Cum arată speranţa de viaţă la naştere pentru femeile din România [Eurostat]

(YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
05.11.2024

În Europa, părinţii de azi pot spera ca, în general, copiii lor să trăiască mai mult dacă se nasc în vestul şi în sud-vestul continentului decât în parte răsăriteană a continentului, arată noi date publicate de Eurostat. De exemplu, în Spania, o fetiţă născută în 2022 are şanse să trăiască cu până la şapte ani mai mult decât una născută în România.

Potrivit datelor, în Uniunea Europeană, fetele născute în 2022 aveau o speranţă de viaţă mai mare cu peste cinci ani decât băieţii. Speranţa de viaţă a unei femei depăşeşte 83 de ani. România înregistrează unele dintre cele mai pregnante diferenţe între femei şi bărbaţi din blocul comunitar, relatează Ziare.com.

În ceea ce priveşte fostele ţări socialiste şi cele care au fost în blocul sovietic, speranţele de viaţă sunt mai mici.

Datele Eurostat mai arată că femeile vor trăi mai mult decât bărbaţii în toate regiunile de dezvoltare analizate.

Cea mai mare speranţă de viaţă este în Comunitatea Madridului, cu 87,7 ani. Alte două regiuni din ţara iberică, Navarra li Castilla y Leon, ocupă locurile doi şi trei din UE, cu 86,9 şi, respectiv, 86,7 ani. Prin comparaţie, cele mai mici valori sunt 74,4 ani, în teritoriul insular francez Mayotte, căruia îi urmează trei regiuni bulgare: Severozapaden (76,4 ani), Severen tsentralen (77 de ani) şi Yugoiztochen (77,6 ani).

De asemenea, susţine Eurostat, România are mai multe regiuni care înregistrează cele mai mari diferenţe de gen, alături de ţările baltice şi mai multe părţi din Polonia. Cea mai mare discrepanţă a fost înregistrată în Letonia, unde speranţa de viaţă la naştere era cu 10 ani mai mare la femei decât la bărbaţi. Diferenţele au fost în general semnificativ mai mici în Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos şi Suedia. Totuşi, cea mai mică diferenţă a fost observată în Mayotte, unde femeile se pot aştepta să trăiască cu 0,4 ani mai mult decât bărbaţii.

În ceea ce priveşte femeile, cea mai mare speranţă de viaţă la naştere în 2023 era 79,9 ani, în regiunea Bucureşti-Ilfov. Zona Capitalei este urmată de regiunea Centru, cu 79,5 ani, după care vine Sud-Vest Oltenia cu 79,4. Cea mai redusă speranţă de viaţă este în regiunea Vest, cu 78,6.

Totodată, mai spun datele, la bărbaţi, diferenţele între regiuni sunt mai mari, cu cea mai mare tot în Bucureşti-Ilfov. Aici, bărbaţii au o speranţă de viaţă de puţin sub 73 de ani. După această regiune urmează Sud-Vest Oltenia, cu 71,8 ani, împreună cu Nord-Vest şi Centru, ambele cu 71,7 ani. Pentru bărbaţi, cea mai redusă speranţă de viaţă la naştere era 70,4 ani, în Nord-Est şi Sud-Est.

Mai multe date aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor