Sfaturi utile pentru alegerea unei baterii auto

Extinderea duratei de funcţionare, evitarea situaţiei neplăcute de a nu porni autovehiculul datorită acumulatorului descărcat se poate face prin menţinerea acestuia în starea încărcată şi verificarea periodică la 6 luni este.
Baterie auto (Facebook)
A. D.
03.02.2015

Există câteva indicii care vă pot spune rapid dacă o baterie auto trebuie înlocuită sau doar trebuie să fie încărcată. Aproape toate bateriile auto utilizate în prezent se bazează pe combinaţia plumb şi acid sulfuric, combinaţie implementată prin diverse soluţii tehnice. Dar indiferent de soluţia aleasă, acumulatorii Pb-H2SO4 împărtăşesc aceleaşi caracteristici fizico-chimice ce pot fi utilizate pentru a verifica starea lor de funcţionare.

Majoritatea producătorilor de baterii auto şi-au echipat acumulatorii cu densimetre ce pot indica cu aproximaţie starea de încărcare a acestora. Acestea sunt dispuse pe partea superioară a bateriei şi au forma unui disc de sticlă prin care se poate observa un punct de culoare verde intens în cazul încărcării complete, de un verde închis în cazul încărcării parţiale şi de culoare galbenă sau albă atunci când acumulatorul este defect şi trebuie înlocuit.

Ce trebuie să reţinem

Acumulatorul acumulează energia pe care o primeşte şi este normală descărcarea acumulatorului în condiţii extreme de funcţionare: temperaturi scăzute, număr mare de consumatori, consumatori conectaţi permanent, drumuri scurte, neutilizarea automobilului pe perioade lungi, etc.

Un acumulator încărcat îngheaţă la -67 °C pe când unul descărcat 50% îngheaţă la -12°C, iar pentru pornirea autovehicolului în condiţii normale un acumulator încărcat 25% este suficient.

Extinderea duratei de funcţionare, evitarea situaţiei neplăcute de a nu porni autovehiculul datorită acumulatorului descărcat se poate face prin menţinerea acestuia în starea încărcată şi verificarea periodică la 6 luni.

Foarte mulţi şoferi cumpără o baterie auto nouă doar atunci când maşina nu mai porneşte. O baterie auto are de obicei o durată de funţionare de până la patru, cinci ani. Unele rezistă chiar şi şase, şapte ani. Însă, pentru a nu avea surprize neplăcute, după 4 ani acumulatorul ar trebui schimbat cu unul nou, mai ales dacă dă din ce în ce mai des rateuri.

Sfaturi utile pentru alegerea şi întreţinerea unei baterii auto

1. Cum alegem bateria auto potrivită?

Înainte de a începe procesul de căutare şi alegere a unui acumulator auto nou, este necesar să consultaţi manualul automobilului, pentru a respecta indicaţiile precizate acolo.

Alegeţi corect tipul de acumulator potrivit maşinii (amperaj, dimensiuni).

Întotdeauna este binevenit un plus de capacitate pentru automobil, dar nu mai mult de 30% peste cea prescrisă de fabricant.

Nu achiziţionaţi niciodată o baterie auto sub necesităţile automobilului dumneavoastră!

Alegerea mărcii bateriei auto ţine de preferinţele dvs. personale. Însă, dacă nu aveţi deja o marcă preferată, vă puteţi interesa înainte de a cumpăra o baterie auto despre modelele şi firmele producătoare.

Puteţi afla informaţii preţioase pe site-uri de profil, pe forumuri auto, de la mecanicul dvs. auto şi chiar de la prieteni.

Printre cele mai cunoscute mărci se numără Varta, Rombat, Bosh, Caranda, Banner şi altele.

2. De unde achiziţionaţi o baterie auto?

Cele mai recomandate locuri pentru achiziţionarea unei baterii auto sunt centrele mari de vânzare a pieselor auto, dar şi magazinele online specializate în comercializarea de acumulatori auto. Indiferent că vei apela la un magazin obişnuit sau unul online, puteţi fi consiliat de vânzători în aşa fel încât să achiziţionaţi bateria auto potrivită maşinii dvs.

Vă recomandăm să alegeţi magazine care vând acumulatorul în stare perfect încărcată şi care oferă şi garanţie la produsul vândut.

De asemenea, dacă puteţi, cumpăraţi produsele fabricanţilor consacraţi, deoarece tehnologiile utilizate de către aceşti producători incorporează şi experienţa dobândita în urma reclamaţiilor din perioada de garanţie, adică aceştia investesc în dezvoltarea tehnologiei de fabricare, astfel garantând îmbunătăţirea permanentă a produsului.

Dacă achiziţionaţi un produs de calitate de la un producător renumit, nu veţi întâmpina nici probleme legate de eventualele reclamaţii în perioada de garanţie, dacă aceste probleme sunt cauzate de o eroare de fabricaţie.

Citiţi cu atenţie certificatul de garanţie al baterie auto şi ţineţi cont de indicaţiile referitoare la montarea, întreţinerea, regimul de încărcare şi condiţiile garanţiei.

Efectuaţi verificarea tehnică obligatorie impusă la cumpărare, sau în termen de 5 zile lucrătoare, respectând în totalitate instrucţiunile de montaj şi folosire.

3. Cum montăm bateria auto?

Vă recomandăm să montaţi acumulatorul într-un service autorizat!

Defectele datorate montării defectuoase duc la pierderea dreptului la garanţie.

Bateria se fixează pe suport astfel încât să nu existe jocuri.

Înainte de a monta (demonta) bateria pe (de pe) autovehicul, se deconectează tot echipamentul electric pentru a evita scurtcircuitele accidentale .

La montare, dacă minusul instalaţiei este la masa se va lega întâi cablul ( ) la polul ( ) al acumulatorului şi apoi cablul (-) la polul (-) al acumulatorului.

La demontare se procedează în ordine inversă.

4. Cum utilizăm şi încărcăm bateria auto?

În timpul folosirii se verifică periodic nivelul electrolitului din baterie, chiar dacă bateria este de tipul "fără întreţinere", orificiile de aerisire ale dopurilor nu trebuie să fie obturate. Dacă nivelul acidului din baterie este sub semnul minim de pe acul bateriei se completează numai cu apă distilată, niciodată cu acid sulfuric.

Dacă bateria este umezită şi este necesară completarea cu apă distilată mai devreme de o lună, este semn că plaja de tensiune a releului regulator este prea sus şi bateria este supraîncărcată.

Dacă densitatea electrolitului este scăzută sub 1,24 g/cmc înseamnă că plaja de tensiune a releului regulator este prea joasă şi bateria se subîncarcă.

Releul de tensiune al autovehiculului trebuie să fie reglat în plaja 13.6 - 14.4 V (cu şi fără consumatori).

Curentul în gol nu trebuie să fie mai mare de 40 mA. În ambele cazuri, la supraîncărcare sau la subîncărcarea bateriei, trebuie să vă adresaţi unui service auto pentru remedierea sistemului de încărcare a autovehiculului.

La autovehiculele cu circuit electric de 24V este obligatoriu ca cele două baterii înseriate să fie identice constructiv (de acelaşi tip), cu grad de uzură apropiat şi cu aceeaşi stare de încărcare (aceeaşi densitate şi tensiune la borne).

Se interzice cuplarea directă la bornele oricărei baterii a unor consumatori de 12V. Pentru alimentarea acestora se va recurge la utilizarea unui convertor 24V/12V. Vă recomandăm ca în cazul defectării uneia dintre baterii să fie înlocuite ambele.

Funcţionarea bateriei în regim de subîncărcare (bateria încărcată sub 75%) echivalează cu o subdimensionare tehnică, ce conduce în timp la defectarea prin suprasolicitare. Defectul de suprasolicitare este datorat exploatării şi duce la pierderea garanţiei.

Încărcarea bateriei cu peste 14,5 V conduce în timp la supraîncărcare. Defectul de supraîncărcare este unul de exploatare şi conduce la pierderea garanţiei.

5. Cum întreţinem o baterie auto?

Suprafaţa bateriilor trebuie să se păstreze curată şi uscată. Se curăţă numai cu cârpe umede sau antistatice.

Polii şi clemele de racord trebuie protejate împotriva coroziunii prin tratarea lor cu unsoare fără acid.

Dacă puterea de pornire nu este suficientă, bateria trebuie reîncărcată.

Bateriile nefolosite se depozitează încărcate şi la temperaturi joase.

Controlaţi regulat starea de încărcare sau folosiţi un aparat de menţinere în stare de încărcare. La o tensiune de repaos sub 12,3 V bateria trebuie reîncărcată.

Iarna, este recomandat, dacă nu folosiţi zilnic maşina, să porniţi motorul o dată la câteva zile, pentru câteva minute.

6. Neutilizarea bateriei auto

Înainte de a scoate bateria din folosinţă pentru o perioadă de timp, încarcaţi complet bateria.

În cazul unei autodescărcări mici, nivelul electrolitului şi densitatea trebuie să fie controlate la 30 zile. Dacă densitatea este mai mică de 1,24 k/cmc este recomandabilă reîncărcarea bateriei.

Vă sfătuim să evitaţi staţionarea îndelungată a maşinii (peste 3-6 luni), în special în timpul sezonului rece.

De preferabil ar fi demontarea bateriei şi depozitarea ei într-un spaţiu corespunzător, până la reutilizare.

7. Protecţie în cazul montării/întreţinerii bateriei auto

Bateriile conţin electrolit = acid sulfuric! Acesta este foarte coroziv, putând cauza răni grave!

Dacă acidul v-a atins ochii, spălaţi cu multă apă şi consultaţi de urgenţă un medic.

Dacă acidul v-a atins hainele, spălaţi imediat cu săpun şi clătiţi cu multă apă.

Nu lăsaţi niciodată bateriile sau acidul la mâna copiilor.

Gazul care se degajă în timpul încărcării este exploziv!

Este strict interzisă prezenţa unor flăcări deschise sau producerea de scântei în preajma bateriei auto montate sau supusă procesului de încărcare pe redresor fiind pericol de explozie!!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor