Date OMS: Medicament pentru pierderea în greutate, asociat cu un risc crescut de comportament suicidar

(Pyxabai)
Marina Zhang
22.08.2024

Un nou studiu a legat semaglutida, ingredientul medicamentos activ din medicamentele pentru pierderea în greutate şi diabet, cum ar fi Wegovy şi Ozempic, de ideile suicidare.

Descoperirea „justifică o clarificare urgentă”, au scris autorii.

Cercetătorii au analizat baza de date a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru evenimentele adverse ale medicamentelor. Ei au comparat ratele de raportare a ideii suicidare şi a altor comportamente suicidare din rapoartele despre semaglutid şi un alt medicament de pierdere în greutate din aceeaşi clasă, liraglutida (denumirea comercială Victoza şi Saxenda).

Citiți și Trimiteţi acest articol persoanelor care spun „Ivermectina nu funcţionează pentru Covid-19”

Ratele de raportare a ideilor suicidare şi a altor comportamente autoagresive au fost apoi comparate cu toate celelalte medicamente din baza de date a OMS. Rezultatele au fost, de asemenea, comparate cu alte medicamente antidiabetice, cum ar fi dapagliflozin, metformin şi orlistat.

Rezultatele, publicate miercuri în JAMA Network Open, arată că semaglutida a fost legată de o probabilitate cu 45% mai mare de ideaţie suicidară în comparaţie cu alte medicamente. Liraglutida nu a avut o legătură semnificativă cu suicidalitatea.

Autorii au observat o uşoară creştere a rapoartelor privind medicamentele adverse atât pentru semaglutid cât şi pentru liraglutid până în august 2023. Cu toate acestea, creşterea a fost substanţial mai pronunţată pentru semaglutid, crescând de la 0 % în 2017 la 0,8 % în 2023, comparativ cu creşterea liraglutidei de la 0,09 % în 2014 la 0,4 % în 2023.

Citiți și Persoanele vaccinate prezintă simptome asemănătoare cu COVID-ul de lungă durată cu proteine Spike detectabile [Studiu preprint]

Semaglutida a fost aprobată în 2017, în timp ce liraglutida a fost aprobată în 2011.

„Clinicienii şi pacienţii nu ar trebui să interpreteze aceste rezultate ca dovadă a unei relaţii de cauzalitate între ideile suicidare şi semaglutid, deoarece studiile de farmacovigilenţă nu pot dovedi acest lucru, ci doar arată o asociere”, a declarat pentru The Epoch Times autorul principal al studiului, Chiara Gastaldon, care este, de asemenea, cercetător în cadrul OMS.

„Ceea ce am reţinut din acest lucru este că există o raportare crescută, ar trebui să fim conştienţi de acest lucru”, a declarat Dr. Roger McIntyre, profesor de psihiatrie şi farmacologie la Universitatea din Toronto, care nu a fost implicat în studiu, pentru The Epoch Times într-un e-mail.

„Raportarea unui semnal ridicat într-o bază de date de farmacovigilenţă nu poate stabili cauzalitatea, este doar o asociere”, a spus el.

Citiți și Oamenii de ştiinţă au descoperit mecanismul pe care virusurile îl folosesc pentru a produce cancerul

„Majoritatea medicamentelor care au fost studiate pentru gestionarea obezităţii sunt medicamente ale sistemului nervos central. Şi astfel există de mult timp o preocupare cu privire la orice evenimente adverse psihiatrice asociate cu aceste medicamente, fie că este vorba de anxietate, insomnie, depresie, oricare dintre aceste lucruri”, a declarat pentru The Epoch Times Patrick O'Neil, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Medicală din Carolina de Sud şi care nu a fost implicat în studiu.

Un purtător de cuvânt pentru mass-media al Novo Nordisk, producătorul Ozempic şi Wegovy, a declarat pentru The Epoch Times că Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) şi concluziile unei analize a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) nu au găsit o asociere între medicament şi suicid. Compania a declarat că studiul recent are „mai multe limitări, inclusiv date lipsă privind doza de medicament şi durata tratamentului, capacitatea limitată de a ajusta ideile suicidare preexistente sau depresia suicidară şi abuzul de alcool şi substanţe, precum şi o proporţie ridicată de utilizare off-label”.

„Novo Nordisk efectuează o supraveghere continuă a datelor din studiile clinice în curs de desfăşurare şi din utilizarea în lumea reală”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Citiți și Legătura dintre demenţă şi medicamentele obişnuite

Cele mai multe raportări sunt legate de utilizarea off-label

Autorii au evaluat peste 36 de milioane de rapoarte din baza de date de farmacovigilenţă. Ei au identificat 110 cazuri de suicid în rândul utilizatorilor de semaglutid şi 160 de cazuri în rândul utilizatorilor de liraglutid.

Între cele două medicamente, aproximativ jumătate din cazurile de suicid au apărut atunci când oamenii au luat medicamentul în afara etichetei, au spus cercetătorii.

„Proporţia ridicată observată de cazuri datorate unei posibile utilizări în afara etichetei şi un semnal postcomercializare recent publicat de utilizare necorespunzătoare sau abuz solicită clarificarea urgentă a factorilor de risc legaţi de pacient şi de medicament”, au scris autorii.

Luarea semaglutidului cu antidepresive sau benzodiazepine, un medicament adesea prescris pentru anxietate, a fost asociată cu o creştere cu 150 până la 300% mai mare.

Citiți și Întrebări despre nanoparticulele lipidice prezente în injecţiile anti-COVID

Gastaldon a spus că rapoartele privind creşeterea cazurilor de comportament suicidar în rândul celor care au luat antidepresive şi sau benzodiazepine ar putea fi un indiciu al bolilor de bază, cum ar fi depresia şi anxietatea.

„Sugerăm ca medicii care prescriu semaglutid să îşi informeze pacienţii cu privire la riscurile medicamentelor şi să evalueze istoricul psihiatric şi să evalueze starea psihică a pacienţilor înainte de a începe tratamentul”.

Este foarte dificil de studiat graduld e comportament suicidar la pacienţii obezi, având în vedere relaţia bidirecţională dintre obezitate şi depresie, a spus O'Neil. Adică, persoanele care sunt deprimate sunt mai susceptibile de a deveni obeze, iar persoanele care sunt obeze sunt mai susceptibile de a dezvolta depresie.

Citiți și Vaccinul cu ARNm de la Pfizer produce "proteine aberante". Experţii sunt îngrijoraţi de evenimentele legate de autoimunitate

Constatări contradictorii

Studiul este unul dintre multele care au legat medicamentele semaglutide de ideile suicidare şi de alte comportamente suicidare. Au existat, de asemenea, studii care au constatat că semaglutida a fost legată de reducerea tendinţelor suicide, precum şi studii care nu au găsit nicio legătură semnificativă între utilizarea acestor medicamente şi comportamentul suicidar.

Atât U.S. Food and Drug Administration, cât şi Agenţia Medicală Europeană au investigat legătura dintre semaglutid şi suicidalitate. Ambele investigaţii au dat rezultate neconcludente, deşi investigaţia FDA este încă în desfăşurare.

„Rezultatele contradictorii în studiile bazate pe date de farmacovigilenţă sunt destul de aşteptate”, au declarat Drs. Francesco Salvo şi Jean-Luc Faillie, care au scris un editorial care însoţeşte studiul JAMA Network Open.

Citiți și AstraZeneca recunoaşte pentru prima dată în documente că vaccinul său anti-Covid poate provoca un efect secundar rar

Un studiu disproporţionat, cum ar fi studiul actual, tinde să utilizeze o varietate mai mare de metode şi modele decât alte studii, având astfel o varietate mai mare de rezultate, au remarcat ei.

„Studiul nostru are puterea de a fi un studiu din lumea reală, ceea ce înseamnă că pacienţii care raportează aceste ADR-uri (rapoarte de medicamente adverse) sunt persoanele reale care iau aceste medicamente. Alte analize de disproporţionalitate publicate ale bazelor de date EMA şi FDA au sugerat un semnal de reacţii adverse suicidare raportate pentru GLP-1 RAs. Rezultatele noastre extind analizele anterioare”, a spus Gastaldon.

„Există probabil mai multe studii care nu văd o altă relaţie decât cea pe care o găsesc. Asta înseamnă că putem exclude [suicidul]? Nu”, a spus O'Neil.

Citiți și Şeful Serviciului de sănătate publică din Florida avertizează: Vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu sunt adecvate pentru om

Nu există un mecanism stabilit

În prezent, nu există niciun mecanism care să poată explica diferenţa dintre ratele de raportare a evenimentelor adverse medicamentoase între cele două medicamente, potrivit lui McIntyre.

Spre deosebire de rimonabant, un medicament pentru obezitate care a fost retras de pe piaţă din cauza primelor rapoarte de suicid, a existat un posibil mecanism clar pentru rimonabant care explică de ce unele persoane pot deveni sinucigaşe. Rimonabant a vizat receptorii endocannabinoizi pentru a reduce pofta de mâncare a oamenilor şi dorinţa de a mânca mai mult, care sunt aceiaşi receptori vizaţi de canabis pentru a provoca efecte psihoactive.

Studiile privind operaţiile bariatrice au constatat că cei care au depresie sau anxietate prezintă un risc mai mare de sinucidere, iar cercetătorii au propus că aşteptările ridicate de la operaţiile bariatrice pot contribui la suferinţa psihică, a spus Gastaldon.

Citiți și Experţi: Vaccinurile ARN mesager împotriva Covid-19 ar putea declanşa "turbo-cancere" la persoane tinere

„O ipoteză alternativă poate lua în considerare pierderea foarte rapidă în greutate legată de problemele de adaptare, cum ar fi incapacitatea de a mânca aşa cum se aşteaptă şi, în cele din urmă, stresul mental exacerbat la pacienţii foarte vulnerabili”, a adăugat ea.

McIntyre a comentat anterior că semaglutida şi liraglutida, care s-au dovedit a reduce poftele alimentare atât la animale, cât şi la oameni, ar trebui să fie legate de o scădere a impulsivităţii şi, prin urmare, a suicidalităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor