Cum au profitat Jiang Zemin şi fiul său de pe urma corupţiei

Lin Feng
02.07.2012

S-a descoperit că fiul lui Jiang Zemin a fost implicat în mai multe scandaluri majore de corupţie în 2007, dezvăluind o parte din secretele din spatele practicii de spălare a banilor de către liderii Partidului Comunist Chinez (PCC) prin privatizarea întreprinderilor de stat.

Jiang Zemin a fost conducătorul Chinei între 1989-2002, iar acest lucru i-a dat posibilitatea de a abuza de puterea sa politică şi de a deturna resurse guvernamentale.

Conform ziarului Renmin, s-a raportat că Jiangsu a fost locul în care a început operaţiunile lui Jiang Zemin de spălare a banilor, deturnând banii contribuabililor chinezi.

În provincia Jiangsu, Jiang Zemin a abuzat de puterea sa politică pentru a câştiga profituri enorme din spălarea banilor, prin proiecte finanţate de guvernul central.

Potrivit unor surse interne de la Beijing, când Zhu Rongji a fost premierul Chinei, el a aprobat planul propus de Jiang Zemin pentru "privatizarea întreprinderilor de stat" şi a lucrat cu Jiang la promovarea dezvoltării acestora. Zhu Rongji a promis să scoată întreprinderile chineze de stat din sărăcie în termen de trei ani. Dar doi ani mai târziu, Zhu şi-a dat seama brusc că mai multe întreprinderi de stat au devenit aşa-numitele "găuri fără fund"; indiferent de câţi bani au fost investiţi în întreprinderi, ele nu s-au dezvoltat niciodată, dar au continuat în schimb să ceară mai multe fonduri de la stat.

Fondurile alocate de către guvernul central pentru întreprinderile de stat au fost transformate în diferite forme de împrumuturi pentru stimuli economici. Prin formarea unor societăţi mixte cu anumite corporaţii străine, oficialii guvernamentali au reuşit să câştige profituri personale prin acest proces. Privatizarea întreprinderilor de stat a pregătit scena pentru transferul activelor private ale lui Jiang în străinătate, care a contribuit la spălarea ulterioară a banilor.

Pe măsură ce China şi-a deschis uşile pentru întreprinderile străine, ea şi-a deschis uşile şi pentru canale suplimentare de corupţie, deoarece companiile străine îl asistau pe Jiang în procesul de spălare a banilor.

Potrivit relatărilor din cartea Orice pentruputere: Povestea adevărată a lui Jiang Zemin din China - bazată pe surse din Shanghai apropiate lui Jiang şi publicată de ziarul The Epoch Times - după ce Jiang a fost numit lider al partidului, în 1993, fiul său s-a întors în China din America şi a pornit-o pe calea corupţiei alături de tatăl său. În 1994, Jiang Mianheng a folosit mai multe milioane de yuani pentru a cumpăra întreprinderea de stat Shanghai Joint Venture, care valora câteva sute de milioane de yuani la Bursa de Valori din Shanghai în acel moment. Aparent, aceasta încă era o întreprindere de stat, dar în realitate, ea a devenit proprietatea privată a lui Jiang Mianheng.

În carte este prezentată lista întreprinderilor de stat ce au fost achiziţionate de fiul lui Jiang, care cuprinde China Netcom Telecomunications Limited (wang tong), Shanghai Automobile Industry (shanghai qiche gongye jituan gongsi), Shanghai Information Network (shanghai xinxi wangluo) şi Shanghai Airport Corporation (shanghai jichang jituan gongsi). Prin procesul de privatizare, aceste întreprinderi de stat au devenit proprietăţi private ale familiei lui Jiang.

Multe persoane străine proeminente din domeniul afacerilor şi politicii au încercat să îşi creeze legături strânse cu Jiang Zemin după ce acesta a ajuns la putere, inclusiv un fost director executiv al unei firme importante de pe Wall Street. Această persoană a format o bancă de investiţii între o altă firmă importantă de pe Wall Street şi o bancă chineză de stat; această bancă de investiţii a devenit canalul cel mai important prin care o cantitate imensă de active au fost colectate şi transferate din China, în conformitate cu surse interne de la Beijing.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor