Economia Chinei se află în vrie, afirmă un important investitor american

China comunistă se confruntă cu cea mai gravă criză economică din istoria sa, o recesiune din care regimul nu se va mai redresa, potrivit lui Kyle Bass, fondator şi director de investiţii al Hayman Capital Management.
„Nu există nimic care să salveze China din spirala economică în care se află. Se confruntă cu o criză imobiliară, o criză bancară, o criză a şomajului în rândul tinerilor, iar acum trebuie să se îngrijoreze şi pentru contul curent”, a declarat Bass într-un interviu acordat emisiunii „American Thought Leaders” difuzată pe EpochTV pe 26 iunie.
Bass a afirmat că tarifele impuse de SUA şi declinul comerţului ameninţă avantajul economic al Chinei, care este excedentul comercial cu Statele Unite.
Exporturile Chinei către Statele Unite au scăzut cu 35% în mai faţă de anul precedent, potrivit datelor vamale chineze.
„Punctul forte al Chinei este acum pus sub semnul întrebării”, a declarat Bass. „De fapt, sunt surprins că nu a scăzut şi mai mult.”
China a fost, de asemenea, puternic afectată de fuga capitalului.
În 2024, punctează Bass, China a înregistrat o ieşire masivă atât a investiţiilor străine directe (ISD), cât şi a investiţiilor de portofoliu, în valoare totală de aproximativ 500 de miliarde de dolari, subliniind diferenţa dintre excedentul comercial de aproximativ 980 de miliarde de dolari şi excedentul contului curent de aproximativ 420 de miliarde de dolari.
China se confruntă, de asemenea, cu datorii nesustenabile. Combinând datoria suverană a Chinei şi datoria de finanţare a administraţiilor locale, Bass a estimat că raportul dintre datoria şi PIB-ul ţării ar trebui să fie acum de aproximativ 350%, ceea ce, potrivit lui, este dificil de gestionat având în vedere diversele provocări economice.
Un alt indicator al crizei financiare din China este performanţa pieţei obligaţiunilor din China, a spus Bass. La 27 iunie, randamentul obligaţiunilor suverane pe 10 ani ale Chinei era de aproximativ 1,64%, comparativ cu 4,26% pentru obligaţiunile pe 10 ani ale Trezoreriei SUA.
„Deci, guvernul chinez este destul de bun la a minţi despre orice doreşte, dar piaţa obligaţiunilor spune adevărul, iar pieţele obligaţiunilor vă spun că China se află într-o iarnă economică”, a spus Bass.
Problemele economice ale Chinei persistă de mai mulţi ani, evidenţiate de prăbuşirea marilor dezvoltatori imobiliari Evergrande şi Country Garden, care a marcat începutul actualei crize imobiliare din 2021.
În februarie, rata şomajului la nivel naţional a atins 5,7%, cea mai mare din ultimii doi ani, în timp ce rata şomajului în rândul tinerilor a depăşit 16,9%.
La aceste îngrijorări se adaugă scăderea preţurilor de consum pentru a patra lună consecutivă în mai, în timp ce profiturile industriale au scăzut cu 9,1% faţă de anul precedent, subliniind adâncirea presiunilor deflaţioniste în a doua cea mai mare economie a lumii.
Taiwan
În ciuda dificultăţilor economice ale Chinei, Statele Unite continuă să depindă de China pentru anumite importuri, în special pământuri rare şi ingrediente farmaceutice.
Conform datelor furnizate de U.S. Geological Survey, Statele Unite au importat 70% din pământurile rare din China între 2020 şi 2023.
În faţa influenţei Chinei asupra acestor produse, Bass a afirmat că Statele Unite deţin „asul din mânecă” prin controlul asupra sistemului monetar global bazat pe dolar.
„Ei nu au capacitatea de a cumpăra lucruri în întreaga lume în yuani sau RMB, deoarece nimeni nu acceptă o monedă în care nu are încredere sau care nu se tranzacţionează”, a spus Bass.
Bass a declarat că Statele Unite ar trebui să semnaleze Beijingului intenţia sa de a întrerupe accesul Chinei la sistemul dolarului, în momentul în care regimul va iniţia acţiuni militare împotriva Taiwanului.
„Descurajarea este ceva la care ar trebui să apelăm cu toţii pentru a încerca să împiedicăm China să adopte o atitudine beligerantă faţă de Taiwan”, a spus Bass.
„Este o primă mişcare mai bună din partea noastră decât trimiterea grupurilor de portavioane ale bravilor noştri militari în strâmtoarea Taiwan într-un conflict kinetic cu China... Zeci de mii dintre oamenii noştri vor muri dacă se va întâmpla acest lucru.”
Partidul Comunist Chinez (PCC) revendică Taiwanul pe care îl considera o provincie rebelă, intenţionând să anexeze insula, deşi regimul nu şi-a exercitat niciodată autoritatea acolo.
Taiwanul este o naţiune independentă de facto, cu propriul guvern ales democratic, armată, constituţie şi monedă.
În mai, în timpul unui discurs la Dialogul Shangri-La din Singapore, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a avertizat cu privire la calendarul liderului comunist Xi Jinping, pentru a lua măsuri împotriva Taiwanului.
„Este de domeniu public că Xi a ordonat armatei sale să fie capabilă să invadeze Taiwanul până în 2027”, a declarat Hegeseth la acea vreme.
„Orice încercare a Chinei comuniste de a cuceri Taiwanul prin forţă ar avea consecinţe devastatoare pentru Indo-Pacific şi pentru întreaga lume”.
Decizia recentă a preşedintelui Donald Trump de a bombarda trei instalaţii nucleare iraniene „a atras atenţia Chinei”, a spus Bass.
„Pun pariu că a destabilizat viziunea Chinei asupra războiului”, a adăugat el.
Bass a spus că situaţia din Iran „îi va face pe chinezi să se gândească de două ori înainte de a adopta o atitudine mai beligerantă din punct de vedere militar faţă de Taiwan”.
În cele din urmă, regimul chinez urmăreşte să rupă primul şi al doilea lanţ insular şi „să-şi proiecteze puterea până la San Francisco”, a spus Bass.
Taiwan se află în centrul primului lanţ insular, care se întinde de la insula japoneză Kyushu, din sudul Japoniei, până la Peninsula Malay. Al doilea lanţ insular se întinde de la Japonia, prin Guam, până în Micronezia.
Bass a avertizat că „a permite Chinei să preia pur si simplu Taiwanul este o criză existenţială de securitate naţională pentru SUA”.