Cum alegi o maşină second hand?

Maşină second hand
Maşină second hand (Facebook)

O bună parte din persoanele care doresc să aibă o maşină, nu au posibilitatea să-şi cumpere una nouă, iar ca variantă mai accesibilă aleg cumpărarea uneia second hand.

Cumpărarea unui autoturism la mâna a doua este o treabă mai delicată, deoarece trebuie să fim mult mai atenţi pentru a nu ne înşela în alegerea pe care o facem.

Alegerea unei maşini second hand este în mare parte o loterie, mai ales în România, unde oamenii ar face orice să ascundă defectele şi să obţină cât mai mulţi bani.

Sigur, pe piaţa second hand există maşini bune, care pot ţine mulţi ani şi pe care le cumperi după ce au suferit deja o devalorizare serioasă faţă de preţul de nou. Cum ajungi la ele este însă o problemă, pentru că, în general, vânzătorul român preferă să facă tot posibilul să ascundă o defecţiune majoră a maşinii, în loc să o repare înainte să scoată maşina la vânzare.

Vă sugerăm câţiva paşi pentru a vă ajuta în cumpărarea unei maşini second hand:

1. În primul rând gândiţi-vă la bugetul pe care îl puteţi aloca acestei achiziţii

Trebuie să aveţi în vedere nu numai preţul maşinii dar şi înscrierea ei şi alte taxe ca: asigurarea, rovinieta, impozitul, etc.

Pentru o maşină cu motorul de capacitate mai mare va costa mult mai mult asigurarea şi impozitul. De asemenea, trebuie să ţineţi cont că pentru anumite tipuri de maşini, mai pretenţioase, întreţinerea costă foarte mult.

Trebuie să vă informaţi mai dinainte despre aceste costuri şi ce anume vă puteţi permite, pentru a nu vă trezi că aţi luat o maşină pe care o ţineţi în garaj sau parcare pentru că nu o puteţi repara sau plăti taxele.

2. De unde cumpăraţi o maşină la mâna a doua?

Este de preferat să cumpăraţi din parcuri specializate, datorită siguranţei şi corectitudinii actelor şi a oarecărei garanţii oferite, cu toate că preţurile sunt ceva mai mari.

Târgurile de maşini sau anunţurile din ziare pot oferi ”ocazii”, dar şi complicaţii la înmatriculare sau probleme iscusit camuflate.

Nu cumpăraţi maşini aşa-zis "tunate". Nu este vorba aici de maşinile modificate de firmele consacrate de tuning auto, ci de acelea cu abţibilduri, aripioare, aerisiri, măşti modificate fără sens. În cele mai multe cazuri proprietarii acestora se visează piloţi de curse şi au impresia că un autocolant creşte performanţele maşinii, drept pentru care o forţează şi uzează.

În România, cele mai bine vândute automobile second-hand aparţin segmentelor A, B şi C, iar preţul mediu al acestora este de 6.000 – 10.000 de euro. Dacia este cea mai populară marcă şi în cazul vânzărilor second-hand, urmată de Volkswagen, Skoda, Ford, Seat, Renault, Peugeot şi Citroen. Marca Opel are şi ea o poziţie bună în clasament.

În privinţa achiziţionării, sunt multe site-uri cu maşini second hand, dar înainte de a cumpăra alegeţi o marcă şi un model. Apoi, dacă doriţi informaţii mai multe despre fiabilitate, puteţi intra pe forumuri.

Fiecare marcă are şi la noi în ţară fani care vă pot spune dacă au avut probleme tehnice, dacă cei de la reprezentanţe sunt amabili şi receptivi la problemele apărute, alături de costurile reparaţiilor. Astfel, vă puteţi face o părere dacă ceea ce doriţi să achiziţionaţi merită cheltuiala sau nu.

3. Verificări generale

Verificaţi actele, seriile (mare atenţie) şi anul de fabricaţie;

Verificaţi dacă cel ce vinde este şi proprietarul. De multe ori, sub pretextul că „o vând pentru un verişor, un unchi… etc.” se ascunde o maşină avariată sau cu probleme şi revândută la un preţ mai mare;

Întrebaţi ce reparaţii a suferit maşina şi dacă a avut accidente. Urmăriţi reacţia proprietarului când puneţi aceste întrebări;

Verificaţi cartea de service a maşinii sau facturile de revizii şi reparaţii. Dacă reviziile nu au fost făcute la timp maşina ar putea avea probleme mai târziu;

Verificaţi numărul de kilometri reali (la un service specializat). Se poate estima un parcurs mediu anual de 10 - 15.000 km pentru autoturismele pe benzină şi 20 - 25.000 km pentru cele diesel;

Interesaţi-vă de norma de poluare în care se încadrează şi nivelul de noxe;

Atenţie la acte! Trebuie să fie în absolută ordine, cu verificarea tehnică valabilă, dar care să nu expire în câteva luni.

În ţara noastră au început să apară centre de diagnosticare care sunt dotate cu testere profesionale ce pot descoperi şi cele mai ascunse defecte pe care le poate avea maşina. Din păcate, mulţi români nu ştiu cum şi unde se verifică o maşină second hand şi aleg variante mult mai proaste realizând achiziţia fără să o verifice în service.

Sfatul nostru este să vă faceţi o programare la unul din centrele de diagnosticare. Sunt mai multe în ţară depinzând şi de localitatea unde aveţi reşedinţa.

4. Verificarea caroseriei

Este preferabil să achiziţionaţi un autoturism care are încă vopseaua originală. Priviţi cu atenţie caroseria, pe zone, din mai multe unghiuri şi din mişcare. Eventualele deformări, camuflate cu chit şi vopsea, devin astfel vizibile prin reflexia diferită a luminii. Nealinierile, discontinuităţile curburilor şi muchiilor, cu schimbare bruscă de unghi, pot indica un eventual accident.

La multe dintre modelele actuale, spoilerele sunt din plastic. Sunt şanse să fie înlocuite, pentru că în de curs de câţiva ani nu prea au cum să scape neatinse. În cazul acestora, nu este o problemă că au fost revopsite, dar cu atât mai mult trebuie să căutaţi semne de lovituri prin împrejurimi, ca să vă asiguraţi că doar spoilerul a avut probleme.

Uitaţi-vă şi la suportul plăcuţelor de înmatriculare. Pe ele ar trebui să fie numele unui dealer al mărcii respective. Dacă sunt diferite şi dacă sunt inscripţionate cu numele altei mărci, înseamnă că au fost înlocuite, posibil tot în urma unui accident.

Urmăriţi uzura roţilor din faţă. O uzură accentuată pe o parte a benzii de rulare, la una din roţi sau la ambele, nu este de bun augur.

Verificaţi cu atenţie zonele în care roţile aruncă apă şi noroi (aripi, contraaripi, pasaje) - acolo pot apărea urmele de rugină.

Verificaţi elementele portante ale caroseriei: praguri, lonjeroane, ranforsări.

5. Verificarea interiorului

Verificaţi cu atenţie urmele de uzură şi kilometri parcurşi.

Dacă maşina are 70.000 km, dar urmele de uzură sunt accentuate pe tapiţerie, volan, schimbător, butoanele de pe bord şi frâna de mână, cu siguranţă că nu sunt kilometri reali. Dacă ajungeţi în punctul acesta, renunţaţi la maşina respectivă. Este clar că vânzătorul nu este sincer.

Verificaţi toate sistemele: semnalizare, lumini, comenzile geamurilor şi oglinzilor, aerul condiţionat, sistemul audio, absolut tot.

Un vânzător de bună credinţă nu va încerca să vândă maşina cu defecţiuni la aceste sisteme/comenzi. Totul trebuie să funcţioneze impecabil. Dacă găsiţi totuşi ceva în neregulă şi credeţi că nu este chiar ceva foarte costisitor, folosiţi asta pentru a trage în jos de preţ.

6. Verificarea motorului

O privire atentă sub maşină şi sub capotă poate descoperi scurgeri sau prelingeri de ulei, fenomen frecvent la maşinile uzate.

Atenţie! Este preferabil un motor prăfuit, dar fără scurgeri de ulei, unuia proaspăt spălat.

Verificaţi joja - este suficient ulei? Sunt depuneri pe jojă? Există urme de spumă albicioasă? Uleiul este foarte negru?

Întrebaţi cât ulei consumă motorul. Ascultaţi cu atenţie motorul, atât la relanti, cât şi la turaţie constantă de 2.500 - 3.000 de ture. Motorul trebuie să “toarcă” regulat, fără întreruperi. Nu trebuie să se audă zgomote metalice seci.

Atenţie la starea discurilor de frână. Dacă acestea prezintă fisuri, vor trebui înlocuite şi costă. Plus că denotă utilizare agresivă a frânelor, deci a întregii maşini.

Dacă prezintă urme puternice pe suprafaţă, înseamnă că s-a mers mult cu plăcuţe uzate complet, ceea ce iar nu este bine, pentru că denotă neglijenţă.

7. Proba de drum

Dacă nu aveţi suficientă experienţă (peste 50.000 km rulaţi), rugaţi pe altcineva să o facă.

Ce trebuie urmărit:

- Instalaţia de frânare (verificată prima): pedala “ţine” la prima apăsare? La o frânare de urgenţă, bruscă, maşina îşi păstrează sau îşi modifică traiectoria? Dacă trage într-o parte sau devine instabilă, există o problemă.

- Sistemul de rulare suspensie: prin apăsarea puternică asupra celor patru colţuri ale caroseriei maşina nu trebuie să oscileze, acesta fiind un semn ca telescoapele sunt "ok".

La o viteză constantă, cu ambreiajul călcat (transmisia decuplată), urmăriţi dacă există zgomote de rulment (huruit).

Atenţie la planetare! Dacă în viraje strânse, fără a decupla transmisia, se aud distinct zgomote intermitente de tipul loviturilor "surde", atunci sigur articulaţia planetarei este distrusă.

- Ambreiajul: la deplasare în pantă, accelerând brusc motorul, verificaţi dacă acesta tinde să se tureze fără ca autoturismul să-şi mărească viteza. Dacă acest lucru se întâmplă, înseamnă că ambreiajul patinează, iar reparaţiile pot costa sume consistente.

- Verificaţi precizia schimbătorului cutiei de viteze. Trebuie să meargă uşor, să nu agaţe şi să nu aibă curse foarte mari, pentru că asta înseamnă uzură accentuată la articulaţii.

Sperând că aceste informaţii vă vor fi de folos, vă dorim drum bun!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie