Scandalul FIFA, SUA, Putin şi economia Rusiei care o duce din ce în ce mai greu

Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat SUA de amestec în problemele FIFA, şi a dat de înţeles că investigaţia americanilor privitoare la corupţie face parte dintr-o încercare de a bloca desfăşurarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 în Rusia, conform Moscow Times.

Putin a declarat joi într-un interviu televizat că i se pare "ciudat" că o anchetă asupra practicilor FIFA, principalul organism de conducere a fotbalului mondial, a fost lansată la cererea oficialilor americani pentru infracţiuni care nu implică cetăţeni americani şi nu au avut loc în SUA.

Chiar “dacă cineva a făcut ceva greşit”, Rusia “nu are nimic de a face cu asta”, a declarat Putin.

Acuzaţiile de corupţie în SUA au fost anunţate miercuri împotriva a 14 persoane, dintre care cel puţin două au cetăţenie americană. O mare parte din banii implicaţi în presupusele fraude au trecut prin băncile americane, şi din acest motiv, oficialii americani au fost capabili să formuleze acuzaţiile.

Şapte din cele 14 persoane au fost arestate miercuri dimineaţa în Zurich, înaintea congresului FIFA de vineri, şi a alegerilor pentru conducerea organizaţiei, în cadrul cărora Sepp Blatter este aşteptat să câştige un al 5-lea mandat. Atât ministrul rus al sporturilor Vitaly Mutko cât şi Uniunea de Fotbal a Rusiei şi-au exprimat public dorinţa de a-l vedea pe Blatter reales în poziţia de şef al FIFA, a relatat joi site-ul de ştiri R-sport.

Mai mult, unii oficiali ruşi au sugerat că investigaţia americanilor este un răspuns la situaţia din Ucraina şi la acţiunile tot mai agresive ale Rusiei pe plan internaţional.

Într-o anchetă separată, procurorii elveţieni au deschis proceduri penale asupra deciziei FIFA de a acorda Rusiei dreptul de a găzdui Cupa Mondială în 2018 şi de a acorda Qatarului acelaşi drept pentru anul 2022.

Mutko, care este şi membru al comitetului executiv al FIFA, a declarat miercuri că ţara sa acceptă investigaţia, şi a negat faptul că ar fi fost chemat pentru a răspunde la întrebările investigatorilor. De atunci, el a încercat să folosească mass media pentru a dovedi neimplicarea Rusiei.

De altfel, miercuri, Mutko a declarat că arestările oficialilor FIFA în Zurich nu au legătură cu faptul că Rusiei i s-a acordat dreptul de a găzdui evenimentul din 2018, care se va desfăşura în 11 oraşe precum Moscova, St. Petersburg sau Soci.

Premierul rus Dmitri Medvedev a estimat că evenimentul sportiv din 2018 va costa Rusia 20 de miliarde de dolari – aproximativ dublul sumei prezise de Vladimir Putin (la acea vreme fiind premier al ţării) în 2010, când Rusia a câştigat licitaţia de găzduire a Cupei. Alte estimări ridică cifra finală la 50 miliarde de dolari, aproximativ cât a cheltuit Rusia pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014. Brazilia a cheltuit 11 miliarde de dolari pentru ultima Cupă Mondială.

Banii alocaţi reprezintă o sursă cheie de investiţie, aşteptată să stimuleze dezvoltarea infrastructurii şi crearea de locuri de muncă, în condiţiile în care Rusia suferă de pe urma unei recesiuni economice în acest an. Pieţele bursiere au scăzut şi rubla s-a devalorizat mult în faţa dolarului american, miercuri dimineaţa, după ştirile legate de investigaţiile elveţiene.

“Cupa Mondială din 2018 este unul dintre principalele proiecte de investiţii publice pentru următorii trei ani”, au declarat miercuri analiştii de la Bank of America, într-o notă adresată investitorilor.

După izbucnirea scandalului de corupţie, purtătorul de cuvânt al FIFA, Walter de Gregorio, a declarat miercuri reporterilor că Rusia nu va fi privată de Cupa Mondială şi că evenimentul sportiv va merge mai departe conform planurilor, susţine Moscow Times.

Şi, în ciuda insinuărilor lui Putin în legătură cu amestecul americanilor în amplificarea scandalului, ambasada americană a emis joi o declaraţie, în care a susţinut că ancheta lansată de oficialii americani împotriva FIFA nu are nimic de a face cu Rusia, adăugând că aceasta va găzdui Cupa Mondială din 2018.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.