Scandalul FIFA aruncă o umbră asupra Cupei Mondiale din Rusia

Miercuri, au fost aruncate dubii asupra legitimităţii Rusiei de naţiune gazdă a următorului Campionat Mondial de Fotbal după ce autorităţile elveţiene au lansat o investigaţie asupra unor nereguli şi a unor scheme de fraudă financiara legate de decizia din 2010 a FIFA de a acorda Moscovei dreptul de a organiza evenimentul sportiv în 2018, conform Moscow Times.
Noul stadion de fotbal Otkrytie Arena din Moscova va găzdui o parte din meciurile de fotbal de la Cupa Mondială din 2018. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.05.2015

Miercuri, au fost aruncate dubii asupra legitimităţii Rusiei de naţiune gazdă a următorului Campionat Mondial de Fotbal după ce autorităţile elveţiene au lansat o investigaţie asupra unor nereguli şi a unor scheme de fraudă financiară legate de decizia din 2010 a FIFA de a acorda Moscovei dreptul de a organiza evenimentul sportiv în 2018, conform Moscow Times.

Mai multe documente au fost confiscate de la sediul FIFA din Elveţia şi procurorul general al Elveţiei a anunţat că va interoga zece membri ai comitetului executiv din 2010 al organizaţiei, printre care se regăseşte şi ministrul rus al sporturilor Vitali Mutko.

“Se suspectează faptul că au avut loc nereguli în privinţa repartizării de către FIFA a Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022. Procurorul general a declarat că o parte a infracţiunilor comise au avut loc cel puţin parţial în Elveţia”, conform unei declaraţii a procurorului general al Elveţiei.

Investigaţia elveţiană a fost lansată în acelaşi timp în care nouă oficiali FIFA au fost arestaţi într-un hotel de cinci stele din Zurich la cererea Departamentului american de Justiţie, care a anunţat că desfăşoară o investigaţie amplă asupra fraudelor şi spălărilor de bani comise de angajaţii FIFA.

Oficialii şi comentatorii din Moscova au condamnat imediat investigaţiile ca fiind motivate politic. FIFA a negat că vor avea loc schimbări în privinţa locului de desfăşurare a următoarei Cupe Mondiale din 2018 sau în privinţa celei din 2022 din Qatar, a cărei licitaţie este de asemenea investigată.

Mutko în Zurich

Mutko şi alţi membri ai delegaţiei ruse ce vor participa la Congresul FIFA de vineri au stat în acelaşi hotel în care s-au aflat şi oficialii FIFA ce au fost arestaţi în cadrul raidului desfăşurat miercuri dimineaţa de politia elveţiană.

Mutko, un susţinător puternic al preşedintelui FIFA Sepp Blatter şi unul dintre cei 16 membri ai comitetului executiv al FIFA, a negat ulterior rapoartele media conform cărora ar fi fost chemat pentru a răspunde la întrebările poliţiei.

Rusia a câştigat licitaţia pentru găzduirea Cupei Mondiale din 2018 după o campanie care a fost pătată de acuzaţii privind luare de mită, spionaj şi fraudare a voturilor. O investigaţie a fost desfăşurată pentru FIFA de către fostul procuror federal american Michael Garcia asupra unor astfel de acuzaţii legate de licitaţiile pentru Rusia şi Qatar. FIFA a refuzat să publice raportul lui Garcia, citând temeri legale. În schimb, organizaţia a publicat anul trecut o decizie prin care a concluzionat că, deşi au existat exemple de nereguli, nu a fost descoperit nimic care să justifice o reluare a votării pentru stabilirea ţărilor care vor găzdui evenimentele sportive în 2018 şi 2022. Garcia a respins decizia FIFA şi a demisionat.

În Rusia se desfăşoară în prezent activităţile de construcţie pentru turneul de fotbal care va avea loc între 15 iunie şi 15 iulie în 11 oraşe, adaugă Moscow Times.

“Împotriva Rusiei”

Oficialii din Moscova au acuzat procurorii elveţieni şi americani că fac politică, subliniind că acuzaţiile şi arestările au avut loc cu două zile înainte ca Blatter să participe la alegerile pentru câştigarea celui de-al cincilea mandat în funcţia de şef al FIFA.

“Această situaţie poate fi jucată doar împotriva Rusiei şi împotriva organizării Cupei Mondiale în Rusia”, a declarat miercuri Kirill Kabanov, şeful Comitetului Naţional de Anticorupţie din Rusia, fiind citat de Russian News Service.

Alţii au fost şi mai duri în afirmaţiile lor, susţinând că investigaţia americană asupra FIFA este un răspuns la situaţia din Ucraina şi a acţiunilor tot mai agresive ale Rusiei pe plan internaţional.

Unii oficiali occidentali au cerut ca Rusia să fie privată de Cupa Mondială datorită anexării peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014 şi a suportului pe care Moscova îl oferă separatiştilor din estul Ucrainei. Senatorii americani John McCain şi Bob Menendez au publicat miercuri o declaraţie în care au cerut FIFA să aleagă un preşedinte care va “depune eforturi în vederea suspendării privilegiului regimului Putin de a găzdui Cupa Mondială din 2018”.

Valoarea economică

Premierul rus Dmitri Medvedev a estimat că evenimentul sportiv din 2018 va costa Rusia 20 de miliarde de dolari – aproximativ dublul sumei prezise de Vladimir Putin (la acea vreme fiind premier al ţării) în 2010 când Rusia a câştigat licitaţia de găzduire a Cupei. Alte estimări ridică cifra finală la 50 miliarde de dolari, aproximativ cât a cheltuit Rusia pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014. Brazilia a cheltuit 11 miliarde de dolari pentru ultima Cupă Mondială.

Banii alocaţi reprezintă o sursă cheie de investiţie, aşteptată să stimuleze dezvoltarea infrastructurii şi crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care Rusia suferă de pe urma unei recesiuni economice în acest an. Pieţele bursiere au scăzut şi rubla s-a devalorizat mult în faţa dolarului american, miercuri dimineaţa, după ştirile legate de investigaţiile elveţiene.

“Cupa Mondială din 2018 este unul dintre principalele proiecte de investiţii publice pentru următorii trei ani”, au declarat miercuri analiştii de la Bank of America, într-o notă adresată investitorilor.

Pregătiri pentru 2018

Blatter, care nu a fost arestat miercuri, dar este presat să demisioneze, a vizitat Rusia în mod regulat în ultimele luni pentru a verifica pregătirile pentru Cupa Mondială.

În aprilie, Mutko a declarat că Blatter a acordat Rusiei “cinci stele” pentru pregătirile sale pentru evenimentul sportiv din 2018, susţine Moscow Times.

Proiectele ample pentru infrastructură din Rusia sunt deseori însoţite de acuzaţii legate de corupţie şi Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci au fost foarte criticate pentru amploarea presupuselor fraude. Comitetul de investigaţie a susţinut luni într-o declaraţie că va deschide primul său caz de corupţie împotriva proiectelor de construcţie de la Cupa Mondială, în condiţiile în care directorul unei companii de construcţii a fost acuzat că a furat 4 milioane de ruble (77.000 USD).

Blatter şi Russia

Purtătorul de cuvânt al FIFA, Walter de Gregorio, a declarat miercuri reporterilor că Rusia nu va fi privată de Cupa Mondială şi că evenimentul sportiv va merge mai departe conform planurilor.

Rusia a fost un susţinător puternic al lui Blatter, în ciuda criticilor intense privind slugărnicia îndelungată a Moscovei faţă de şeful FIFA. La începutul săptămânii, Mutko şi-a anunţat intenţia de a-l susţine pe Blatter în defavoarea prinţului Iordaniei Ali bin Al Hussein în cadrul unor alegeri programate pentru vineri pentru determinarea persoanei care va conduce organizaţia în continuare.

Alţii au caracterizat suportul Rusiei pentru Blatter ca un mariaj între două entităţi implicate în fraude. Relaţia dintre cei doi pioni este extraordinar de opacă, conform Elenei Panfilova, vicedirector al organizaţiei anticorupţie Transparency Internaţional, care a făcut apel la demisia lui Blatter.

„Nu ştim nimic despre relaţia dintre Rusia şi FIFA deoarece este foarte închisă. ... Ceea ce se întâmplă de fapt, cum sunt toate lucrurile aranjate, este dificil de înţeles”, a declarat ea.

Unele dintre recentele iniţiative ale FIFA împotriva corupţiei ar putea merge mai departe şi ar putea schimba oarecum principalul organism de guvernare al industriei fotbalului, a adăugat ea, „dar ele nu pot schimba trecutul”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor