S-au aprins spiritele în campanie. Zamfir: Din vreo 92 de şedinţe de la Senat, Ciucă s-a prezentat la vreo 4-5. Deci nu vine la muncă
Senatorul PSD Daniel Zamfir s-a dezlănţuit, într-o emisiunea Digi24, la adresa prezidenţiabilului PNL Nicoale Ciucă, pe care îl acuză - printre altele - că este "brelocul lui Iohannis" şi că nu prea trece prin Parlament. Replica liberalului Daniel Fenechiu nu s-a lăsat mult aşteptată.
Jurnalistă: Pentru că am văzut că tare bine se înţeleg partidele între ele, vreau să vă arăt şi un atac foarte recent, de fapt e o replică spumoasă a lui Nicolae Ciucă la adresa colegului său de guvernare.
Nicolae Ciucă: "Când ai pronunţat din nou sintagma bunelul, mi-a venit în minte următoarea idee. Mai bine bunelul decât urmaşul lui Nea Nelu."
Trebuie să mă îndrept către domnul Zamfir acum. E din weekend de la acel eveniment pe care l-au avut colegii liberali. Acum mi-e şi greu uneori să zic 'colegii liberali', dar zic că până la urmă guvernaţi împreună. Aşa de rău se vede.
Daniel Zamfir (PSD): E de weekend, într-adevăr şi, ştiţi, aşa e o glumă ca între foştii membri PCR, că şi domnul Iliescu şi domnul Ciucă au fost membri PCR. Acum, afinitatea domnului Ciucă la PSD nu e de ieri, de azi. Vreau să vă aduc aminte că domnul Ciucă a fost numit şef de stat major de ministrul PSD, domnul Mircea Duşa. Tocmai pentru că avea o afinitate faţă de PSD. Asta ca să fie limpede cât de antipesedist este domnul Ciucă şi cât de mult cu... Nelu şi Nea Nelu.
Iar dacă vorbim de urmaşi, păi domnul Ciucă este cel mai vaşnic urmaş al domnului Iohannis, dacă nu chiar mai rău decât domnul Iohannis, având în vedere apetitul de muncă al domnului Ciucă. Vreau să vă spun că, din vreo 92 de şedinţe de la Senat, domnul Ciucă s-a prezentat la vreo 4-5 şedinţe. Deci nu vine la muncă. Dincolo de faptul că, iată, îi face nişte servicii, pentru că domnul Ciucă ne-a spus în carte că el este la ordin. Aşa a spus domnia sa, că 'am luat-o ca pe un ordin' - rugămintea lui Iohannis de a intra în politică.
Da, la ordine a răspuns şi când domnul Fenechiu, cu toată convingerea, i-a făcut o lege ca să vină în Parlament domnul Iohannis, să facă lege pentru un singur om. Acum i-a repartizat, iată, casă domnului Iohannis, domnul Ciucă, direct. Înţelegeţi? Deci, apropo de breloc, că spunea aici colegul Moşteanu. Domnul Ciucă este fix brelocul domnului Iohannis.
Jurnalistă: O să-i ofer ocazia domnului Fenechiu să răspundă la circul acesta, cum să-l numesc, la atacurile astea aşa, foarte poetice între liderii coaliţiei de guvernare - "Mai bine bunelu' decât urmaşul lui Nea Nelu", spunea Nicolae Ciucă.
Daniel Fenechiu (PNL): Dacă comentezi o asemenea afirmaţie, o asemenea glumă, într-un context de comentariu, n-aş fi avut nimic de spus. Însă domnul Zamfir, într-o manieră de activist PCR, spunea vorbele astea, s-a lansat într-un atac, că Ciucă nu munceşte, că nu ştiu mai ce. Aşa a fost reacţia.
Spune domnul Zamfir că l-a numit Duşa pe Ciucă şef al Statului Major. Domnul Zamfir nu cunoaşte foarte bine legea, că Duşa nu numea nimic, Duşa propunea. Cel care l-a numit era şeful statului, care era Iohannis. Deci, dacă Iohannis nu voia...
Apropierea lui Ciucă cu PSD este o chestiune care există în capul vostru la PSD. Ciucă a fost un militar de carieră, care a avut relaţii bune cu cei cu care a lucrat, la Buzău a avut relaţii bune cu senatorii de Buzău şi atât.
Faptul că nu conduce lucrările Senatului, nu le conduce pentru că sunt foarte bine conduse lucrările Senatului când de Virgil Guran, când de Sorin Câmpeanu. Deci astea sunt genul de atacuri care sunt strict într-o cheie electorală...
Jurnalistă: Legat de declaraţia lui Ciucă.
Ionuţ Moşteanu: Ironia sorţii este - Klaus Iohannis, preşedintele PNL, a pus mai mulţi premieri PSD decât a pus Nea Nelu. Şi asta este trist pentru PNL, pentru dreapta din România.
Jurnalistă: Vreau, domnule Glăvan, cum de s-a întâmplat că lucrurile astea se văd doar în campanie electorală? Ştiţi, atacurile astea cu cine-i urmaşul cui? Cum oare se întâmplă asta în politică? Cum o percepeţi dumneavoastră?
Bogdan Glăvan (Forţa Dreptei): Este o realitate că, la 30 de ani de la Revoluţie, în continuare foarte mulţi oameni care au făcut parte din Partidul Comunist, din Securitate, sunt în continuare bine-mersi la putere, ca să zic aşa, în administraţie. Or, România se va schimba cu adevărat când aceste persoane vor dispărea din aceste funcţii. Nu pot să mai existe. Noi, dacă eram deştepţi şi demni, am fi aprobat punctul 8 de la Proclamaţia de la Timişoara şi n-am mai fi avut atunci problema asta. Am fi fost şi noi în pas cu Cehia, cu Polonia, cu alte ţări. Dar nu. Şi atunci tragem tarele astea după noi.
Şi, după 30 de ani, mai descoperim că cutare a fost membru PCR şi încercăm să ne ferim. N-avem cum să ne ferim, că asta este realitatea. Deci, este nevoie de primenirea clasei politice, este nevoie de oameni care n-au nicio legătură cu securitatea mai nouă sau mai veche, n-au diplome false, n-au fost la academiile securităţii, n-au fost membri PCR, n-au avut nicio tangenţă cu PCR. Asta este limpede, în opinia mea.
Daniel Zamfir: Domnule, e superb cum primenim clasa politică cu domnul Orban, care e de 35 de ani în politică.