Adjunctul preşedintelui FIFA bănuit că a transferat 10 milioane USD obţinuţi din mită

Preşedintele forului fotbalistic mondial Sepp Blatter.
Preşedintele forului fotbalistic mondial Sepp Blatter. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
02.06.2015

Procurorii americani consideră că secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a mânuit bani – care ar fi reprezentat mită primită în legătură cu numirea ţării gazdă pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2010 – din conturile bancare ale FIFA către un cont controlat de fostul oficial FIFA Jack Warner, acum arestat.

Valcke, oficialul numărul doi după preşedintele FIFA Sepp Blatter, nu a fost arestat şi nu este acuzat de nicio infracţiune. Dar Valcke a declarat pentru New York Times că nu a autorizat plata şi nici nu are puterea să o facă.

FIFA a declarat ziarului new yorkez că preşedintele comitetului financiar al organizaţiei, Julio Grondona, care a murit între timp, este cel care a autorizat plata.

Toate acestea au legătură cu unul dintre cele mai puternice elemente din actul de acuzare al Departamentului american al Justiţiei împotriva a 9 foşti şi actuali oficiali FIFA, care se referă la o presupusă mită în valoare de 10 milioane de dolari plătită lui Warner pentru ca acesta să susţină alegerea Africii de Sud ca gazdă a Cupei Mondiale din 2010.

Conform documentului acuzării în mai 2004, susţine actul de acuzare, un grup de oficiali care încercau să obţină dreptul de a găzdui Cupa Mondială la fotbal pentru Africa de Sud i-au promis lui Warner că guvernul sud-african va efectua o plată de 10 milioane de dolari pentru Liga de Fotbal din Caraibe, care este controlată de Warner, pentru a “susţine diaspora africană”, dacă acesta şi alţi doi membri ai comitetului executiv al FIFA vor susţine Africa de Sud.

Aparent, Warner a fost de acord să primească banii, consideraţi acum mită de către Departamentul american de Justiţie. Africa de Sud a câştigat drepturile de a găzdui turneul din 2010.

La patru ani după licitaţie, conform probelor, oficialii sud-africani încă nu reuşiseră să efectueze plata direct de la guvernul sud-african. Astfel că alţi 10 milioane de dolari bani FIFA, care ar fi trebuit să ajungă în Africa de Sud, au fost trimişi în conturile controlate de Warner, care şi-ar fi luat astfel partea sa din cu totul alte conturi.

Banii au fost transferaţi în rate, conform actului acuzării, citată de Business Insider:

În 2 ianuarie 2008, 31 ianuarie 2008 şi 7 martie 2008 un oficial de rang înalt al FIFA a efectuat plăţi în valoare de 616.000 USD, 1.600.000 USD şi 7.784.000 USD – în valoare totală de 10 milioane de dolari. Banii au fost viraţi dintr-un cont FIFA din Elveţia către un cont corespondent la Bank of America în New York, şi de acolo în conturi deţinute în numele CFU (Uniunea Fotbalului din Caraibe) şi CONCACAF, dar care erau controlate de acuzatul Jack Warner, la Banca Republicii din Trinidad Tobago.

Conform New York Times, procurorii americani consideră că Valcke a fost persoana care a transferat banii. Warner, eliberat pe cauţiune după ce fusese arestat în 27 mai, aparent a păstrat o “parte semnificativă a fondurilor” pentru scopuri personale, conform actului acuzării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor