Blatter zguduie lumea fotbalului demisionând de la conducerea FIFA

Sepp Blatter.
Sepp Blatter. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.06.2015

Sepp Blatter a zguduit marţi lumea fotbalului prin demisia sa bruscă din funcţia de preşedinte al FIFA, în mijlocul unei investigaţii de corupţie care a aruncat organizaţia în cea mai gravă criză din istoria sa şi care aruncă o umbră asupra viitorului Campionat de Fotbal din Rusia.

Blatter, 79 de ani, şi-a anunţat decizia la o conferinţă de presă în Zurich, la şase zile după ce FBI-ul a desfăşurat un raid asupra unui hotel din Zurich şi arestat mai mulţi oficiali FIFA şi la doar 4 zile după ce a fost a câştigat cel de-al 5-lea său mandat ca preşedinte al principalului organism al fotbalului mondial.

Blatter a declarat că alegerile pentru selectarea unui nou preşedinte al FIFA vor avea loc cât mai curând posibil. Un oficial al organizaţiei a declarat că alegerile ar putea avea loc oricând începând cu decembrie 2015 şi martie 2016.

“FIFA are nevoie de o restructurare profundă”, a declarat Blatter, un cetăţean elveţian care a fost o prezenţă dominantă în FIFA timp de mai multe decenii.

“Mi-am analizat atent preşedinţia şi ultimii 40 de ani ai vieţii mele”, a declarat Blatter la conferinţa de presă. “Am decis să candidez pentru realegere deoarece am fost convins că a fost cea mai bună opţiune pentru fotbal.

“Deşi membrii FIFA mi-au oferit un nou mandat, acesta nu pare să fie susţinut de toată lumea.”

La scurt timp după realegerea lui Blatter, preşedintele rus Vladimir Putin a trimis o telegramă de felicitări, a anunţat sâmbătă Kremlinul.

Rusia a fost interesată să coopereze cu FIFA, în general şi în particular, în privinţa pregătirilor pentru Campionatul Mondial de Fotbal care va avea loc în Rusia în 2018, a mai declarat Kremlinul.

Dar mulţi observatori nu au fost atât de entuziasmaţi. Decizia lui Blatter a fost imediat aplaudată de majoritatea criticilor săi proeminenţi.

Şeful Federaţiei Europene de Fotbal, Michel Platini, un fost star internaţional francez al fotbalului, a declarat: “A fost o decizie dificilă, o decizie curajoasă şi o decizie corectă.”

Greg Dyke, preşedinte al Asociaţiei Europene de Fotbal, a declarat că acestea sunt “ştiri bune pentru lumea fotbalului”. Apoi el a întrebat: “Cine a ajuns la el? Cine l-a încolţit? Ce s-a întâmplat de atunci [când a fost ales preşedinte al FIFA] şi până acum?

“Nu am mai avut un preşedinte curat de mulţi, mulţi ani”, a mai declarat Dyke pentru Sky Sports.

FIFA, pe care Blatter a condus-o din 1998, a fost puternic afectată în această săptămână de anunţarea unei investigaţii asupra unor presupuse infracţiuni financiare care datează de peste două decenii.

Autorităţile elveţiene au demarat propria lor anchetă asupra acordării către Rusia şi Qatar a drepturilor de găzduire a Cupei Mondiale de Fotbal în 2018 şi 2022.

Biroul Procurorului General al Elveţiei, care investighează presupusele infracţiuni şi spălări de bani în sânul FIFA, a declarat că demisia lui Blatter nu va influenţa ancheta. Biroul a mai adăugat că Blatter nu este ţintă a investigaţiei elveţiene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor