Curtea Supremă israeliană dă un termen limită pentru găsirea unei soluţii privind demiterea şefului Securităţii

Curtea Supremă a Israelului a acordat marţi guvernului şi biroului procurorului general un termen-limită pentru a găsi o soluţie în privinţa deciziei controversate a guvernului de a-l demite pe şeful Agenţiei de Securitate Internă a Israelului (Shin Bet), Ronen Bar, potrivit France24.
În urma unei audieri de câteva ore, care a fost întreruptă pentru scurt timp de proteste din partea susţinătorilor şi criticilor guvernului, preşedintele Curţii Supreme, Yitzhak Amit, a spus celor două părţi să găsească un compromis.
„Deoarece am văzut câteva semne de voinţă aici... vă acordăm timp până după Paşte (după 19 aprilie) pentru a încerca să ajungeţi la un fel de soluţie creativă, agreată de ambele părţi”, a declarat Amit.
Premierul Benjamin Netanyahu a anunţat luna trecută că guvernul său a aprobat în unanimitate o moţiune de demitere a şefului Agenţiei de Securitate Internă (Shin Bet), citând „lipsa de încredere” şi cerându-i lui Bar să îşi părăsească postul până la 10 aprilie.
În hotărârea sa, instanţa supremă a declarat că Bar „va continua să îşi îndeplinească atribuţiile până la o decizie ulterioară”, adăugând că „nimic nu împiedică interviurile cu candidaţii pentru post, fără a anunţa o numire”.
Netanyahu a declarat că hotărârea instanţei „de a amâna cu 10 zile sfârşitul mandatului şefului Shin Bet este derutantă”.
Audierea de marţi a avut loc în urma petiţiilor depuse de partidele de opoziţie şi de grupuri non-profit, care au contestat legalitatea demersului guvernului, pe care Curtea Supremă îl îngheţase deja până la emiterea unei hotărâri.
Protestele au avut loc în faţa sălii de judecată din Ierusalim, iar în interior, strigătele şi întreruperile au forţat judecătorii să oprească procedurile după numai 30 de minute.
„Nicio instanţă din lume nu este condusă în acest fel”, a declarat Amit după ce i-a avertizat pe susţinătorii guvernului şi pe criticii care au întrerupt audierea, transmisă în direct.
Amit a cerut o pauză, în timpul căreia încăierările dintre părţi au continuat în afara sălii de judecată.
Audierea a fost reluată aproximativ o oră mai târziu, fără public, „pentru a permite tuturor părţilor implicate dreptul de a argumenta fără teamă”, potrivit judecătorilor.
Avocatul Zion Amir, care reprezintă guvernul, a declarat că „aceasta este o petiţie pur politică”.
Ronen Bar a ripostat la demersul guvernului de a-l concedia, respingând argumentele lui Netanyahu drept „acuzaţii generale, nefondate”, motivate de „interese personale”.
Decizia a fost menită să „împiedice investigaţiile privind evenimentele care au condus la 7 octombrie şi alte chestiuni grave” care sunt analizate de Shin Bet, a afirmat Bar, referindu-se la atacul Hamas asupra Israelului din 2023.
"Anti-democraţie"
Procurorul general Gali Baharav-Miara a avertizat, de asemenea, că destituirea lui Bar a fost „viciată de un conflict de interese personal din partea prim-ministrului, din cauza anchetelor penale care implică asociaţii săi”.
Baharav-Miara se referea la un caz, supranumit de presa israeliană „Qatargate”, în care consilierii apropiaţi ai lui Netanyahu sunt anchetaţi pentru că ar fi primit bani din emiratul din Golf care a găzduit mult timp biroul politic al Hamas.
Tomer Naor, de la Mişcarea pentru o guvernare de calitate în Israel, care a depus una dintre petiţii, a declarat că „Netanyahu se află într-un grav conflict de interese”.
Dov Halbertal, un avocat care a venit să asiste la audiere, a declarat că „Netanyahu este conducătorul, el poate concedia pe oricine doreşte, în special pe Ronen Bar, şeful Shin Bet, responsabil pentru masacrul” din 7 octombrie 2023.
El a declarat că este „anti-democratic” faptul că instanţa audiază aceste petiţii.
Baharav-Miara, care s-a aflat adesea în conflict cu administraţia Netanyahu în legătură cu independenţa sistemului judiciar, a declarat că demiterea lui Bar ar putea duce la politizarea acestei funcţii influente.
Numit şef al Shin Bet în octombrie 2021 de către guvernul anterior, condus de opozanţi ai lui Netanyahu, Bar a intrat în conflict cu acesta de la revenirea acestuia la putere la sfârşitul anului 2022.
Ronen Bar a criticat o propunere guvernamentală de reformare a sistemului judiciar, care a scos sute de mii de israelieni în stradă, în semn de protest, şi care a fost temporar amânată când a început războiul din Gaza cu atacul Hamas.
Bar, care ar fi trebuit să îşi încheie mandatul anul viitor, a sugerat că ar lua în considerare o demisie anticipată din cauza rolului său în eşecul de a preveni atacul din 7 octombrie, dar numai după încheierea războiului şi eliberarea ostaticilor deţinuţi în Gaza.