Cîţu: Programul de guvernare al PSD-ului a fost şi rămâne inamicul numărul unu al României

La şase luni de la instalarea în fruntea ţării, PSD a constatat că programul de guvernare a eşuat. Şi atunci a venit cu ideea unor noi impozite şi taxe, transferând povara eşecului în cârca mediului privat. Care va fi efectul? Vom rămâne cea mai săracă ţară a Europei.
Loredana Diacu
04.07.2017

alte articole

Florin Cîţu(PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
04.07.2017
Se încarcă player-ul...

Programul de guvernare al PSD-ului a fost şi rămâne inamicul numărul unu al României şi are drept scop jaful perfect, susţine liberalul Florin Cîţu, în opinia căruia măsurile pe care se pregăteşte să le implementeze Guvernul Tudose vor avea ca efect final faptul că România va rămâne în continuare cea mai săracă ţară din Europa.

Astfel, deja puţinele măsuri implementate de guvernul anterior au avut efectele negative în economie: investiţiile sunt la minim istoric, suntem la execuţie bugetară cu un punct procentual sub ceea ce colectăm, consumul scade etc. Dacă, în plus, PSD va veni cu taxe şi impozite noi, transferul resurselor (luate cu japca) de la sectorul privat va duce la încetinirea vitezei cu care România se îndrepta să ajungă din urmă ţările dezvoltate, a opinat senatorul PNL într-un amplu interviu acordat Epoch Times.

"Programul de guvernare al PSD-ului a fost şi rămâne inamicul numarul unu în România! (...) Şi aşa, implementate (doar n.r.) câteva măsuri şi cu întârziere, (programul PSD n.r.) a avut efecte negative pentru economie. Nu e nevoie să implementezi tot programul. Dacă se implementa tot programul până acum, situaţia ar fi fost mult mai rea. Şi amintesc că suntem la execuţie bugetară cu un punct procentual sub ceea ce trebuia să colectăm până acum, asta în condiţiile în care în acest an avem deficit estimat de 3% şi ai estimări de venituri mai mari ca anul trecut cu un punct procentual, deci eşti deja cu un procent sub.

Investiţiile sunt la minim istoric şi vorbim şi de cele din sectorul public şi de cele din sectorul privat. Fondurile europene... acest Guvern a criticat Guvernul anterior spunându-i Guvernul 0. Suntem în iulie, 0 fonduri europene şi nici nu vor fi o perioadă bună de timp", a declarat Florin Cîţu.

Senatorul PNL a mai atras atenţia că viteza cu care România se îndrepta să ajungă din urmă ţările dezvoltate din UE a încetinit în ultimii 2-3 ani, iar transferul cu "japca" al resurselor dinspre privat către stat nu este de natură să stimuleze creşterea economică, ba chiar dimpotrivă.

"Ceea ce se întâmplă în economie, transferul ăsta al resurselor făcute de stat, din sectorul privat, luat cu japca prin intermediul impozitelor, taxe, accize şi dat către salarii şi ajutoare sociale, partea socială, nu ajută creşterea potenţială, tu ai o viteză de creştere încetinită. Pentru că investitorii îşi dau seama că în viitor vor trebui să plătească cu bani din aceste taxe şi atunci nu mai investesc, pun bani deoparte", a explicat senatorul PNL.

Cât despre schimbarea programului de guvernare, potrivit lui Cîţu, asistăm, de fapt, la o schimbare de filosofie. Practic, PSD şi-a dat seama că nu are bani şi atunci a venit cu taxe noi.

"Discuţia în public este PSD-ul şi-a schimbat programul de guvernare. Nu şi-a schimbat programul de guvernare, este acelaşi obiectiv - jaful perfect de a distruge economia. Dăm către o anumită parte din societate şi-i taxăm pe ceilalţi. Ce s-a schimbat este filozofia. Şi acest lucru a venit forţat pentru că şi-au dat seama după 6 luni de zile că nu vor avea bani să implementeze partea a II-a a programului pe care am spus că niciodată nu o va implementa – relaxarea fiscală.

Au venit şi ne-au prezentat un program cu cheltuieli sociale mai mari şi relaxare fiscală şi ne spuneau că vor plăti cheltuielile sociale din relaxarea fiscală. Uite că nu se întâmplă aşa ceva. Consumul, încă un element important, au crescut salariile în sectorul bugetar dar consumul nu a crescut, consumul scade. Încă un indicator care ne arată că oamenii nu au încredere în acest program de guvernare, pentru că stiu că la un moment dat vor fi taxaţi în viitor", a explicat Cîţu.

Efectul noilor măsuri propuse de PSD - România va rămâne în continuare cea mai săracă ţară din Europa

În opinia lui Florin Cîţu, schimbarea de filosofie arată practic că programul PSD a eşuat. În termeni de efecte asupra ţării, pe termen scurt vom asista la o încetinire a investiţiilor, a dinamicii PIB, iar pe termen lung, efectul final este că România va rămâne cea mai săracă ţară din Europa.

"Efectul cel mai important pe care îl avem este că PSD-ul, deşi nu recunoaşte, programul lui de guvernare eşuează şi nu a funcţionat. Este clar, la 6 luni după implementare, programul de guvernare a eşuat! Nu există niciun fel de dubiu aici. A eşuat şi atunci au schimbat din mers încercând să salveze situaţia.

Problema este că salvarea situaţiei o pun tot pe spatele celor care muncesc din sectorul privat. Deja avem efecte de scădere a investiţiilor şi a consumului. Investiţiile nu stiu dacă mai au unde să scadă mai mult de atât pentru că deja suntem la minim istoric, consumul poate să mai scadă.

În general, efectele sunt pe termen lung şi pe termen scurt. Pe termen scurt vom vedea o încetinire a investiţiilor, a dinamicii PIB şi aşa mai departe. Pe termen lung, problema este creşterea economică potenţial la acea viteză de convergenţă. Şi aceea va scădea în continuare, v-am spus că încetinise, în continuare va scădea. Şi ca să tragem linie, efectul final este că România va rămâne în continuare cea mai săracă ţară din Europa", a explicat senatorul.

Potrivit lui Cîţu, având în vedere măsurile PSD, România "nu are cum să ajungă la viteza necesară ca să depăşească ţări din jurul nostru, va creşte cu viteză mai mică în timp ce celelalte vor creşte cu viteză constantă sau rapid, şi atunci vei rămâne cea mai săracă ţară din Europa."

"Oricât vei încerca să măreşti salariile, să nu mai plece oamenii din ţară, oamenii vor pleca, căci ţara nu se va dezvolta şi vor şti toţi că nu îţi vei mai permite să plăteşti. Îţi vei permite să plăteşti un an de zile salarii de 4000 de euro pentru medici, dar nu îţi vei permite toată viaţa de acum încolo. Iar Grecia este un exemplu foarte bun pentru noi, căci şi acolo au fost promisiuni, s-au plătit salarii mari, s-au plătit pensii mari dar fără să faci un efort real imediat în economie şi atunci, la un moment dat vine nota de plată. Nu vine imediat în economie, dar când vine, e foarte dureroasă, şi dacă ne uităm la Grecia sunt de 10 ani în recesiune", a explicat senatorul.

Românii nu au votat pentru noile măsuri ale PSD. Se impune o dezbatere

Senatorul PNL a mai anunţat că a cerut organizarea unei dezbateri pe tema "noului" program de guvenare al PSD, arătând că în decembrie oamenii au votat pentru cu totul altceva decât măsurile pe care le vor introduse acum Dragnea & Co. În plus, PSD trebuie să audă ce are de spus mediul de afaceri.

"Am cerut astăzi o dezbatere publică pentru măsurile introduse de PSD plus BNR în noul program de guvernare. Pentru că aceste măsuri nu au fost votate de români în decembrie. Deci nu poate să vină nimeni cu această scuză “nu trebuie să discutăm despre ele pentru că au fost votate”. Nu au fost votate, acestea sunt măsuri noi, sunt măsuri care sunt vehiculate pe lângă Guvern din 2000. Şi Ponta a încercat cu taxa de stâlp la un moment dat şi cu electorata, a avut mai multe variante, toate au picat.

Deci e nevoie de această dezbatere, a fost aprobată şi sper că marţi sau miercuri, sper că marţea viitoare să avem această dezbatere în Parlament cu partidele politice implicate, oameni de afaceri, asociaţia băncilor şi aşa mai departe. Pentru că trebuie să ştim toţi care sunt efectele posibile ale acestei schimbări şi unde ne pot duce în contextul actual şi vreau să aud şi eu ce au de zis oamenii de afaceri, pe mine asta mă interesează. Şi vreau să audă şi cei de la PSD ce au oamenii de afaceri de spus", a declarat Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor