Elveţia, numită FIFA, controlează selectarea ţărilor care vor găzdui Cupa, sponsorii comerciali pentru eveniment şi regulile după care sunt jucate meciurile. Cu alte cuvinte, FIFA deţine controlul total asupra acestui eveniment global masiv.

Timp de decenii, mulţi fani şi jucători, incluzând staruri internaţionale ale fotbalului profesionist, au considerat FIFA a fi o organizaţie foarte coruptă. Acum Statele Unite au provocat poziţia FIFA ca arbitru global al sportului prin inculparea unor oficiali importanţi din lumea fotbalului.

“Aceste persoane şi organizaţii s-au implicat în luare de mită pentru a decide cine va televiza jocurile, unde vor avea loc jocurile şi cine va conduce organizaţiile care monitorizează fotbalul la nivel mondial”, a declarat procurorul general american Loretta Lynch. “Ei trebuiau să respecte regulile şi să menţină fotbalul cinstit. În schimb, ei au corupt lumea fotbalului.”

Departamentul american al Justiţiei a anunţat săptămâna trecută inculparea a 14 oficiali şi directori de marketing din cadrul FIFA, acuzându-i de corupţie “agresivă, sistematică şi adânc înrădăcinată”. În 24 mai, autorităţile elveţiene i-au arestat pe jumătate dintre aceştia într-un hotel din Zurich, pe când Congresul Mondial al FIFA s-a reunit pentru realegerea liderului său Sepp Blatter.

Mişcarea americanilor a fost lăudată şi condamnată în acelaşi timp, dar consolidează puterea subtilă a Americii în jurul lumii şi trimite un mesaj clar împotriva monopolului, a proceselor antidemocratice şi a corupţiei într-un sport pe care majoritatea lumii îl iubeşte.

Importanţa rolului jucat de FIFA în controlarea unui eveniment sportiv global nu poate fi subestimată.

Pentru multe ţări, găzduirea Cupei Mondiale sau a Jocurilor Olimpice este văzută ca un eveniment major – o oportunitate pentru a promova acea ţară pe scena globală. Găzduirea Cupei Mondiale în 2010 a semnalat faptul că Africa de Sud este acum o societate multirasială în dezvoltare.

Când Brazilia a primit dreptul de a găzdui Cupa Mondială în 2014, preşedintele ţării a anunţat că ţara sa a devenit un jucător global. Competiţia pentru găzduirea Cupei Mondiale poate fi un joc cu o miză ridicată în condiţiile în care FIFA deţine cazinoul, stabileşte termenii pariurilor şi controlează câştigurile.

Selectarea Rusiei şi Qatarului de către FIFA pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2018 şi respectiv din 2022 a fost încărcată de suspiciuni legate de faptul că comitetul executiv al FIFA a primit mite şi şi-a folosit influenţa.

Blatter, care a fost reales pentru cel de-al 5-lea său mandat în fruntea organizaţiei, a minimalizat în permanenţă temerile legate de conducerea sa. El a lucrat în FIFA timp de 40 de ani şi în ultimii 17 ca preşedinte al organizaţiei. Deşi FIFA a fost criticată de diverse grupuri care au cerut o mai mare transparenţă, reformarea organizaţiei pare destul de improbabilă.

Blatter a menţinut un control strâns asupra FIFA şi structura sa de guvernare controlată din interior părea să fie impenetrabilă, până când SUA a deschis o acţiune legală.

“Astăzi, fotbalul învinge, transparenţa învinge. Gata cu acordurile murdare, gata cu minciunile”, a declarat fostul star al fotbalului argentinian şi mondial Diego Maradona după inculparea oficialilor FIFA.

Impactul imediat al acţiunii Departamentului american al Justiţiei este un punct în plus pentru puterea subtilă americană. Deşi SUA s–a implicat destul de târziu în lumea fotbalului – baseball-ul, fotbalul american şi baschetul fiind întotdeauna preferate – jocul s-a extins mult de la ligile de tineret AYSO, către echipele de colegiu şi până la crearea unei ligi de fotbal profesionist.

Unele ţări au fost mai puţin încântate de mişcările legale americane. Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat că această măsură nu este decât o “încercare arogantă din partea Statelor Unite de a-şi extinde jurisdicţia asupra altor state”.

La o conferinţă de presă, Putin a încercat să lege anchetele şi inculparea oficialilor FIFA de faptul că SUA doreşte să pună mâna pe fostul contractor NSA Edward Snowden şi pe fondatorul website-ului Wikileaks, Julian Assange.

Fără nicio îndoială, oficialii din Qatar devin nervoşi că decizia de a li se acorda dreptul pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2022 ar putea fi anulată.

După arestările de săptămâna trecută, procurorii elveţieni au anunţat o nouă investigaţie penală asupra alegerii gazdelor pentru Cupele din 2018 şi 2022. Autorităţile din Brazilia şi Argentina au început investigarea propriilor lor oficiali ai fotbalului, în cooperare cu omologii lor din SUA.

În cadrul votării pentru şeful FIFA, SUA şi majoritatea naţiunilor europene au susţinut un candidat reformator – prinţul Ali bin al-Hussein din Iordania – în timp ce majoritatea naţiunilor asiatice şi africane au rămas alături de Blatter.

Preşedintele FIFA este ales într-un sistem de tip “o ţară, un vot”, voturile fiind secrete în rândul celor 209 membri ai organizaţiei. Blatter şi-a folosit poziţia şi controlul asupra milioanelor de dolari distribuiţi ţărilor în curs de dezvoltare pentru a diminua lipsa popularităţii sale în SUA şi Europa. Aşadar nu este o surpriză că Blatter a fost ales cu 133 de voturi la 73.

Dar în mijlocul acestui scandal, Blatter şi-a anunţat demisia în 2 iunie, la foarte scurt timp după alegerea sa.

Rămâne de văzut dacă SUA va rămâne pe cursul său, dacă îşi va continua investigaţiile legale şi dacă va folosi diplomaţia publică pentru a face apel la transparenţă şi onestitate în fotbalul mondial.

Derek Shearer este profesor de diplomaţie şi afaceri externe la Colegiul Occidental. Acest articol a fost publicat iniţial pe site-ul theconversation.com.

Părerile exprimate în acest articol sunt opiniile autorului şi nu reflectă neapărat viziunile ziarului Epoch Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe