Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale
Anestezia epidurală este o opţiune luată în calcul de numeroase femei însărcinate care îşi doresc să treacă mai uşor peste durerile cauzate de travaliu şi de naştere. Este una dintre cele mai eficiente metode de reducere a durerii în timpul travaliului dar, cu toate acestea, este necesară evaluarea cu foarte mare atenţie a beneficiilor şi a dezavantajelor.
Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale. Ce este anestezia epidurală?
Epidurala este un tip de anestezie care blochează durerea în anumite zone ale corpului. Scopul acesteia este de a ameliora durerea sau de a o bloca, mai degrabă decât a anestezia o zonă - situaţie care duce la lipsa totală a senzaţiilor.
Epidurala blochează impulsurile nervoase provenite din segmentele inferioare ale coloanei vertebrale. Medicamentele implicate în anestezia epidurală se încadrează într-o clasă de medicamente numite anestezice locale, cum ar fi bupivacaina, cloroprocaina sau lidocaina.
Acestea sunt adesea administrate în combinaţii cu opioide sau narcotice, în scopul reducerii dozei necesare de anestezic local. În acest mod, durerea este ameliorată, iar consecinţele sunt minime.
Aceste medicamente pot fi utilizate în combinaţie cu epinefrină, fentanyl, morfină sau clonidină pentru a prelungi efectul anesteziei epidurale sau pentru a stabiliza tensiunea sanguină a mamei.
Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale. Cum se face anestezia epidurală?
Înainte să debuteze travaliul, mamei i se vor administra fluide pe cale intravenoasă. Şi pe parcursul travaliului şi al naşterii, femeia însărcinată va primi 1-2 litri de lichide pe cale intravenoasă.
Un medic anestezist, obstetrician sau asistenta vor administra epidurala. Vi se va cere să va aşezaţi pe un pat şi să vă ghemuiţi într-o parte. Această poziţie este esenţială pentru prevenirea problemelor şi creşterea eficienţei epiduralei.
Se va folosi o soluţie antiseptică pentru a curăţa zona din spate a taliei şi pentru a minimiza riscul infecţiei. Apoi o zonă mică de la nivelul spatelui va fi amorţită local cu un anestezic. Se va introduce un ac în zona amorţită din jurul măduvei spinării în partea inferioară a spatelui.
Acul va fi introdus printr-un tub sau cateter în spaţiul epidural. Apoi acul este îndepărtat cu grijă lăsându-se cateterul pe loc pentru a se putea furniza cu uşurinţă diverse medicamente prin acesta.
Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale. Tipurile de anestezie epidurală
În prezent, sunt folosite două tipuri esenţiale de anestezie epidurală. Dozele şi combinaţiile de medicamente pot fi diferite de la un spital la altul. Puteţi întreba medicul care va face anestezia epidurală despre:
1. Epidurala obişnuită - după ce este fixat cateterul, o combinaţie de substanţe narcotice şi anestezice vor fi administrate prin anestezie prin injecţii periodice în spaţiul epidural. Un narcotic, cum ar fi fentanyl sau morfină va fi administrat pentru a înlocui dozele ridicate de bupivacaină, cloroprocaină (sau lidocaină). În acest mod se vor reduce posibilele efecte adverse ale anesteziei.
2. Epidurala combinată spinală - o doză iniţială de narcotic, anestezic sau o combinaţie dintre cele două este injectată sub membrana exterioară care acoperă măduva spinării şi în interior, prin spaţiul epidural aceasta este zona intratecală. Anestezistul va introduce acul în spaţiul epidural printr-un cateter mic, apoi va retrage acul dar va lăsa local, cateterul.
Acest lucru permite posibilitatea realizării mai multor tipuri de mişcări în pat şi o capacitatea mai mare a pacientei de a schimba poziţiile, cu ajutor specializat. Atunci când cateterul rămâne în aceeaşi poziţie se poate face oricând anestezie epidurală, în orice moment, dacă injecţia intratecală iniţială este inadecvată.
Ar trebui să întrebaţi medicii dacă puteţi să va deplasaţi şi dacă puteţi să beţi şi să mâncaţi după ce epidurala a fost plasată. După ce s-au folosit medicamentele pentru anestezia epidurală, forţa musculară, echilibrul şi capacitatea de reacţie sunt reduse. Anestezia epidurală spinală ar trebui să amelioreze durerea timp de 4-8 ore.
Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale. Avantaje
Anestezia epidurală vă va permite să va odihniţi în cazul în care travaliul dvs. este prelungit, iar prin diminuarea disconfortului provocat de naştere, experienţa naşterii devine mai pozitivă.
În mod normal, anestezia epidurală nu vă va adormi şi puteţi participa activ la naştere. Dacă naşteţi prin cezariană, anestezia epidurală vă va permite să nu fiţi adormite şi durerea va fi acceptabilă în perioada recuperării.
Atunci când alte tipuri de mecanisme de ameliorare nu mai sunt de ajutor, epidurala poate fi utilă în caz de epuizare, iritabilitate şi oboseala viitoarei mame.
O anestezie epidurală poate ajuta femeia însărcinată să se odihnească, să se relaxeze, să se concentreze şi îi va oferi puterea de a merge mai departe, ca participant activ în experienţa naşterii.
Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale. Dezavantaje
Anestezia epidurală poate determina scăderea bruscă a tensiunii arteriale. Din acest motiv tensiunea arterială va fi monitorizată pentru a se confirma faptul că la mamă şi copil ajunge un flux adecvat de sânge. Dacă există o scădere bruscă a tensiunii arteriale, poate fi necesară administrarea intravenoasă de fluide, medicamente şi oxigen.
Pot apărea dureri severe de cap cauzate de scurgerea de lichid cefalorahidian. Însa acest efect secundar este întâlnit la mai puţin de 1% dintre femei.
După ce epidurala este plasată, pacienta trebuie să alterneze părţile pe care va sta întinsă şi să se monitorizeze continuu frecvenţa cardiacă fetală. Poziţia într-o parte poate determina încetinirea sau chiar oprirea travaliului.
Mai pot fi experimentate următoarele efecte adverse: frisoane, tinitus, dureri de spate, durere atunci când este introdus acul, greaţă sau dificultăţi la urinare.
În cazul anesteziei epidurale pot fi necesare şi alte intervenţii suplimentare în timpul naşterii utilizarea de oxitocină (pitocin), a forcepsului, a vacuum extractorului sau poate fi necesară cezariana.
Câteva ore după naştere, jumătatea inferioară a corpului dvs. poate fi amorţită şi puteţi avea nevoie de ajutor ca să mergeţi.
În cazuri rare, poate avea loc lezarea permanentă a nervilor din zona în care a fost introdus cateterul.
Avantajele şi dezavantajele anesteziei epidurale. Efecte asupra fătului
Efectele pot fi benefice, pentru că mama va fi capabilă să contacteze imediat cu bebeluşul, făcând posibilă alăptarea. Riscuri fetale sunt reduse, în cazul în care tensiunea mamei din timpul operaţiei poate fi menţinută în normă, iar mama va rămâne cu păreri pozitive despre travaliu, naştere şi bebeluş dacă durerile sunt eliminate. Conform studiilor, bebeluşii nu au riscuri de sănătate pe termen lung dacă sunt născuţi cu anestezie epidurală.
Însă există şi efecte mai puţin pozitive, când nou-născutul poate fi afectat de medicamentele folosite, în funcţie de durata expunerii la ele în timpul naşterii (fiind puţin irascibil pe o durată de câteva săptămâni).
De asemenea, dacă este nevoie de intervenţii suplimentare, cum ar fi administrarea ocitocicului, forcepsului, extracţia vacuum, epiziotomia sau cezariana, bebeluşul va fi într-o oarecare măsură afectat de fiecare dintre aceste proceduri.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.