Dosar cu prejudiciu de peste 6 milioane de euro la CFR Marfă. Toată conducerea vizată de anchetă
alte articole
Întreaga conducere executivă a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR MARFA" S.A, în frunte cu fostul director general Mihuţ Crăciun, este implicată într-o gruparea infracţională ce ar fi cauzat statului un prejudiciu de 6,3 milioane de euro. În acest dosar, instrumentat de DIICOT, se desfăşoară ample percheziţii în Bucureşti şi în nouă judeţe, relatează hotnews.
Potrivit DIICOT, în anul 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă "CFR MARFA" S.A s-a constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, în scopul subevaluării bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.
Subevaluarea a fost făcută prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri Bucureşti, în baza procedurii de licitaţie deschisă iniţiată de S.N.T.F.M. "CFR MARFA" S.A a celor 2450 de vagoane pe roţi, la preţ de fier vechi, deşi, în conformitate cu standardele în materie, deşeurile metalice provenite din casarea materialului rulant se încadrau în categorii de deşeuri cu o valoare de piaţă net superioară, respectiv "deşeuri fier vechi special" (oţel) şi "fier vechi greu".
În urma acestei manopere frauduloase, care, potrivit DIICTO, a fost premeditată de managementul CFR MARFA, s-a realizat practic o subevaluarea a bunurilor vândute cu 82,42% în cazul "deşeurilor fier vechi special" (oţel) şi cu 46,56% în cazul deşeurilor fier vechi greu.
Procurorii mai arată că primul nivel al grupului infracţional organizat a fost constituit din conducerea executivă a societăţii S.N.T.F. MARFA "C.F.R. MARFA" S.A, compusă din directorul general Mihuţ Constantin Crăciun, directorul operaţiuni dezvoltare Daniel Ciobanu, directorul Departamentului Vânzări-Trafic Eugen Tudor, directorul economic-financiar Pavel Bărculeţ, managerul juridic Silviu Valeriu Costea, directorul Trafic Constantin Alupoaie, directorul vagoane Florin Enache, seful Biroului Urmărire Contracte Mariana Căpăţână şi seful Serviciului Exploatare Vagoane George Niculescu. Mihuţ Crăciun a fost revocat din funcţia de director general al CFR Marfă în decembrie 2016.
Acest grup a iniţiat vânzarea la Bursa de mărfuri a celor 2450 de vagoane la preţ de fier vechi, prin subevaluarea lor şi obţinerea unui preţ mai mic decât valoarea reală.
Al doilea palier al grupului infracţional organizat a fost reprezentat de către funcţionarii din cadrul sucursalelor S.N.T.F. MARFA "C.F.R. MARFA" S.A. Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Craiova, Cluj şi Constanţa, iar al treilea palier al grupului infracţional organizat a fost constituit din reprezentanţii S.C. REMAT S.A.Călăraşi, beneficiara contractului.
Cele 2450 de vagoane supuse casării au însumat cantităţile de 35.002,12 tone de oţel şi 16.584,50 tone de fier vechi greu, cantităţi menţionate în documentele încheiate ca fier vechi, mai precizează sursa citată. Prejudiciul din dosar depăşeşte 6,3 milioane de euro.
Procurorii efectuează în cursul acestei dimineţi 63 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman şi Dâmboviţa. În urma percheziţiilor, la audieri vor fi aduse 40 de persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.