Cadre cu vechime din partid publică o scrisoare deschisă către liderul chinez Hu Jintao şi premierul Wen Jiabao

Zhou Yongkang, membru al Comitetului Central al PCC, poate avea aceeaşi soartă cu Bo Xilai
Zhou Yongkang, membru al Comitetului Central al PCC, poate avea aceeaşi soartă cu Bo Xilai (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Şaisprezece cadre cu vechime din Partidul Comunist Chinez (PCC) au semnat o scrisoare deschisă, adresată liderului chinez Hu Jintao şi premierului Wen Jiabao, publicată online pe 9 mai.

Autorul scrisorii, Yu Yongqing, a confirmat autenticitatea acesteia în cadrul unui interviu telefonic acordat Epoch Times.

Scrisoarea are câteva cerinţe în ceea ce îl priveşte pe Zhou Yongkang, incluzând înlăturarea acestuia din Comitetul Central şi din postul de secretar al Comitetului de Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), recunoaşterea de către acesta a fărădelegilor împotriva Falun Gong, demisia din toate posturile, inclusiv renunţarea la statutul de membru de partid, precum şi anchetarea lui Zhou de către Comisia Centrală pentru Disciplină.

Zhou Yongkang controlează întregul aparat de securitate a Chinei, prin postul său din cadrul CAPL, fiind numai unul dintre cei nouă membri ai Comitetului Central al Biroului Politic, cel mai înalt organ de putere al regimului. În martie s-au răspândit zvonuri în privinţa acestuia şi a lui Bo Xilai, recent căzut în dizgraţie şi expulzat din partid, cum că ar fi plănuit o lovitură de stat pentru a împiedica ascensiunea lui Xi Jinping şi a-l instala pe Bo în nucleul puterii politice din China.

Mutare curajoasă

Petiţia este demnă de luat în considerare pentru că autorii acesteia ţintesc direct împotriva persoanei care are puterea necesară pentru a-i elimina.

"De obicei, astfel de autori ar formula cerinţe generale, precum cea pentru reformă în sistemul politic," a afirmat comentatorul Zhang Tianliang. "Faptul că o anumită persoană este numită este un lucru rar întâlnit."

Scrisoarea a fost publicată pe site-ul Canyu.org, din Presa Liberă a Chinei.

Scrisoarea mai cere înlăturarea lui Liu Yunshan din postul său de ministru al Departamentului Central de Propagandă, precum şi împiedicarea lui de a participa la viitoarea întâlnire a Comitetului Central din cadrul celui de-al XVIII-lea Congres Naţional al Poporului.

Liu Yunshan, care este văzut în general ca fiind parte a facţiunii lui Hu Jintao, este unul dintre cei zece candidaţi propuşi pentru Comitetul Central.

Crimele lui Mao şi ale succesorilor acestuia

Cei 16 semnatari din oraşul Zhaotong, provincia Yunnan, au enumerat crimele lui Mao Zedong şi ale succesorilor acestuia. Au mai expus şi intenţiile lui Zhou Yongkang şi ale lui Bo Xilai de a reface Revoluţia Culturală, precum şi planul unei lovituri de stat la Chongqing.

Yu Yongqing a afirmat: "În cadrul diverselor mişcări, intelectualii şi ţăranii au fost reprimaţi brutal. În urma chinurilor Revoluţiei Culturale a lui Mao Zedong din China, succesorii acestuia, Deng Xiaoping şi Jiang Zemin sunt responsabili pentru masacrul din 1989, din Tiananmen şi actuala persecuţie a Falun Gong..."

Yu consideră că aceste evenimente au ruinat viitorul Chinei şi că autorii ar trebui traşi la răspundere. Guvernul trebuie să se justifice în faţa celor persecutaţi, a mai spus Yu. Dacă PCC nu  se schimbă, poporul se va răscula şi îl va da jos de la putere.

Alt semnatar, Wu Zhibo, a afirmat că este de părere că Beijing a fost la curent cu sprijinul acordat de Zhou Yongkang lui Bo Xilai. A mai menţionat că zilele de întuneric şi fărădelege din timpul Revoluţiei Culturale nu ar trebui să revină în China.

Scrisoarea a afirmat că ideologia lui Mao a jucat un rol fundamental în lupta politică actuală din China, precum şi în intriga politică creată de fostul secretar de partid din Chongqing, Bo Xilai, alături de Zhou Yongkang. Dacă fostul şef al poliţiei din Chongqing, Wang Lijun, nu ar fi încercat să fugă la Consulatul SUA din Chengdu pe 6 februarie, China ar fi suferit consecinţe inimaginabile, afirmă scrisoarea.