Ştiri necenzurate despre tentativa de asasinat asupra liderului chinez

În data de 1 mai, în jurul orei 7:00 am, un blogger chinez a găsit ştiri pe Baidu.com despre tentativa de asasinare a liderului chinez Hu Jintao în 2006. Baidu este cel mai mare motor de căutare din China.
Congresul Naţional al Poporului, Beijing, 14 martie, 2004. Se spune că Jiang Zemin (în picioare, dreapta) ar fi condus tentativa de asasinare a lui Hu Jintao (stânga, jos) în 2006 (Getty Images)
Wang Haitian - NTD Television
07.05.2012

În data de 1 mai, în jurul orei 7:00 am, un blogger chinez a găsit ştiri pe Baidu.com despre tentativa de asasinare a liderului chinez Hu Jintao în 2006. Baidu este cel mai mare motor de căutare din China.

Televiziunea NTD a confirmat faptul că atunci când se utilizează cuvinte cheie, cum ar fi "asasinare Hu pe flota Marea Nordului", "asasinare Hu la Marea Galbenă" şi "Zhang Dingfa asasinare Hu," pe motorul de căutare, există link-uri către mai multe site-uri, şi unele dintre ele furnizează descrieri detaliate ale incidentului. Televiziunea NTD, de asemenea, a constatat că "Hu asasinat" nu a fost cenzurat pe Sina Weibo.

Povestea, aşa cum a relatat revista Tendinţe din Hong Kong, s-a desfăşurat astfel:

În mai 2006, Hu Jintao a vizitat în secret o bază a Marinei, în Qingdao, provincia Shandong. El s-a îmbarcat pe cel mai avansat distrugător de rachete teleghidate pentru a inspecta flotele din Marea Galbenă. Dintr-o dată, două flote au tras simultan spre distrugător. Distrugătorul a virat imediat şi a părăsit zona cu viteza maximă.

Aparent, nici a flotă nu a fost suficient de rapidă pentru a prinde distrugătorul. După ce distrugătorul a ajuns într-o zonă sigură, Hu a revenit la baza de la Qingdao, nevătămat, şi a zburat direct în provincia Yunnan. O săptămână mai târziu, Hu a revenit la Beijing după o autorizaţie de securitate.

Incidentul este frecvent aflat de pe Internet - unde poate fi discutat - ca fiind planificat şi executat de către fostul lider chinez Jiang Zemin.

Mulţi bloggeri chinezi au început să discute despre incident afirmând că Baidu ar putea avea cuvinte cheie necenzurate referitoare la tentativa de asasinare, ca un semn că Partidul Comunist Chinez (PCC), la nivel de bază, plănuieşte o zi de dat socoteală pentru facţiunea lui Jiang.

Raportul revistei Tendinţe spune că Jiang Zemin a planificat asasinarea împreună cu Zeng Qinghong, un membru puternic al Comitetului permanent al Biroului Politic. Teoria spune că au vrut sa îl elimine pe Hu, astfel încât Zeng Qinghong să poată deveni secretarul general al PCC , şi următorul lider al ţării. În acest caz, facţiunea lui Jiang Zemin ar fi deţinut din nou controlul.

Hu ripostează

Riposta lui Hu a fost dură după ce a scăpat de asasinat. Întâi l-a zdrobit pe Chen Liangyu, fostul şef al PCC în Shanghai şi membru al Biroului Politic PCC, pentru implicarea sa în acte de corupţie. Hu a eliminat, de asemenea, mulţi membri ai clicii lui Jiang din Shanghai şi i-a diminuat influenţa în armată.

Comandantul adjunct de atunci al marinei chineze, Wang Shouye, a fost condamnat la moarte, dar el a primit o amânare pentru că a renunţat la partenerul său, Ting'an Jia, un oficial important din clica lui Jiang Zemin la acel moment.

Analiştii spun că Hu l-ar fi lăsat intenţionat în viaţă pe Wang, ca viitor martor împotriva lui Jiang. Zhang Dingfa, prietenul lui Jiang Zemin şi comandantul marinei, care a efectuat tentativa de asasinat a lui Hu Jintao, a murit de curând, se pare din cauza unei boli. Moartea lui Zhang Dingfa nu a fost popularizată. Nici Xinhua, nici cotidianul Armata de Eliberare, portavoci ale Partidului şi armatei, nu au transmis ştirea.

"Zhang Dingfa" şi "Chen Liangyu" au devenit cuvinte cenzurate pe Baidu. Mai târziu Liu Zhihua, pe atunci viceprimar la Beijing, Chen Liangyu şi Du Shicheng, pe atunci şef al PCC în Qingdao, au fost investigaţi şi eliminaţi din posturile lor. Huang Ju, membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic, a murit de cancer şi un alt membru, Jia Qinglin, a fost bombardat cu scandaluri.

Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor