Cum se circulă cu trenul: Călători înghesuiţi ca sardelele. CFR vinde bilete la un "vagon fantomă"

Dornici să călătorească în condiţii decente, multi cetăţeni, unii însoţiţi de copii mici, au plătit în plus pentru a-şi rezerva un loc în trenul Regio 3012. Nu mică le-a fost surpriza când, ajunşi în tren, au constatat că vagonul pentru care li se vânduseră locuri nu există...
Gara de Nord, trenuri şi călători (Epoch Times România)
Loredana Diacu
05.06.2017

Sute de persoane care s-au întors duminică de la munte cu trenul Regio 3012 au călătorit ca sardelele. Mame cu copii mici au fost obligate să stea în picioare între scaune, în timp ce tinerii s-au aşezat efectiv pe jos pe holurile dintre vagoane. Motivul? CFR a vândut bilete în neştire la un tren care a făcut ruta Braşov - Bucureşti având în componenţă doar două vagoane, deşi era vacanţă şi se ştie că românii, în astfel de zile, călătoresc.

Trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosiv)
Trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosiv)

Călătorie de coşmar cu trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosif)
Călătorie de coşmar cu trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosif)

Mai mult, zeci de persoane au acuzat că li s-au vândut bilete cu loc (locul se taxează suplimentar) la un vagon care nu există. Mai exact, oamenii au cumpărat - unii de la casele de bilete, cu puţin timp înainte de plecarea trenului alţii cu o zi în urmă - locuri la vagonul trei al trenului format din două vagoane.

"Am fost un grup de 30 de persoane care am luat 30 de bilete cu rezervări de locuri, special şi, la întoarcere, vagonul numărul 3 nu a existat.

(Biletele le-am luat n.r.) din Bucureşti de aici, ieri. Am plătit 7 lei dus-întors rezervarea de loc, la dus a fost ok, deşi chiar şi la dus ne-am certat cu lumea că asta este, foarte aglomerat, şi la întoarcere s-a întâmplat ca vagonul 3 să nu existe, (au fost n.r.) doar două vagoane, 1 şi 2.

Şi foarte multă lume care avea rezervări pe locuri, deci s-au luat bani pe rezervări dar n-a fost vagonul. Vagonul fantomă a lipsit. Facem o reclamaţie, trebuie, în situaţia asta nu se poate, oricum e prima oară şi ultima în care mai merg cu trenul", a declarat Marian Zane, unul dintre călători, pentru Epoch Times.

Ajunşi în Bucureşti, după mai bine de trei ore şi jumătate de mers în picioare sau înghesuiţi pe holuri (pentru biciclişti în special, călătoria a fost un coşmar), călătorilor care s-au prezentat la una dintre casele de bilete li s-a spus că, de fapt, este o eroare, în sensul în care deşi trenul avea 2 vagoane, acestea aveau numărul 1 şi 3... însă controlorul n-a ştiut.

"Vagonul 2 nu a fost în compunerea trenului. Nu au fost vândute bilete la vagonul numărul 2, la vagonul 1 şi 3 au fost vândute biletele, să ştiţi", a afirmat casieriţa.

Degeaba i-au spus călătorii angajatei CFR de la casă - ba chiar i-au arătat şi poze doveditoare - că vagoanele erau numerotate cu 1 şi 2 şi că inclusiv controlorul le-a spus că vagonul 3 nu există, casieriţa a continuat să susţină că a fost o neînţelegere.

Trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosif)
Trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosif)

Trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosif)
Trenul RE 3012 (Cristian Andrei Iosif)

Întrebat cum vede rezolvarea situaţiei, unul dintre tinerii ce au călătorit în picioare în aglomeraţia greu de descris răspunde:

"În primul rând, suplimentarea de vagoane, nu? Nu stiu care e explicaţia pentru care s-au dat atâtea bilete, de ce s-a ajuns în situaţia de a călători aşa cum am călătorit, de stat cu copii în braţe pe scări, de stat pe jos, adică într-o situaţie inacceptabilă.

Nu trebuie să vin eu cu soluţii dacă CFR-ul să suplimenteze numărul de vagoane sau să nu mai vândă bilete, la un moment dat, ei trebuie să vină cu o soluţie, nu eu. Mi-aş dori să călătorim civilizat, nu în condiţiile din seara asta", spune tânărul.

Cât despre alţi călători, unii au cerut înapoi banii daţi pe loc - rambursarea banilor însemnând, în viziunea lor, o asumare a vinii din partea CFR - şi mai toţi au anunţat că vor depune plângere.

Referitor la cei în măsură să clarifice situaţia, respectiv CFR, redacţia noastră a cerut informaţii atât despre cum a fost posibil să se vândă bilete la un vagon inexistent cât şi despre politica vânzării de bilete, a formării garniturilor de tren - căci nu este prima oară când personalurile vin dinspre Braşov spre Bucureşti cu doar două vagoane în componenţă - şi vom reveni cu poziţia instituţiei când ne va fi comunicată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor