Daniel Constantin pune tunul pe Guvern: A adoptat două OUG-uri cu efect devastator!

Noul executiv condus de premierul Mihai Tudose a începutul cu stângul, adoptând o serie de acte normative extrem de problematice, a atras atenţia deputatul Daniel Constantin.
Daniel Constantin
Daniel Constantin (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Noul Guvern Tudose a adoptat în prima şedinţă o serie de acte normative cu efect devastator asupra modului de administrare a patrimoniului public, dar şi asupra serviciilor publice în slujba cetăţeanului, a tras un semnal de alarmă, în cadrul unui comunicat de presă, deputatul Daniel Constantin.

Potrivit deputatului, noul Executiv a adoptat două ordonanţe de urgenţă, "fără niciun fel de dezbatere publică şi al căror caracter de urgenţă este cel puţin îndoielnic".

"Să le luăm pe rând. OUG 50/2017 prin care două instituţii extrem de importante au fost trecute peste noapte din subordinea Ministerului Mediului (ALDE) în subordinea SGG (PSD): Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Două instituţii foarte importante care trec peste noapte, fără nicio analiză, fără nicio consultare, fără nicio explicaţie de la Mediu la Guvern! Există foarte multe suspiciuni. În ceea ce priveşte ARBDD, aceasta este autoritatea care gestionează fonduri europene de peste 1 miliard euro pentru investiţii care vizează conservarea patrimoniului natural al Deltei — atribuţii clare ale Ministerului Mediului şi nu ale SGG! Toate proiectele trebuie aprobate de direcţia Biodiversitate din minister", a precizat Daniel Constantin.

Parlamentarul a atras atenţia că a doua ordonanţă "îndoielnică" este OUG 48/2017 care vizează domeniul gestionării deşeurilor, mai exact taxa de depozitare a deşeurilor introdusă de la 1 ianuarie 2017.

"Din ianuarie până în prezent a avut loc o dezbatere publică amplă în care s-a ajuns la o formă agreată într-o mare proporţie de cei implicaţi în piaţă cu anumite amendamente. Se introduceau praguri pentru reciclare obligatorie: 20% în 2017, 30% în 2018, 40% în 2019 şi 50% în 2020 - acest procent este o obligaţie a României stabilită prin legislaţie europeană. Se propunea menţinerea taxei de depozitare de 80 de lei, dar ea nu se mai aplică la toată cantitatea depusă, ci numai la diferenţa dintre ţinta de reciclat şi cantitatea reciclată. Singurul lucru în discuţie pentru noul ministru al Mediului era să stabilească în consultare publică în sarcina cui revine această obligaţie. În forma adoptată şi care nu a apărut niciodată pe site-ul ministerului (!), nu mai există nicio ţintă de reciclat. Reamintim că România are cel mai mic procent de reciclat din toate ţările membre ale UE - aproximativ 5% - şi nu există nicio şansă de a atinge obiectivele până în 2020 odată cu adoptarea acestei OUG", a argumentat Daniel Constantin.

Deputatul a precizat că, prin această ordonanţă, se propune creşterea de la 15 la 25% a obiectivului de reducere a deşeurilor care se depozitează, dar şi reducerea la jumătate a taxei de penalizare - de la 100 la 50 lei - în caz de neîndeplinire.

"Toate aceste lucruri nu fac altceva decât să avem un sistem nesănătos, total neprietenos cu mediul înconjurător, care nu încurajează deloc colectarea selectivă sau reciclarea şi mai mult decât atât mai aduce României pe termen mediul câteva sigure proceduri de infringement", a conchis Daniel Constantin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne