Hingherii de maşini şi lipsa locurilor de parcare

Hingherii de maşini
Hingherii de maşini (Facebook)

Pentru şoferii din Bucureşti, găsirea unui loc de parcare la orice oră din zi şi din noapte este un coşmar. Este o adevărată aventură să găseşti o bucată de asfalt unde să-ţi laşi autoturismul fără să încurci circulaţia, fără să ocupi un loc plătit sau să încalci regulile.

Sunt peste 2 milioane de maşini care circulă pe străzile Capitalei şi de 10 ori mai puţine locuri de parcare. Şi în toată nebunia asta te trezeşti de multe ori că maşina îţi este ridicată de către firmele care au contracte cu primăriile locale, însă de cele mai multe ori fără să fi încălcat vreo regulă de circulaţie.

Şoferii au sesizat aceste abuzuri poliţiei sau au ales să dea firmele de ridicări de maşini în judecată şi de cele mai multe ori au şi câştigat pe baza nerespectării prevederilor legale în întocmirea proceselor verbale. Însă nimeni nu le poate da timpul înapoi pierdut cu astfel de abuzuri.

În Sectorul 6 de exemplu, un sector celebru în această problemă, S.C. Ilcor Eco Auto S.R.L., firma care se ocupă de ridicările de maşini aparţine unui apropiat al clanului Cămătaru. Iulian Bocu, cunoscut drept “Calu din Militari”, este cel care se află în spatele afacerii cu ridicatul maşinilor din această zonă, informează România TV.

“Ăla cu ceafă lată, cu burtă şi cu lanţul mare la gât e Bocu Iulian, zis Calu din Militari. Face parte din Clanul Cămătarilor, condus de fraţii Sile şi Nuţu recent eliberaţi. Director acolo este Bona Bogdan un ţăran de pe la Caransebeş, nepotul lui Ilie Potecaru. Jurist este un domn Eftimie, a fost şeful Secţiei 21 din cartier, iar ca să înţelegeţi cum s-a ajuns aici, păi aflaţi că Ilie şi Cornel au sponsorizat campania domnului Poteraş când a fost reales primar, iar ca să îşi scoată şi ei investiţia cumva au primit această prăjitură şi anume de a ridica maşinile…“, scrie un bărbat pe site-ul ridicariauto.ro.

Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, în sectoarele 4 şi 6, ridicarea maşinilor de către hingherii de maşini nu mai are vreo bază legală. “ Am obţinut noi în instanţa de contencios administrativ anularea anexei 2 la hotărârea consiliului local care "aprobă" acest regulament care a permis încă din 2010 societăţilor comerciale "private" să ridice maşini. Am mai făcut asta şi cu hotărârea celor de la sectorul 4 care "aprobă" acelaşi lucru. Pe cale de excepţie de nelegalitate. Dar asta e deja istorie.”, declară avocatul.

Ca urmare a acţiunii din instanţă, primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a anunţat, miercuri, că după data de 25 ianuarie 2015 nu va mai exista firmă de ridicat maşini în sectorul 4.

"Contractul cu firma care ridică maşini în Sectorul 4 expiră pe 25 ianuarie. După această dată achiziţionăm, în cadrul Poliţiei Locale, două maşini, din care una pentru ridicarea maşinilor parcate regulamentar, iar şoferul plăteşte doar minimul de amendă pe care îl are în cuantum Poliţia Locală Sector 4, de 200 lei. Nu va mai exista firmă de ridicat maşini în Sectorul 4. Cei care îşi plătesc parcările de reşedinţă şi îşi găsesc locurile de parcare ocupate trebuie să dea telefon ca să ia Poliţia Locală maşinile parcate pe locurile lor. Atunci când ai loc de parcare plătit, în maxim 5-10 minute maşina vine şi îţi eliberează locul.

Şoferii maşinilor parcate pe locurile plătite sunt amendaţi, iar maşinile sunt duse undeva într-o zonă apropiată. Dacă parchezi neregulamentar pe locul altcuiva plăteşti doar 200 de lei, pentru că acolo scrie clar pe panou parcare de reşedinţă, cu plată, iar dacă tu nu faci dovada că ai contract pe acel loc, când vine poliţistul local, vei fi amendat şi maşina va fi ridicată. Totodată, se va implementa sistemul de blocare a roţilor.

Eu vin, îţi blochez roata, te las 24 de ore, dacă nu te prezinţi să plăteşti amenda de 200 lei, pentru parcare neregulamentară, ţi-o iau, ţi-o duc şi atunci fiecare zi de depozitare va costa cât va decide Consiliul Local Sector 4. În prima şedinţă a lunii ianuarie sau cel târziu în februarie vom elabora aceste proiecte de hotărâri care să reglementeze cuantumul depozitării maşinilor", a declarat primarul Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

În sectorul 1, primăria a decis ca maşinile parcate neregulamentar să fie ridicate încă din 2009. Firma care se ocupă de „curăţarea“ sectorului este SC. TRANSAUTO SERVICII RIDICARE S.R.L., iar proprietarii maşinilor parcate neregulamentar care au fost ridicate trebuie să plătească pentru recuperarea autoturismului 350 de lei plus TVA. Asta în primele 24 de ore, după care şoferii sunt obligaţi să plătească pentru fiecare zi de întârziere în jur de 50 de lei.

În sectorul 3, Negoiţă sistase activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar în aprilie 2011, în urma rezilierii contractului încheiat între Primăria Sectorului 3 şi firma Rosal. Însă anul trecut, consiliul local sector 3 a reaprobat delegarea serviciului de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Din încasările realizate în fiecare lună de firma care va concesiona serviciul, primăria va primi o redevenţă de cel puţin 1%, valoarea exactă fiind stabilită prin licitaţie. Din analiza făcută de Primăria sector 3 ar urma sa fie ridicate circa 20 de maşini pe zi.

În sectorul 5, primarul Marian Vanghelie, susţine că ridicarea maşinilor parcate neregulamentar nu este corectă atâta vreme cât nu a putut să facă suficiente locuri de parcare pentru toate maşinile locuitorilor din aceste sector. „N-am reuşit să facem locuri de parcare, ăsta e adevărul. Din acest motiv am decis ca nu e normal să ridicăm maşinile parcate neregulamentar“, a precizat edilul.

În sectorul 2, firmei Supercom i-a expirat contractul de aprope doi. Primăria deşi a scos la licitaţie serviciul, din cauza tarifelor mici impuse în caietul de sarcini, nu s-a prezentat nici o firmă.

Abuzurile de care dau dovadă de cele mai multe ori firmele de ridicare a maşinilor, sunt cunoscute şi de internauţi. Astfel că pe diferite site-uri de socializare sau pe blog-uri sunt date diferite sfaturi despre ce ar trebui să facă şoferii care s-au trezit cu maşina ridicată fără un motiv temeinic.

Dintre ele reamintim:

- Măsura ridicării auto nu se poate lua fără să încalcaţi Codul rutier (OUG 195/2002).

- Fapta trebuie obligatoriu constatată printr-un proces verbal de contravenţie, care conţine fapta comisă, articolul de lege încălcat şi sancţiunea (amendă sau avertisment).

- Măsura ridicării auto se dispune printr-un act separat, “Dispoziţia de ridicare”, pe care-l vedeţi doar la proces (excepţie sectorul 6, unde îl primiţi pe loc de la Ilcor).

- În caz că nu aţi primit pe loc P.V. de contravenţie (care se dă la recuperarea auto în sectoarele 4 şi 1), atunci P.V. de contravenţie ar trebui să vină prin poştă în termenul legal de 30 zile.

- Dacă P.V. vine după 60 de zile, se prescrie plata amenzii (contestând P.V. în termen de 15 zile!).

- Dacă P.V. nu vine în maxim 6 luni, atunci P.V. se poate anula automat (prin cerere în instanţă).

- Nu confundaţi P.V. de contravenţie, care conţine o amendă, cu P.V. de identificare (că X a utilizat auto Y în locul Z) care se dă uneori în sectorul 6. În acest caz poliţia locală nu vă mai trimite P.V. de contravenţie (cu amenda), tocmai ca să nu-l puteţi contesta la judecătorie. Atunci puteţi cere în scris poliţiei locale să vă elibereze P.V. de contravenţie, conform legii şi dacă vă amână, să faceţi plângerea cu actele primite, căci sigur veţi primi apoi şi P.V. cu amenda (pe care trebuie să-l contestaţi, conform legii).

- Când primiţi procesul verbal în care scrie contravenţia comisă, achitaţi jumătate din amendă în 2 zile lucrătoare, altfel veţi plăti integral dacă pierdeţi procesul.

- În termen de 15 zile de la primirea P.V. de contravenţie trimiteţi la judecătoria sectorului din care faceţi parte plângerea contra Poliţiei Locale Sector X.

- În plângere cereţi: 1) Anularea procesului verbal de contravenţie şi 2) Anularea dispoziţiei de ridicare şi recuperarea prejudiciului material (taxa de ridicare) de la Poliţia Locală (care a emis ambele acte).

- În procesul de contestare a P.V. de contravenţie este suficient să obţineţi doar anularea dispoziţiei de ridicare ca să vă recuperaţi taxa de ridicare.

- Acest act este nelegal, fiind stabilit printr-o H.C.L. ce încalcă legea (art. 2 din O.G. 2/2001) căci adaugă contravenţii la Codul rutier (H.C.L. respectivă apare citată doar în dispoziţia de ridicare, nu şi în P.V.).

“Nu vă resemnaţi (motiv: durata procesului, lipsă bani) căci puteţi păţi la fel şi altădată. Faceţi plângere contra P.V. (plătiţi noua taxă judiciară de timbru, 20 lei, conform art. 19 din OUG 80/2013) dar nu plătiţi nimic dacă pierdeţi procesul” este sfatul celor păţiţi deja.

Un alt tertip de care se folosesc hingherii de maşini este acela de a ridica autoturismele cu număr de înmatriculare din alte localităţi. Mizează pe faptul că şoferii acestora sunt în tranzit în Bucureşti şi nu au timp de pierdut cu procese.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne