Zamfir a răbufnit la "gurul" Băsescu după "tupeul" de a râde de candidaţii PSD bătuţi cu votul diasporei

Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Ana Ion
05.11.2024

Declaraţiile făcut de fostul preşedinte Traian Băsescu după victoria Maiei Sandu în faţa candidatului prorus Alexandr Stoianoglo, cu ajutorul decisiv al diasporei, au devenit subiect de dezbatere în emisiunea "Studio Politic" de la Digi24, moderată de Anca Orheian. S-au lansat acuzaţii de "securism" din toate direcţiile.

Jurnalistă: Tot legat de oameni care sunt de ani în politică, e vorba de fostul preşedinte Traian Băsescu, care a ironizat mai mulţi foşti candidaţi PSD la alegerile prezidenţiale din România. Şi referindu-se la victoria Maiei Sandu, care a obţinut un nou mandat în fruntea Republicii Moldova, cu ajutorul voturilor din străinătate, fostul şef de stat de la Bucureşti a declarat aşa, şi citez: "Vladimir Putin a intrat şi el în clubul select al celor bătuţi cu votul de diaspora purtătoare de paşaport românesc."

Şi aminteşte de Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta, toţi trei fiind foşti candidaţi la prezidenţiale, care în turul 2 au pierdut cursa după un vot decisiv în diaspora. Şi continuă fostul preşedinte Traian Băsescu, iarăşi vă citez: "Măcar Putin a avut demnitatea să nu spună că l-a furat Maia Sandu." Aluzie, desigur, şi la ceilalţi trei foşti candidaţi.

Şi vreau să vă arăt şi o reacţie de la echipa lui Mircea Geoană la acest atac pe care l-am văzut. E vorba de Liviu Iolu, susţinătorul lui Mircea Geoană la alegeri, care spune cam aşa: "Echipa de campanie a lui Mircea Geoană nu comentează părerile unui fost preşedinte, despre care publicul a aflat, din păcate, abia după ce şi-a încheiat mandatul, că a fost turnător la securitate."

Ionuţ Moşteanu (USR): Legat de acum, uitându-se către Mircea Geoană, mai sunt altele... Mircea Geoană vorbeşte de securişti, dar tatăl lui Geoană a fost general de securitate, care a avut un rol la Revoluţie. General de securitate, pe bune. Şi Geoană, apoi, a fost promovat de securişti, în '90, imediat după Revoluţie, adus de la nu ştiu ce firmă, Energomontaj – era inginer – pe aici, prin Bucureşti, hop, ţop, la Ministerul de Externe. Cum se întâmplă asta? Magie, cum s-a întâmplat?!

Şi de atunci, cariera lui a fost legată 25 de ani de PSD, a fost numit de Iliescu ambasador, de Năstase, premier, de Viorica Dăncilă trimis la NATO şi a fost preşedintele PSD. Adică, da, sunt doi securişti, amândoi. Securiştii între ei se cunosc mai bine.

Jurnalistă: Legat de povestea asta cu candidatul PSD care pierde în al doilea tur, asta e temerea cea mai mare acum în campania asta, cred. Mă gândeam eu apropo de candidatul PSD care pierde în al doilea tur, ştiţi, de care aminteşte, e drept, în povestea cu omul Mircea Geoană.

Daniel Zamfir (PSD): Eu nu cred că trebuie să-l iau acum ca guru după ce, la terminarea celor două mandate, Traian Băsescu spune cu guriţa lui că a patronat un stat mafiot. Dom'le, a spus-o preşedintele ţării, la un an de când a terminat mandatul a spus că este un stat mafiot pe care l-a creat. Să mai aibă tupeul omul ăsta să vorbească despre ce trebuie făcut în România şi cum să ironizeze tot ce s-a întâmplat...

Nu comentez de Băsescu, dar, în schimb, aş vrea să comentez de ce spune domnul Moşteanu cu privire la părinţii securişti. Iar aţi pierdut ocazia să tăceţi, domnule Moşteanu, pentru că dumneavoastră aveţi acolo nişte colegi de partid ai căror părinţi au fost bătrânii ăia securişti de pe vremea lui Ceauşescu. Păi tata lui Năsui, păi unchiul lui Vlad Voiculescu... Dom'le, ăştia au fost bătrânii securişti de pe vremea lui Ceauşescu. E foarte documentat.

Ionuţ Moşteanu: Ştiţi, cu ofiţerii de informaţii, când au zis în 2007: nici noi nu ştim câţi mai suntem...

Jurnalistă: Apropo de ce aţi spus dumneavoastră, o să vreau o reacţie şi de la Liviu Iolu.

Liviu Iolu (din echipa lui Mircea Geoană): Domnule Moşteanu a spus o minciună în direct, că tatăl domnului Geoană a fost general de securitate. Nu-i adevărat, a fost general al armatei române. Şi văd că o să continue dezinformările fără să li se mişte un muşchi pe faţă. Şi este păcat pentru această campanie.

Jurnalistă: Domnule Fenechiu, credeţi că râca asta de campanie pentru prezidenţiale, unde e miza foarte mare, o să mai vedem şi peste 20 de ani foşti candidaţi şi contracandidaţi care îşi aduc aminte?

Daniel Fenechiu (PNL): Sigur că da. Trebuie să spun că, lăsând la o parte ce a făcut şi ce nu a făcut Băsescu, a avut cuvintele la el. A fost un om care, practic, a fost spumos şi ăsta a fost un lucru care i-a adus voturi, nu atât performanţă de altă natură. Cred că, indiferent de cât de bine a guvernat sau că a fost sau nu a fost turnător, talentul de a spune anumite lucruri îl are... trebuie să recunosc că e pontos.

Jurnalistă: Domnule Glăvan, ce credeţi că mai scoate la iveală campania asta electorală?

Bogdan Glăvan (Forţa Dreptei): Că viciile statului român merg mână-n mână. Adică, dacă avem un stat condus de oligarhi, de nomenclatură securist-comunistă, nu-i de mirare că cresc taxele. Ei nu pot decât să crească taxele, pentru că din asta trăiesc. Dovada că România e pe drumul cel bun este că în administraţie vor fi oameni care n-au legătură cu structurile astea şi că taxele scad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor