Cui i-a vândut gigantul rus Mechel patru combinate metalurgice din România cu doar 52 de euro (!)

(photos.com)
Liviu Şerbănescu
19.02.2013

Grupul rus Mechel a vândut recent cele patru combinate metalurgice pe care le deţinea în România, pentru simbolica sumă de 230 de lei (52 euro), relevă un comunicat transmis marţi de foştii acţionari.

Tranzacţia vizează compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila, .

Toate cele patru active din România au fost vândute către firma Invest Nikarom din Bucureşti, care are un capital social vărsat de 99.979 lei şi este controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Ca asociaţi în părţi egale, patronii firmei Invest Nikarom sunt Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă, iar activitatea societăţii lor este comerţul cu ridicata de maşini şi echipamente.

De ce pleacă grupul rusesc Mechel din România

Grupul metalurgic rusesc Mechel, controlat de miliardarul Igor Zyuzin, anunţase în septembrie 2012 că vrea vândă toate fabricile pe care le deţine în România contra unei sume de 150 de milioane de dolari, pentru că are datorii uriaşe, de 9,4 miliarde de euro şi are totodată nevoie de lichidităţi pentru a finanţa un proiect minier, informează România Tv.

Mai multe uzine şi active, inclusiv din România, au fost scoase la vânzare în toamnă de către grupul metalurgic rus Mechel. Astfel, printre uzinele din România vizate se află şi combinatele Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel.

Pe lângă unităţile din România, Mechel a scos la vânzare alte nouă fabrici din Europa. În perioada 2000-2004 Guvernul PSD privatizase fabricile din Târgovişte, Oţelul Roşu, Câmpia Turzii, Laminorul Brăila şi Ductil Steel Buzău.

Fabricile din România au o cifră de afaceri anuală cumulată de un milard de euro, dar, cu toate acestea de trei ani de zile sunt în pierdere din cauza contabilizării deficitare pierzând sute de milioane de euro.

De exemplu, Mechel Târgovişte a avut din 2009 până la finele lui 2011 o pierdere totală de aproximativ 70 milioane de euro.

Totodată, la nivel mondial situaţia siderurgică lasă de dorit. În acest context Arcelor Mittal care este cel mai mare producător la nivel modial a trebuit să închidă fabrici în Europa deoarece cererea pentru produse siderurgice şi pentru oţel s-a micşorat simţitor din cauza crizei economice mondiale.

Astfel, Mittal a închis şi la Galaţi departamentul de piese de schimb şi de mentenanţă, iar pe termen scurt au fost închise şi departamentele de oţelărie, furnale, laminoare de tablă groasă şi cel de benzi la cald, cât şi sectorul de logistică internă.

"Arcelor Mittal Galaţi se confrunta cu situaţii competitive dificile şi cu presiunea pieţei. Pentru a fi sustenabilă, compania continuă în 2012 să se redimensioneze prin adaptarea la condiţiile pieţei, la fel ca în ultimii ani, concentrându-se pe echipamentele de producţie esenţiale, precum şi pe îmbunătăţirea eficienţei forţei sale de muncă", au declarat reprezentanţii Arcelor Mittal din Galaţi.

În ceea ce priveşte situaţia grupului rusesc Mechel în România, din cauza cererii reduse pentru produsele combinatului din Câmpia Turzii producţia şi forţa de muncă au fost reduse semnificativ.

Prin urmare, din luna iunie filiala companiei Mechel în Câmpia Turzii a început disponibilizările colective în etape a 800 de angajaţi, finalizarea acestui proces fiind programată pentru luna septembrie. Astfel, în urma restructurărilor, vor mai lucra în cadrul acestui combinat doar 238 din totalul de 1.050 de salariaţi.

Ministrul delegat Liviu Pop: Grupul rusesc Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii

O altă problemă pe care o are Mechel este legată de miliardarul Igor Zyuzin, cel care controlează grupul, care are neînţelegeri cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei. Zyuzin a fost de mai multe ori acuzat că nu plăteşte impozitele în Rusia, adică aceleaşi acuzaţii care l-au dus după gratii pe Mihail Hodorlovsky, fost cel mai bogat rus.

Victor Ponta i-a cerut încă din septembrie 2012 ministrului Economiei Daniel Chiţoiu să verifice dacă grupul rusesc Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii.

La jumătatea lunii septembrie, ministrul delegat Liviu Pop a precizat că a fost controlat contractul de privatizare şi că acesta a fost respectat

Referitor la combinatul Ductil Steel de la Oţelul Roşu, Mechel a anunţat că va închide definitiv această unitate, în luna octombrie a acestui an.

Cei aproape 500 de angajaţi vor fi păstraţi şi nu vor fi afectaţi de concedieri, aşa cum s-a întâmplat cu colegii lor de la combinatul din Câmpia Turzii, pentru că este foarte probabil ca unitatea să fie scoasă la vânzare. Astfel, salariaţii de la combinatul Oţelul Roşu vor fi trimişi în şomaj tehnic.

Hotărârea de închidere a combinatului pe termen nelimitat a fost luată în urma scăderea cererii în Europa şi a numărul redus de comenzi primite. Repornirea se va face numai atunci când se vor schimba condiţiile de pe piaţă.

Miliardarul care controlează Mechel are probleme cu preşedintele Vladimir Putin

O altă problemă pe care o are Mechel este legată de miliardarul Igor Zyuzin, care controlează grupul, care are neînţelegeri cu Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

Zyuzin a fost de mai multe ori acuzat că nu plăteşte impozitele în Rusia, adică aceleaşi acuzaţii care l-au dus după gratii pe Mihail Hodorlovsky, fost cel mai bogat rus.

Odată cu prăbuşirea pe bursă a Mechel în 2008, în urma cărora grupul rusesc a pierdut cinci miliarde de dolari, atacurile lui Putin au culminat.

După o uşoară revenire a companiei, preşedintele Rusiei nu a mai adus acuzaţii atât de gravee patronului Igor Zyuzin.

Totuşi Putin a mai menţionat ocazional despre îndatoririle ce-i revin miliardarului care controlează grupul Mechel.

Mechel a scos în total 14 combinate la vânzare din grup, pentru care cere o sumă de 859 milioane de dolari, sub jumătatea costului de achiziţie a unităţilor care depăşeşte două miliarde de dolari.

Grupul metalurgic Mechel din Rusia este prezent în România din 2002 şi deţine Mechel Târgovişte, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.

Consiliul Director al Mechel a aprobat în septembrie 2012 vânzarea parţială sau totală a mai multor active din Rusia, România, Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie, care nu se mai încadrează în strategia companiei.

Potrivit unui comunicat al grupului, Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde euro, dar şi pentru a finanţa exploatarea minieră Elga, un proiect prioritar pentru companie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor